Vitusapotek
Kosthold og ernæring

Nybegynnerguide til FODMAP-diett

Denne artikkelen forklarer hva en FODMAP-diett er og hvordan den fungerer. Vi tar deg gjennom de 3 stegene og informerer om hvem som kan teste en FODMAP-diett. Dette skal alltid gjøres i samarbeid med lege eller ernæringsfysiolog.

Nybegynnerguide til FODMAP-diett
Profile Picture
Publisert: 28.08.2019
farmasøyt
Sist oppdatert: 13.12.2023

FODMAP-diett

En FODMAP diett bygger på konseptet at man eksluderer eller, i noen tilfeller, slutter helt med ingredienser og matvarer som er høye på FODMAP. FODMAP forekommer i mange matvarer og ingredienser i varierende mengder, noen inneholder kun en type – mens andre inneholder flere.

Om du er følsom for FODMAP kan dette ha bivirkninger på fordøyelsen og kan føre til symptomer som luft i magen, vondt i magen, hard eller løs mage.

Hvem kan teste en FODMAP-diett?

En FODMAP diett er noe som skal utføres med hjelp av en lege eller ernæringsfysiolog, og dette avsnittet beskriver hvordan det fungerer. Det er også viktig å nevne at matvarer som inneholder FODMAP inneholder sunne fibre og derfor ikke skal unngås om man ikke opplever problemer med dem. Derimot, for personer som er følsomme mot FODMAP kan matvarer høye på disse forårsake ubehagelige problemer med fordøyelsen. I disse tilfellene kan man forsøke å redusere FODMAP i kosten.

Det er også viktig at huske på at en FODMAP diett innebærer en stor forandring på ditt daglige kosthold. Derfor anbefaler vi ikke å prøve dietten under stressfulle perioder eller på reise.

FODMAP-dietten i tre steg

Dietten innebærer tre steg og kan være mer kompleks enn den virker. Her er de tre stegene:

Steg 1: Begrensning

Det første steget innbærer streng eksludering av alle ingredienser eller matvarer høye på FODMAP.

Hvilke matvarer som er høye og lave på FODMAP kan du lese mer om her:

Husk at dette steget bare er det første og innebærer ikke at du skal unngå disse matavrene for alltid. Noen merker forskjellen allerede etter en uke, og for andre tar det lenger tid.

Steg 2: Introduksjon

Dette steget innebærer at du introduserer matvarene med høy FODMAP inn i kostholdet ditt igjen. Dette skal skje systematisk med en matvare om gangen for å kunne identifisere hvilke typer høy FODMAP du er intolerant ovenfor.

Steg 3: Tilpasning

Dette steget innebærer fortsatt en begrensning av FODMAP, men den er mer tilpasset toleransen, identifisert i steg 2. Ettersom de matvarene som er høye på FODMAP inneholder viktige næringsstoffer og fiber, er det viktig at disse ikke eksluderes helt fra kostholdet. Steg 2 og 3 er derfor viktig å gjennomføre.

En FODMAP-diett kan smake godt

Ettersom både hvitløk og løk er høye på FODMAP så tror mange at dietten er kjedelig og smakløs. Dette er ikke tilfellet, da det finnes mange smakstilsettende urter og krydder som kan brukes i matlagingen.

Andre smaksrike ingredienser som er lave på FODMAP er:

  • Gressløk
  • Den grønne delen på purre
  • Chilli
  • Ingefær
  • Sitrongress
  • Pepper
  • Safran

Du kan finne mange smaksrike oppskrifter på gladmage.no


Kilder: Skrevet i samarbeid med Gladmage.

Les mer: