
Publisert:
28.11.2022
Kvalme under graviditeten, også kalt morgenkvalme, rammer omtrent 90 % av alle gravide i større eller mindre grad. Du kan reagere på lukt, smak og synsinntrykk på en annen måte enn tidligere. Hos de fleste blir kvalmen gradvis borte etter de første tre månedene.
Svangerskapskvalme er kvalme og/eller oppkast under graviditet, tilstanden kalles emesis gravidarum. Den alvorlige formen for svangerskapskvalme, hvor kvalme og oppkast blir så uttalt at man ikke får i seg nok næring kalles hyperemesis gravidarum. Hypermesis gravidarum rammer omtrent 1 % av gravide.
For noen er kvalme et av de første tegnene på graviditet. Kvalme under graviditeten kalles også morgenkvalme fordi den ofte er verst på morgenen. Men kvalmen kan komme til alle døgnets tider og variere fra dag til dag. Svangerskapskvalme oppstår omtrent etter 3 – 4 uker ut i graviditeten, og kvalmen kan øke frem til uke 9-10. For de fleste går kvalmen over av seg selv i uke 12 - 15.
Svangerskapskvalme er som regel ikke farlig - hverken for deg eller fosteret. Noen blir så hardt rammet av kvalme at de må på sykehus for å få tilført væske og næringsstoffer. Dette gjelder som oftest de med vekttap eller manglende vektøkning.
Årsaken til kvalme ved graviditet er ikke kjent, men det er antatt at det skyldes blant annet store hormonforandringer under graviditeten. Kvalme under tidligere graviditeter og tvillinger øker sannsynligheten for kvalme. Det kan og tyde på at arv spiller en rolle i om du blir plaget av kvalme under graviditeten.
Hvis kvalme, oppkast eller brekninger blir så plagsomme at det går utover daglige gjøremål, eller man ikke får i seg tilstrekkelig med næring er det aktuelt å behandle kvalmen med sykehusinnleggelse og tilførsel av væske og næringsstoffer eller medikamentell behandling.
Kilder: Helsenorge.no, Norsk helseinformatikk, Norsk legehåndbok, RELIS