Hår og hodebunn

Tips til håret

For mange betyr håret noe for identitet, utseende og hvordan man oppfattes av andre. Håret beskytter hodebunnen mot solens stråler og bidrar til å regulere hodets temperatur. Sesongene gir ulike utfordringer til hår og hodebunn – og hvilke hårprodukter som er optimale kan variere gjennom året.

Tips til håret

Slik er hårets liv - hårfakta

Håret består av hårstrå (dødt) og hårroten (levende). Menneskehodet har mellom 80 000 og 120 000 hårstrå og det er vanlig å miste mellom 60-100 hår daglig. Hvert hår er festet til en hårsekk som gir hårstrået næring. I hodebunnen finnes også fettproduserende talgkjertler som smører hodebunnen og gir håret glans. Hvert hårstrå gjennomgår ulike faser fra håret starter og gro til det detter av.

  • Vekstfasen er når håret gror og blir lengre. Vekstfasen er på mellom 2 og 7 år, og så mange som 90% av hårsekkene befinner seg til enhver til i vekstfasen.
  • Overgangsfasen er når håret slutter å gro og hårroten skrumper inn.
  • Hvilefasen, eller dvalefasen er når hårroten skrumper inn og forsvinner. Håret støtes ut fra hodebunnen så det blir plass til en ny hårsekk.

Hvis man har litt lengre eller kortere faser enn normalt, eller får flere hår som for eksempel befinner seg i hvilefasen kan det resultere i for eksempel tynnere hår.

Tips til deg som sparer til langt hår

Hvis du vil ha langt hår er du heldig hvis du har hår med lang grofase, hvor håret faktisk vokser.  Du kan også forsøke Nisim-FAST sjampo og balsam for raskere hårvekst. FAST er aminosyreberiket sjampo og balsam som stimulerer hårsekkene og kan gi raskere hårvekst. En studie på kvinner viste at de opplevde  en raskere hårvekst etter 6-12 uker ved bruk av FAST. Sjampoen skal brukes som vanlig sjampo, men det er viktig at man vasker håret to ganger ved hver vask. Balsamen skal også masseres godt inn i hår og hodebunn for deretter å skylles godt ut.

Visste du at ikke alle kan få like langt hår? Hvor langt hår man kan få er ofte medfødt og til en viss grad arvelig. Det finnes ikke noe dokumentasjon på at håret blir kortere jo eldre man blir, men overgangsfasen og hvilefasen blir lengere – noe som kan resultere i tynnere og kanskje kortere hår.

Dette kan du gjøre hvis du ønsker fyldigere hår

Noen har tykt hår, mens andre har tynt hår. Det typisk nordiske håret er ofte tynt, eller «fint» som det kalles. Håravfall er et svært vanlig problem som rammer mange i større eller mindre grad. Men du trenger ikke ha håravfall for å ønske deg litt mer fylde på håret.

Til kosmetisk bedring av håret finnes det en rekke volumprodukter. I tillegg har Vitusapotek noen produkter som kan passe for deg som vil ta ekstra vare på håret ditt:

  • Priorin er et kosttilskudd som bidrar til å bevare den normale hårveksten ved å gi hårrøttene næring innefra. Hårrøttene er sentrale for hårets vekst og med riktige næringsstoffer kan hårrøttene aktiveres. Priorin kan brukes av voksne og barn over 11 år, samt av ammende.
  • Vichy Dercos Neogenic ampuller er pleie for å få et tettere og fyldigere hår. Etter tre måneders bruk kan hodebunnen virke mer dekket av hår og fremstå som mindre synlig.
  • NISIM ekstrakt og sjampo har vist å bedre hårvekst hos menn med androgen alopecia (mannlig håravfall). Det er svært viktig at både sjampoen og ekstraktet brukes sammen for å oppnå denne effekten.

Det finnes også et legemiddel som stimulerer til økt hårvekst. Recrea Forte kan kjøpes uten resept og bedrer hårvekst. Hvis man slutter å bruke Recrea Forte avtar virkningen straks.

Vasketips

Hvordan og hvor ofte du vasker håret kan være viktig for hvordan håret fremstår. Du bør alltid sjamponere håret to ganger. Videre bør du bruke balsam bare i lengden på håret. Balsam kan hjelpe til med å «legge ned» det ytterste laget, skjell-laget på hårstråene. Når skjell-laget lukkes reflekterer hårstråene mer lys og håret fremstår som mer glansfullt.

Kilder:
Vitamineksperten.no, Lilleborg.no, Priorin, Vichy og Forskning.no.