Vitusapotek
Munn og tann

Hvordan ta vare på tennene dine under graviditet

Under en graviditet er kroppen i endring, det samme er tennene dine. I denne artikkelen følger vi deg gjennom de største endringene i tannhelsen din under en graviditet, og hvilke forhåndsregler du kan ta for å best mulig ta vare på tennene dine.

Hvordan ta vare på tennene dine under graviditet
Profile Picture
Publisert: 25.06.2020
Sist oppdatert: 25.10.2023

Hva skjer med tennene dine under en graviditet, og hvordan skal du forholde deg til det?

En graviditet påvirker tenner og tannhelse på ulike måter, fra hormonelle forandringer i kroppen til livsstilsendringer som følger graviditeten. Det er ingen ting å bekymre seg over, dersom du kjenner til forandringene som kan skje og hvordan du skal håndtere de.

Det er tre viktige ting som påvirker din tannhelse under en graviditet:

 • Hormonelle forandringer kan bidra til økt oppbygging av bakterier (biofilm) på tennene. Hvis dette blir ignorert, kan det føre til plakk og dårligere munn- og tannhelse.
 • Økt appetitt kan føre til kjemiske endringer i munnen, spesielt hvis du begynner å drikke sukkerholdige drikker eller drikker rike på syrer, som juice eller brus. Disse endringene kan gjøre emaljen din mer sårbar for bakterier og mekanisk skade.
 • Morgenkvalme påvirker den kjemiske balansen i munnen, og å pusse tennene med en gang kan føre til enda mer skade.

Det er derfor viktig å ha gode tannpuss- og renserutiner under en graviditet, for å unngå skade på tennene og utfordringer med tannhelsen.

Økt bakterieoppbygging

Munnen vår er full av bakterier som lever på tennene våre. Dette er en naturlig prosess, og kroppen vår klarer som regel å håndtere disse bakteriene og holde dem i sjakk. For eksempel har spyttet vårt en mild antibakteriell effekt som bidrar til denne prosessen.

Men, dersom det slurves med tannpussen, vil bakteriene raskt øke i antall og en biofilm - en slags bakteriekoloni som lever og blir sterkere og sterkere på tennene våre, vil dannes i munnen.

Derfor er tannpuss så viktig – ved å pusse tennene bryter vi opp biofilmen på tennene, forstyrre bakterieforbindelsene og fjerner bakteriene som har slått seg ned her. Slurves det med tannpussen blir bakteriekoloniene sterkere, skaper surt avfall og svekker etter hvert emaljen og tannkjøttet.

Under en graviditet kan den kjemiske sammensetningen av spyttet, i kombinasjon med store hormonelle forandringer, påvirke hvordan bakteriene utvikler seg i munnen, og bakteriemengden kan øke raskere.

Det er derfor spesielt viktig å følge anbefalingene om å pusse tennene minimum to ganger daglig, gjennom hele graviditeten. Det kan være slitsomt til tider, men likevel en viktig nødvendighet.

Morgenkvalme og endrede spisevaner

Ved morgenkvalme/svangerskapskvalme blir munnen og tennene dine utsatt for syrer som kan påvirke den kjemiske sammensetningen av emaljen din.

Det samme gjelder sitrusbaserte drikker som en vordende mor ofte kan ha trang til under en graviditet, slik som brus og juice. Juice og brus inneholder syrer, og kun små mengder er nok til å påvirke emaljenes beskyttende egenskaper i løpet av kort tid.

Det viktigste er likevel hva vi gjør med tennene våre rett etter at vi har inntatt syreholdig mat eller drikke, eller opplevd eposoder med morgenkvalme.

 • Ikke puss tennene rette etter inntak av syreholdig mat eller drikke. Vent i minimum 30 minutter med tannpuss.
 • Ikke puss tennene rette etter morgenkvalme og oppkast. Vent i minimum 30 minutter. Har du behov for å rense munne, kan du gjerne skylle munnen med vann
 • Er du plaget av ubehagelige lukter eller smak i munnen, skyll munnen med lunket vann. På denne måten vil du holde emaljen sterkere, lenger.
   

Mat med syreholdig innhold

Nøytral eller lite syrlig mat

Sitron, lime, granateple, grapefrukt, appelsin, mandarin, eple, fersken, ananas, blå plommer, druer, blåbær, tomater, juice, brus og lettbrus

Nøtter, frø, mais, soyabønner, miso, tofu, yoghurt, melk, sopp, bønner, linser, brokkoli, rødbeter, poteter, fullkorn, urtete, olivenolje og avokado.

Tannpleie og børsteritualer under graviditet

For best resultat, ta vare på og puss tennene og tannkjøttet to ganger om dagen, morgen og kveld.

 • Sjekk tannkremen din! Den skal ikke slipe på tennene dine, men ha beskyttende egenskaper. Unngå tannkremer med blekende egenskaper, da disse kan svekke emaljen ytterligere.
 • Puss tennene forsiktig og grundig med en myk tannbørste.
 • Med en spesialisert presisjonsbørste (solo børste), puss jeksler og bakre tenner godt, og sørg for å rengjøre området i nærheten av tannkjøttet. Bruk myke, skånsomme bevegelser.
 • Bruk mellomrombørster / interdentalbørster for å rengjøre godt mellom.

Gode og trygge tannprodukter til deg som er gravid

Tannkrem med lite slipemidler og som beskytter tennene
En mild tannkrem er perfekt for tennene dine når de trenger skånsom pleie. Fluor i tannkremene er en naturlig komponent for tennene dine og skader verken mor eller barn.

Ultramyk tannbørste
En ultramyk tannbørste beskytter tennene dine og fjerner bakterierester og plakk på en effektiv måte.

Prøv CURAPROX Ultra Soft tannbørste med avrundet bust for ekstra beskyttelse. Denne børsten krever kun en forsiktig og langsom bevegelse da busten gjør jobben eksepsjonelt godt uten at du trenger å presse for hardt. 

Singel MonoBrush
En enkel MonoBrush er designet for å nå bakre tenner og rengjøre grundig rundt tannkjøttet. Med sin vinklede hals, et lite og kompakt børstehode og ultramyk bust, hjelper den til med å komme til områdene som ellers er vanskeligere å nå.

Mellomrombørster
CURAPROX mellomrombørster er designet for personlig og daglig bruk. De har utskiftbare hoder med ståltråd i kirurgisk kvalitet som er effektive, trygge og tynne nok til å gå inn i de minste mellomrom.

Snakk med tannlegen din

Tannhelse er en del av din generelle helse, og det er viktig å undersøke munn- og tannhelse i sammenheng med din generelle helse og velvære. Hvis du opplever uvanlige tannhelsesymptomer som blødning eller betennelse under graviditet, må du kontakte din tannlege.

I de fleste tilfeller er disse symptomene et resultat av feil tannpleie, for eksempel sjelden og dårlig strukturert tannpuss. I sjeldne tilfeller kan dette likevel være tegn på andre og mer alvorlige tannproblemer, som må undersøkes nærmere av tannlege.

Kilde: Artikkelen er skrevet i samarbeid med CURAPROX

Les mer: