Vitusapotek
Kroppspleie

Kviser på ryggen

Kviser på ryggen er en betennelsesreaksjon som oppstår i talgkjertlene. Kviser er en vanlig tilstand og rammer 25-85 % av ungdommer, men kan også ramme i voksen alder og opp i 30-årene. Kviser regnes som en hudsykdom, men kan også oppleves som et kosmetisk problem for mange.

Kviser på ryggen
Profile Picture
Publisert: 19.04.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 22.04.2024

Hva er kviser på ryggen?

Kviser, eller akne, skyldes en betennelsestilstand i talgkjertlene i huden. Dette oppstår når åpningen i en talgkjertel tetter seg og dermed fører til at talg hoper seg opp nede i kjertelen. Hudbakterien, Cutibacterium acnes (tidligere Propionebacterium acnes), vil bryte ned opphopet talg og avgi avfallsstoffer, men dette vil gi irritasjon og betennelse i talgkjertelen. Det finnes forskjellige grader av kviser, og det kan være alt fra små røde kviser til større og dypere kviser. Dette vil være avhengig av hvor dypt nede betennelsen oppstår i talgkjertelen. Det er vanlig å få utbrudd i ansikt, hals, øvre del av brystet, rygg og skuldre.

Les mer om kviser og akne her. 

Årsaker til kviser på ryggen

Det kan være mange ulike årsaker til kviser på ryggen.

 • Hormonelle endringer kan føre til at kroppen produserer mer av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som igjen fører til forstørrede talgkjertler og økt talgproduksjon.
 • Hos noen kan kviser på brystet og ryggen oppstå ved stress, økt svette og ved at klær gnisser og irriterer huden.
 • Enkelte legemidler, slik som kortison og testosteron kan gi kviseutbrudd.
 • Det har vært mye diskutert om kostholdet har en betydning for utvikling av kviser, men det finnes svake holdepunkter for at inntak av mye sukker er forbundet med økt risiko for kviser.


Symptomer og alvorlighetsgraden av kviser på ryggen kan varierer fra person til person og fra mild til alvorlig akne. Les mer om ulike grader av akne og kviser her

Gode råd for å bli kvitt kviser på ryggen

 • Ikke plukk eller klem på kvisene, da dette kan forverre plagene og gi arr.
 • Bruk milde renseprodukter som ikke irriterer huden.
 • Det kan være vanskelig å komme til på ryggen, og et godt tips er derfor å bruke en spray. Clarifying Body Spray fra Clear Start er en kroppsspray som klarner opp og forebygger kviseutbrudd ved å eksfoliere huden og balansere talgproduksjonen.
 • Unngå å bruke produkter med skrubbekorn og heller ikke skrubb for hardt, da dette kan irritere huden.
 • Dusj og vask huden godt etter trening og fysisk aktivitet, for å vaske bort svette fra kroppen. Bruk en såpe til kroppen med nøytral pH
 • Bruk en fettfri fuktighetskrem. Dersom huden får for lite fuktighet vil huden forsøke å kompensere for dette ved å produsere mer talg.
 • Ikke bruk tettsittende klær, dette kan irritere huden og gi økt kviseutbrudd.

Behandling av kviser på ryggen

På apoteket kan du få kjøpt reseptfri lokalbehandling som inneholder benzoylperoksid (Basiron). Denne virker ved å drepe hudbakteriene og åpne opp porene. Det tar ofte litt tid før man ser resultater, og det vil som regel ta 6-8 uker før effekten kommer. Produktene kan brukes både på ryggen og i ansiktet. 

Dersom dette ikke gir god nok behandlingsrespons, kan du kontakte legen din for å eventuelt forsøke lokalbehandling med reseptpliktige legemidler. Hvilket preparat som passer best til deg vil legen din avgjøre.

Dersom lokalbehandling ikke gir tilstrekkelig effekt innen 3 måneder, vil legen vurdere tabletter. Det kan også være aktuelt å kombinere lokalbehandling med tabletter for bedre resultater.

Les mer om medisinsk behandling av kviser (akne) her.

Når bør du kontakte lege ved kviser på ryggen?

 • Dersom egenbehandling med reseptfrie medisiner ikke har gitt tilstrekkelig effekt etter 6-8 uker.
 • Dersom du har store, ømme kviser som plager deg.Kilder: UpToDate, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok

Les mer: