Vitusapotek
Kroppspleie

Kviser på ryggen

Kviser på ryggen er en betennelsesreaksjon som oppstår i talgkjertlene. Kviser er en vanlig tilstand og rammer 25-85 % av ungdommer, men kan også ramme i voksen alder og opp i 30-årene. Kviser regnes som en hudsykdom, men kan også oppleves som et kosmetisk problem for mange.

Kviser på ryggen

Sist oppdatert: 22.11.2022

Hva er kviser?

Kviser, eller akne, skyldes en betennelsestilstand i talgkjertlene i huden. Dette oppstår når åpningen i en talgkjertel tetter seg og dermed fører til at talg hoper seg opp nede i kjertelen. Hudbakterien, Cutibacterium acnes (tidligere Propionebacterium acnes), vil bryte ned opphopet talg og avgi avfallsstoffer, men dette vil gi irritasjon og betennelse i talgkjertelen. Det finnes forskjellige grader av kviser, og det kan være alt fra små røde kviser til større og dypere kviser. Dette vil være avhengig av hvor dypt nede betennelsen oppstår i talgkjertelen. Det er vanlig å få utbrudd i ansikt, hals, øvre del av brystet, rygg og skuldre.

Årsaker til kviser

 • Hormonelle endringer: Kviser er vanlig i tenårene. Hormonelle endringer som gjør at kroppen produserer mer av det mannlige kjønnshormonet testosteron, fører til forstørrede talgkjertler og økt talgproduksjon. De fleste med kviser har som regel normalt hormonnivå, men det er talgkjertlene som er svært sensitive for hormoner. 
 • Kosthold: Det har vært mye diskutert om kostholdet har en betydning for utvikling av kviser, men det finnes svake holdepunkter for at inntak av melk og sjokolade er forbundet med økt risiko for kviser.
 • Arvelige faktorer.
 • Stress: Stress kan forverre kviser .

Symptomer

Symptomene og alvorlighetsgraden varierer fra person til person. Kviser kan deles inn i:

 • Mild akne: Kjennetegnes av overflatiske kviser i form av hudormer som kan være sorte (åpne) eller hvite (lukkede).
 • Moderat akne: Kjennetegnes av røde hevelser og kviser med puss. 
 • Alvorlig akne: Kjennetegnes av røde verkefylte byller som kan etterlate arr.

Gode råd 

 • Ikke plukk eller klem på kvisene, da dette kan forverre plagene og gi arr.
 • Bruk milde renseprodukter som ikke irriterer huden. 
 • Det kan være vanskelig å komme til på ryggen, og et godt tips er derfor å bruke en spray. Clear Start Micro Pore er en rensende spray som bekjemper talg og kviser på ryggen og i ansiktet.
 • Unngå å bruke produkter med skrubbekorn og heller ikke skrubb for hardt, da dette kan irritere huden.
 • Bruk en fettfri fuktighetskrem. Dersom huden får for lite fuktighet vil huden forsøke å kompensere for dette ved å produsere mer talg.

Behandling av kviser på ryggen

På apoteket kan du få kjøpt reseptfri lokalbehandling som inneholder benzoylperoksid (Basiron). Denne virker ved å drepe hudbakteriene og åpne opp porene. Det tar ofte litt tid før man ser resultater, og det vil som regel ta 6-8 uker før effekten kommer.

Dersom dette ikke gir god nok behandlingsrespons, kan du kontakte legen din for å forsøke eventuelt reseptpliktige legemidler.
 

Aktuelle legemidler som legen kan forskrive er: 
 

 • Andre lokalbehandlende kremer, slik som Dalacin, Differin, EpiDuo, Skinoren, Finacea og Zalna. Disse preparatene har forskjellige virkestoffer, og virker mot ulike typer akne. Hvilket preparat som passer best til deg vil legen din avgjøre.


Dersom lokalbehandling ikke gir tilstrekkelig effekt innen 3 måneder, vil legen vurdere tabletter. Det kan også være aktuelt å kombinere lokalbehandling med tabletter for bedre resultater.
 

 • Antibiotika: Det er vanlig å få tetrasykliner eller makrolider både mot kviser i ansiktet og kviser på ryggen. Ved bruk av tetrasykliner, skal ikke tablettene tas samtidig med inntak av melkeprodukter, jern, kalktabletter og syrenøytraliserende midler. Huden blir også mer følsom for sollys ved bruk av tetrasykliner, så vær forsiktig med eller unngå soling og solarium. 
 • Isotretinoin: Dette brukes når ingen av behandlingene over har ført frem. Behandlingen gir stor risiko for fosterskade. Derfor er resepter på isotretinoin til kvinner i fruktbar alder bare gyldige i 7 dager etter at legen har skrevet den ut, og man får bare tabletter for 30 dager av gangen. Det er viktig med graviditetstesting og ekstra prevensjon, og du følges tett opp av lege under hele behandlingen.

Når bør du kontakte lege ved kviser på ryggen?

 • Dersom egenbehandling med reseptfrie medisiner ikke har gitt tilstrekkelig effekt etter 6-8 uker.
 • Dersom du har store, ømme kviser som plager deg.Kilder: UpToDate, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok

Les mer: