Vitusapotek
Andre sykdommer

Kviser (akne)

Kviser (akne) er et vanlig problem, og de aller fleste av oss får kviser på et eller annet tidspunkt i livet. Det finnes en rekke ulike produkter og behandlinger du kan forsøke mot kviser. Er man mye plaget med kviser bør man unngå å bruke fete kremer, for disse kan tette igjen talgkjertlene og føre til forverring. 

Kviser (akne)

Hva er kviser?

Kviser oppstår hvis en talgkjertel blir tilstoppet, og talg hoper seg opp nede i kjertelen. Opphopet talg brytes ned av hudbakterien Propionebacterium acnes, dette fører til en lokal betennelse i huden, altså en kvise. Avhengig av hvor dypt nede i talgkjertelen (eller hårsekken) en slik betennelse oppstår kan man få alt fra små røde kviser til større og dypere kviser.

Årsaker til kviser

Omtrent alle vil på et eller annet tidspunkt få kviser. Kviser oppstår oftest i ansiktet, men også ryggen og brystet er vanlige steder å få kviser.

Det er antatt at hovedårsaken til kviser er påvirkning av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som både kvinner og menn har; menn har naturlig nok mest. Testosteron påvirker talgproduksjonen. Noen er mer følsomme for denne påvirkningen enn andre, og får lettere kviser. Følsomheten for testosteron er arvelig betinget. Hormonelle forandringer, for eksempel pubertet, menstruasjon eller graviditet kan derfor føre til kviser hos noen.

Andre faktorer som kan føre til kviser er stress, noen medikamenter og overdreven soling.

Fet hud og kviser

Fet hud har ofte overproduksjon av talg. En blank og glinsende hud indikerer for mye talg. Riktig hudpleie av fet hud er derfor svært viktig for å få huden i balanse og hindre utbrudd med kviser. Les mer her om fet hud.

Hudpleie for uren hud

Kviser skyldes ikke dårlig hygiene. Faktisk kan overdreven vasking, rensing og bruk av for mange eller for sterke produkter gjøre problemet verre. Riktig hudpleie av uren hud normaliserer talgproduksjonen, roer ned huden og minimerer kviseutbrudd.

7 hudpleieforslag til uren hud med kviser.

 • Rens huden hver morgen og kveld. Bruk en rensegelé eller skum, de er velegnet for uren og fet hud. Dersom hudpleieserien du bruker har en toner, bruk den etter den første rensen for å fjerne eventuelle resterende avfallstoffer fra huden.
 • Bruk en fettfri fuktighetskrem, som inneholder mye fuktighet. Får huden for lite fuktighet kan huden forsøke å kompensere for dette med å produsere mer talg, som vil få huden enda mer ut av balanse.
 • Ta natten til hjelp, da er huden mest mottagelig! Det finnes en rekke spesialiserte nattkremer til uren hud, som både roer ned huden og bekjemper urenheter mens du sover.
 • Bruk en mild ansiktspeeling 1-3 ganger i uka. Peeling hjelper til å fjerne talg og døde hudceller. Hvis de ikke fjernes kan man få mer kviser da både talg og døde hudceller kan tilstoppe porene.
 • Ikke klem på kvisene! Det kan gjøre vondt verre og det kan gi arr.
 • Det finnes lokalprodukter du kan bruke rett på kviser/urenheter. Disse produktene kan bidrar til å fjerne kvisen raskere. 
 • Bruker du makeup, er det viktig at du bruker makeup spesialtilpasset fet hud. Les mer her om riktig makeup til fet og uren hud.

Vitusapotek har seks apotek med egne hudpleiesalonger.

 

Behandling av kviser

Dersom god hudpleie og hudpleieprodukter mot fet og uren hud i seg selv ikke er nok for å få tilstrekkelig kontroll på kvisene finnes det andre alternativer.

Lokalbehandling

Reseptfri lokalbehandling inneholder benzoylperoksid, og virker ved å drepe aknebakterien i huden og åpne opp porene. Det er viktig å lese pakningsvedlegget nøye før bruk. Det finnes også reseptbelagte kremer mot kviser.

Behandling med tabletter

Dersom lokalbehandling heller ikke gir ønsket resultat finnes det ulike tabletter som kan hjelpe mot kviser. Behandling av kviser med tabletter er forbeholdt alvorlige former for akne, der andre behandlingsalternativer ikke har ført fram. Behandling med tabletter kombineres ofte med lokalbehandling. Alle tabletter mot kviser er reseptbelagte:

 • Antibiotika av typen tetracykliner. Disse tablettene skal ikke tas samtidig med inntak av melkeprodukter, jern, kalktabletter og syrenøytraliserende midler. Huden blir mer følsom for sollys, så vær forsiktig med eller unngå soling og solarium. Les mer her om sol og medisiner.
 • Visse typer p-piller kan hjelpe mot kviser.
 • Isotretinoin brukes bare når annen behandling ikke har ført frem. Behandlingen gir stor risiko for fosterskade. Derfor er resepter på isotretinoin til kvinner i fruktbar alder bare gyldige i 7 dager etter at legen har skrevet den ut, og man får bare tabletter for 30 dager av gangen, og man følges tett opp med graviditetstesting og prevensjon.

Les alt om kviser (akne) og medisinsk behandling!

 

Behov for konsultasjon hos hudlege?

Vår samarbeidspartner Askin er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Hudlegene hos Askin gir deg spesialistkonsultasjon og e-resept, helt digitalt. Askin hjelper deg med alt innen hud og samarbeider med fastlegen dersom du ønsker det.

Les mer og kontakt Askin her.  

Når bør du kontakte lege ved kviser?

 • Dersom egenbehandling med reseptfrie medisiner ikke har gitt tilstrekkelig effekt etter 6-8 uker.
 • Dersom du har store, ømme kviser som plager deg.


Kilder: Hudpleieakademiet, Helsebiblioteket, Norsk elektronisk legehåndbok og Statens legemiddelverk.

Sist oppdatert: august 2021

Les mer: