Vitusapotek
Hudpleie

Kviser (akne) og medisinsk behandling

Kviser, også kalt akne, er et problem for mange. For de med mindre utbrudd kan lokalbehandling med gel og vask være nok. Medisinsk behandling av kviser er effektiv, men det kan i mange tilfeller medføre bivirkninger. Disse bivirkningene kan unngås eller begrenses med gode råd og produkter fra apotek.

Kviser (akne) og medisinsk behandling

Hvordan behandle kviser?

Egenbehandling

Reseptbelagt behandling

 • Ved moderate kviser og akne kan legen forskrive gel eller krem med en eller to av virkestoffene benzylperoksid, azelainsyre, adapalen, tretinoin eller klindamycin.
 • Antibiotika i form av kapsler eller tabletter forskrives dersom du har større og dyptgående akne som ikke bedres av den lokale behandlingen.
 • Isotretinoin kan forskrives når antibiotika i form av kapsler eller tabletter ikke gir tilstrekkelig behandling. Da kan du bli henvist til hudlege som kan forskrive Isotretinoin. 
 • Bruk av p-piller vil ha en moderat effekt på kviser/akne hos kvinner. Effekten kommer normalt etter noen måneders bruk.
 • Det finnes også hormonelle legemidler for kvinner i fertil alder som har en god effekt på kviser/akne og samtidig vil ha en antikonsepsjonell effekt. Det forskrives kun når annen behandling som antibiotika og lokal behandling ikke har hatt tilstrekkelig effekt.

Lokal behandling av kviser

Kviser bør behandles lokalt i de fleste tilfeller. Det bør også ligge til grunn i behandling av kviser og akne med tabletter og kapsler. Unntaket er behandling med Isotretinoin, hvor lokalbehandling bare skal foregå før og etter kur med kapsler.

De fleste legemidlene for lokal aknebehandling kan kun forskrives av lege. Basiron gel og vask kan derimot kjøpes reseptfritt på apotek. Selv om disse legemidlene kun skal brukes på huden er det visse forhåndsregler som bør tas.

 • Ved bruk av Basiron kan noen oppleve en forbigående brennende eller stikkende følelse med rødhet og flassing etter første gangs bruk. Hvis dette fortsetter eller dersom du opplever en plutselig økning i flassing etter noen uker, kan du ta noen dager pause fra Basiron. Hvis du opplever sterk svie, blemmer eller hevelse bør du avslutte behandlingen helt.
 • Hvis du får blemmer eller hevelser i huden må du stoppe behandling. Dette gjelder både Basiron og de andre reseptbelagte legemidlene.
 • Basiron skal brukes kontinuerlig i minst 6 uker for å oppnå effekt. Hvis du ikke merker noen endring etter 6 uker, bør du forhøre deg med lege.
 • Virkestoffet i Basiron og Epiduo bleker tekstiler og hår. Derfor bør du passe på å ikke tørke deg i ansiktet med ermer eller med farget håndkle. Om natten kan farget sengetøy som kommer i kontakt med det behandlede området bli bleket eller misfarget. Når du bruker Basiron eller Epiduo på kvelden, kan det derfor være lurt å bruke hvitt sengetøy eller beskytte putetrekket med noe som du ikke er redd for at blir bleket.
 • Zalna, Differin og Epiduo skal kun brukes om kvelden fordi virkestoffet kan gi allergiske reaksjoner i kontakt med sollys. Ved bruk av Basiron kan huden bli mer sensitiv for sollys og du bør unngå å oppholde deg i solen uten beskyttelse, samt unngå solarium. 
 • Alle geler, kremer og linimenter for lokal aknebehandling skal kun brukes på hel hud, og skal ikke smøres på sprukken hud eller komme i kontakt med øyne, lepper, nesebor og andre slimhinner.
 • Vask hendene etter at du har påført legemidlet. Dette gjelder alle typer geler, kremer og linimenter med effekt mot akne.

Antibiotika

Tetrasykliner er en type antibiotika som kan foreskrives av lege ved dyptgående akne som ikke viser tegn til bedring ved bruk av lokal aknebehandling. De gis i form av kapsler eller tabletter, skal inntas daglig og vanlig behandlingsperiode er ca. 3 måneder.

Ettersom antibiotikakuren skal tas daglig over en lengre periode, er det viktig å være klar over bivirkningene og hvordan man kan begrense disse:

 • Følsomhet for sollys kan forekomme ved bruk av tetrasykliner. Det er derfor viktig å være forsiktig med eksponering for sollys under hele kuren og også et par uker etter avsluttet kur. Hvis du skal være ute i solen, må du smøre deg jevnlig med solkrem og høy faktor. Bruk her en solkrem tilpasset fet hud
 • For god behandlingseffekt er det viktig at du også bruker lokalbehandling som nevnt over.
 • Tetrasyklin skal ikke tas samtidig med kosttilskudd, legemidler, mat og drikke som inneholder store mengder jern, kalsium og magnesium. Disse mineralene minker opptaket og dermed effekten av legemidlet. Dette kan for eksempel være melk, multivitamin med mineraler, jern- og kalsiumtilskudd, samt noen legemidler mot sure oppstøtt. Vent 1-2 timer med eventuelt inntak av disse preparatene etter du har tatt tetrasyklin.
 • Antibiotika mot kviser og akne (Lymecyclin, Tetralysal og Tetrasyklin) skal tas 1 time før eller 2 timer etter måltid.
 • Kvinner kan få soppinfeksjoner i underlivet ved langvarig bruk av antibiotika. Du får god hjelp og behandlende midler mot dette på apotek, for eksempel soppdrepende kremer og vaginalkapsler.

Hormonell behandling

P-piller har en moderat effekt på akne, og effekten kommer normalt ikke før etter noen måneder. Lokal behandling bør brukes samtidig for en mer effektiv behandling.

Det finnes egne hormontabletter mot akne for kvinner. Selv om de har en antikonsepsjonell effekt skal disse kun brukes som et middel mot akne. De skal heller ikke kombineres med andre prevensjonsmidler. Ulempen med denne typen hormonpreparater er at de kan medføre en høyere risiko for blodpropp og skal ikke brukes over flere år. Kontroller skal gjennomføres hvert halvår eller år hos lege.

Ved bruk av hormonell behandling inneholdende østrogen, foreligger det en økt risiko for å få pigmentflekker. Dette er en sjelden bivirkning, men du bør likevel vise forsiktighet ved lengre opphold i solen og alltid bruke solkrem med høy faktor.

Isotretinoin

Isotretinoin brukes kun dersom annen behandling ikke har gitt tilstrekkelige resultater, eller ved en type akne kalt «nodulocystisk akne», hvor det typisk er et rødt og betent akneutbrudd med knuter i ansiktet og på bryst og rygg. Isotretinoin er en effektiv behandling, men det må tas visse forhåndsregler før man kan bruke legemiddelet, og bruk krever god og tett oppfølging fra lege.

Hvilke forhåndsregler må man ta når man går på Isotretinoin?

 • Kvinner i fertil alder må bruke sikkert prevensjonsmiddel og gjennomføre regelmessige graviditetstester som legen vil be om. Resepten er kun gyldig i 7 dager og kan kun forskrives for 30 dager av gangen til kvinner i fertil alder.
 • Isotretinoin skal ikke brukes samtidig med tetrasykliner (antibiotika). Dersom du har brukt tetrasykliner må du vente 3 dager før du kan begynne på Isotretinoin.
 • Når du starter på Isotretinoin må du stoppe med lokal behandling, og gjerne erstatte dette med rens og fuktighetskrem som er egnet ved Isotretinoinbehandling.
 • Unngå kosttilskudd som inneholder vitamin A. Dette gjelder blant annet multivitamin, tran og betakaroten.
 • Grapefrukt skal også unngås da dette fører til nedsatt nedbrytning av Isotretinoin i kroppen. Dette kan dermed føre til overdosering (gjelder også mange andre legemidler).
 • Alkohol kan øke bivirkningene av Isotretinoin i kombinasjon og må dermed begrenses. Det er spesielt en risiko for økning i triglyseridnivået i blodet hvis man kombinerer Isotrerinoin og alkohol.
 • Unngå soling og solarium. Bruk solkrem med høy faktor og dekkende klær om du er ute i solen.
 • Legemidlet inneholder soyaolje og bør ikke brukes av de som reagerer allergisk på soya.

Typiske bivirkninger ved bruk av Isotretinoin

 • Tørr hud i ansikt og på hender er svært vanlig hos de som bruker Isotretinoin. Det innebærer i nesten alle tilfeller også tørre og såre lepper.
 • Tørre øyene er vanlig ved bruk av Isotretinoin. I noen tilfeller kan man også blir ekstra sensitiv for linser. Dette er fordi slimhinner blir tørre. 
 • Mange opplever mer neseblødning enn normalt, på grunn av tørre slimhinner.
 • Følsomhet for sollys er også vanlig når man bruker Isotretinoin. Dette fører til at man fortere blir solbrent.
 • Økt ømhet i muskler og ledd kan forekomme hos de som allerede er i mye fysisk aktivitet og samtidig går på Isotretinoin.
 • Kortvarig forverring av akne i starten av behandlingen med Isotretinoin kan forekomme hos noen få. Dette er bare kortvarig og går som oftest over med videre behandling. Hvis forverringen ikke gir seg bør du kontakte lege.

Hvordan behandle huden ved bruk av Isotretinoin?

Tørr og sprukken hud i ansiktet er normalt ved bruk av Isotretinoin. Det finnes derfor hudprodukter spesielt tilpasset en fet hudtype som er under medisinsk behandling, slik som ved bruk av Isotretinoin.

Produktseriene La Roche-Posey  og Avène Cleanance Hydra har flere produkter som er spesielt tilpasset en hud som er under medisinsk behandling:

 • La Roche Posay Effaclar H Krem smøres på ansiktet morgen og kveld. Kombiner gjerne med en mild renserutine før du smører på fuktighetskremen. Kremen tilfører huden spesifikke fettstoffer som huden mangler, tilstopper ikke igjen porer, beroliger og tilfører fukt til huden. Unngå å bruke fuktighetskremen rundt øynene.
 • La Roche-Posay Effaclar H Rensekrem brukes til rens av ansiktet morgen og kveld. Rensekremen smøres ut i et fuktig ansikt fra midten av ansiktet og utover i enkle strøk. Etter rensen bør du bruke tilhørende fuktighetskrem. Unngå å bruke rensekremen rundt øynene.
 • Avène Cleanance Hydra krem til uren og tørr hud beroliger, nærer og gjenoppbygger hudens fuktighetsbalanse under medisinsk aknebehandling. Fuktighetskremen bidrar til å kompensere for de bivirkningene huden utsettes for under slik behandling, i form av dehydrering og irritasjon. 
 • Avène Cleanance Hydra Cleanser er en skånsom og nærende rensekrem til hud i uttørkende, medisinsk behandling. Rensekremen kompenserer for de bivirkningene huden utsettes for under en slik behandling.
   
 • Vær sparsom med vannet ved rens av hunden under medisinsk behandling, da vann ofte tørker ut huden og gjør den mer irritert og tørr.
 • Klapp huden tørr med et håndkle fremfor å tørke den, da huden ofte kan oppleves som sår, irritert og rød. 
 • Bruk en god leppepomade for å unngå tørre og sprukne lepper.
 • Komfortøyedråper eller øyedråper mot tørre øyne er gode å bruke dersom øynene blir tørre og såre.
 • En neseolje kan forsøkes dersom nesen oppleves ekstra tørr og irritert.
 • Ikke bruk lokal behandling for akne mens du bruker Isotretinoin.
 • Etter endt kur med Isotretinoin er det anbefalt å bruke lokalbehandling for akne som vedlikeholdsbehandling for å hindre tilbakefall, diskuter dette eventuelt med legen din.
 • I tillegg til tørr hud blir man også mer sensitiv for sollys ved bruk av Isotretinoin – bruk derfor solkrem med høy faktor om man skal være ute i solen. Det er også viktig å smøre jevnlig gjennom dagen. Bruk en solkrem tilpasset en fet hudtype som ikke tetter igjen porene.

Sol og solkrem ved kviser

For mye sol kan forverre akne og du bør derfor bruke solkrem. I tillegg er det som nevnt flere legemidler som også gjør huden mer sårbar for sollys eller som i verste fall kan gi en allergisk reaksjon ved soleksponering.

Oppsummert er det disse forhåndsreglene du bør ta hvis du bruker medisinsk behandling mot akne

 • Basiron – Unngå å oppholde deg i solen i lengre perioder. Hvis du skal oppholde deg i solen må du bruke god beskyttelse i form av solkrem og klær. 
 • Zalna, Differin, Epiduo – Disse skal kun brukes om kvelden fordi virkestoffet kan gi allergiske reaksjoner i kontakt med sollys. På dagen bør du fortsatt unngå å oppholde deg i solen uten god beskyttelse fra solen i form av solkrem og klær. 
 • Lymecyclin, Tetralysal, Tetrasyklin – Ved bruk av disse legemidlene kan man bli ekstra sensitiv for sollys. Vær derfor forsiktig med å eksponere deg for sollys under og et par uker etter avsluttet kur. Hvis du skal være ute i solen bør du beskytte deg med solkrem og klær.
 • Hormonelle legemidler – Det er en økt risiko for pigmentflekker. Dette gjelder p-piller med østrogen og hormonelle preparater med effekt på akne. Du bør vise forsiktighet og unngå lengre perioder i solen. Beskytt deg også med solkrem.
 • Isotretinoin – Økt sensitivitet for sollys forekommer ved bruk Isotretinoin. Derfor må man beskytte seg med solkrem og klær om man skal være ute i solen. Du bør også unngå lengre opphold i solen. Spesielt uten høy solbeskyttelse.

Når du skal velge solkrem er det lurt å velge solkrem beregnet for fet hud som ikke tetter igjen porer. For ansiktet finnes det velegnete solkremer for ansikt som er tyntflytende og ikke tetter igjen porer. For resten av kroppen kan det være lurt å velge en sollotion, da disse er mer tyntflytende enn andre kremer.

Les mer om hvordan du bør bruke solkrem i vår solkremguide.

Få rask hjelp av hudlege på mobilen

Hudlegene hos Askin gir deg spesialistkonsultasjon og e-resept, helt digitalt og i løpet av 24 timer (på virkedager). Med Askin får du rask hjelp, og dersom du ønsker, samarbeider de med fastlegen din. Askin er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud, og en av våre samarbeidspartnere.

Les mer og kontakt Askin her.   

Er du medlem av vår kundklubb VI+, får du 20 % rabatt på konsultasjon hos Askin - les mer her

Når bør du kontakte lege ved akne?

 • Hvis lokalbehandling ikke gir ønsket effekt.
 • Hvis du får hevelser av lokalbehandling burde du stoppe den lokale behandlingen og kontakte lege for vurdering.
 • Hvis du bruker Isotretinoin og får nedsatt syn.
 • Hvis du bruker Isotretinoin og mistenker graviditet eller har glemt å bruke prevensjonsmidler.
 • Hvis du bruker Isotretinoin og får en kraftig forverring av akne som ikke er forbigående.


Kilder Oslo Hudlegesenter, UpToDate, Felleskatalogen, Norsk Legemiddelhåndbok, Relis

Sist oppdatert: april 2021

Les mer: