Råd og informasjon

Solbeskyttelse til barn

Barn har tynn hud med mindre pigment enn voksne, og trenger derfor god solbeskyttelse på solrike dager for å unngå solbrenthet. Å bli solbrent i barneårene gir økt risiko for å utvikle hudkreft. Få gode tips og råd til hvordan du best beskytter ditt barn mot skadelige UV stråler.

Solbeskyttelse til barn

Ulike former for solbeskyttelse til barn

Solkrem

Solfaktor i solkrem er et relativt tall som angir hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli solbrent, sammenlignet med uten solkrem. Solfaktor angir beskyttelse mot UVB-stråler. Alle solkremer i Vitusapotek har UVA beskyttelse på minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen. Dette er ikke lovpålagt, men i tråd med EU-kommisjonens siste retningslinjer (2006).

Barn anbefales, som voksne, å bruke en solkrem med minst solfaktor 15. Barn trenger normalt en solkrem med høyere solbeskyttelse enn voksne. Dersom barnet har lys hud, blondt eller rødblondt hår er huden ofte svært utsatt for solforbrenning. Vær ekstra nøye med solbeskyttelse der solen er sterk og når solen står høyt på himmelen.

Husk at de voksne er barnas rollemodeller, så beskytt deg selv like godt mot solen!

Slik smører du solkrem på barna

 • Smør på solkremen en halvtime før barnet skal ut i solen.
 • Smør solkremen i et tykt og jevnt lag (ca. et barns håndfull til barn) og gjenta smøringen minst annenhver time. Husk å gjenta smøringen etter bading og hvis barnet har svettet mye.
 • Husk lepper, nese, ører og hals.
 • Smør kroppen med fuktighetskrem etter soling.
 • Pass på at solkremen ikke er for gammel eller har blitt utsatt for mye sol og varme.


Klær med solbeskyttelse

Solfaktor i klær er angitt med tekstilfaktor UPF (Ultraviolet Protection Factor) og beskriver hvor stor mengde UV-stråling en tekstil blokkerer. Tekstilfaktor 50 er dermed ikke det samme som solfaktor 50, men vil si at tekstilen blokkerer for 50 % av UV-strålene. 

Solbriller

Barns øyne er ikke ferdig utviklet og er derfor mer følsomme for UV-stråler enn voksnes øyne. I tillegg er barn ofte mer ute enn voksne og utsettes derfor for mer UV-stråler. Å bruke solbriller er derfor viktig for barn. Briller med mørke glass uten UV-beskyttelse kan gjøre mer skade enn å gå uten solbriller da pupillen vil utvide seg og slik slippe inn flere skadelige UV-stråler. Bruk derfor solbriller med full UV-beskyttelse, som følger EU-standard og som er CE-merket. Les mer om sol og øyne her.

Hvordan forebygge solforbrenning hos barn?

 • Fysisk beskyttelse med heldekkende klær er anbefalt til de minste barna. Pass også på at barnets vogn ikke blir plassert i solsteiken. Barn under 1 år bør ikke utsettes for direkte sollys over lengre tid.
 • Solbeskyttelse i form av klær beskytter godt mot solens stråler. Jo mer tettvevd og fargerike klærne er, jo høyere solbeskyttelse gir de. Våte klær mister mye av sin beskyttelsesevne. 
 • Solhatt med brem gir god solbeskyttelse for hodebunnen og gir skygge for ansikt og hals. Husk at caps ikke gir solbeskyttelse til ører og hals.
 • Solbriller er viktig for å beskytte øynene og de ømfintlige områdene rundt øynene. Solbrillene bør sitte tettest mulig inntil ansiktet.
 • I tillegg er solkrem viktig for å gi beskyttelse på hudområder som ikke er dekket av klær. Husk å sende med barnet solkrem i barnehage/skole når hele eller deler av dagen skal benyttes ute i solen.

Barnas solvettregler

 • Lek gjerne i skyggen, spesielt mellom kl 12 – 15 når solen er på sitt sterkeste.
 • Bruk klær, solhatt og solbriller.
 • Bruk solkrem med faktor 15 eller høyere.

Oversikt over solbeskyttelse til barn fra Vitusapotek

Solbeskyttelse

Bruk og tips

Produkter

Sollotion

Lett å fordele, trekker raskt inn i huden. Vann-, sand- og svetteresistent.

La Roche-Posay Kids Wetskin Lotion SPF50+

La Roche-Posay Anthelios Kids Lotion SPF 50+

Cosmica Sun Kids Lotion SPF 50+

Solspray

Til sensitiv hud. Lett å fordele, trekker raskt inn i huden og gir godt med fuktighet.

Cosmica Solspray til barn F30

Avène Sun Solspray barn SPF 50+

A-Derma Protect Solspray barn SPF 50+

Solkrem med farge

Gjør det lett å se hvor man har smurt barna.

Cosmica Sun Kids Visible Protect SPF 50

Solbeskyttelsesklær

God solbeskyttelse, tåler mye lek og aktivitet.

Ariel og Cars

Caps

God solbeskyttelse, sitter godt på hodet. 

Ariel og Cars


Kilder:

EU-kommisjonen, Kreftforeningen, Statens Strålevern, Norsk Helseinformatikk og Apotekforeningen.

Sist oppdatert: april 2019

Les mer: