Vitusapotek
Livsstil

Slik får du motivasjon til å trene

Er det hardt å komme i gang med treningen? Personlig trener Kyrre Kjesbu gir deg her 9 gode råd som kan gi deg motivasjon til å trene.

Slik får du motivasjon til å trene
Profile Picture
Publisert: 20.06.2019
Sist oppdatert: 06.12.2022

Mangler du motivasjon til trening?

Manglende motivasjon til å trene kan ramme alle, både deg som har trent mye tidligere og deg som har trent lite.

Mange av oss ønsker virkelig å komme i gang med trening, men ender kun opp med den gode tanken.

Det kan være tøft å gå fra late dager til et aktivt liv, men er du litt motivert kan du få til mye.

– Ufarliggjør treningen

Hva kan jeg gjøre for å omsette motivasjonen min til aksjon?

– Det er vanskelig å si, men en god start er å forsøke så godt det går å ufarliggjøre treningen, sier personlig trener Kyrre Kjesbu ved Myrens Sportssenter i Oslo.

Kyrre har trent både idrettsutøvere og mosjonister gjennom flere år, og har en mastergrad i idrettspsykologi og coaching ved Norges idrettshøgsko

Oppnå rask effekt og fremgang

"Fordelen" ved å være utrent, er at du vil oppleve raskere fremgang når du først kommer i gang. Det blir merkbart også i dagliglivet. Du går lettere opp trappa, det er ikke så tungt å ta ned noe fra øverste hylle i skapet, og du bærer handleposene hjem fra butikken uten at du må stoppe mange ganger.

– I tillegg vil du raskt oppnå en følelse av velbehag og god samvittighet etter trening, og det blir bedre å sette seg ned etterpå, sier PT-en.

9 motiverende tips

Du trenger ikke å «pangstarte» på et omfattende treningsprogram eller oppsøke et treningssenter, tvert imot! Her gir personlig trener Kyrre Kjesbu deg gode tips for en fin start på et sprekere liv:

1. Start forsiktig

Legg ambisjonsnivået lavt, men lag noen bindende avtaler med deg selv. Ikke tren seks dager i uken, men heller to slik at treningsplanen din blir gjennomførbar. Så kan du legge på flere økter etterhvert.

Les mer: Slik får du tid til trening i hverdagen.

2. Få deg en treningskompis

Det er ofte lettere å komme seg på trening når du har en avtale, så prøv å få med deg en venn eller kollega du kan avtale trening med, gjerne faste tidspunkt hver uke.

3. Tren både styrke og kondisjon

Styrkeøvelser med egen kroppsvekt, slik som for eksempel knebøy, i kombinasjon med en gåtur med økt puls, kan være nok til å begynne med for deg som ikke har trent tidligere.

4. Øk treningsmengden etterhvert

Å merke at man blir sterkere, sprekere og får mer energi er god motivasjon til å trene jevnlig, og etterhvert er det viktig å trene hyppigere for å få god effekt av treningen.

Allerede etter et par uker er det en fordel å legge til økter, men husk at du ikke må legge til flere økter enn hva som er gjennomførbart.

5. Ha mål som gir motivasjon til å trene

En plan med konkrete mål kan være det som skal til for å opprettholde motivasjon til å trene.

Ønsker du for eksempel å få bedre kondisjon, kan du gjerne bruke en fast løype som du løper og/eller går. Den første gangen må du kanskje stoppe flere ganger, og etter noen uker kun to ganger på løpeturen.

6. Lytt til kroppen din

En god treningsrutine er viktigst, så ikke straff deg selv hvis du ikke kan én dag, eller kroppen ikke orker. Spør deg selv: Hvordan kjennes jeg ut i dag, og gi deg selv et ærlig svar. Da finner du ut om kroppen er klar for hard trening, eller om du bør ta en roligere økt denne dagen.

Skulle du bli syk eller noe inntreffer som gjør at du ikke får trent på en stund, skal du vite at du raskt kommer tilbake i form når du kommer i gang med treningsrutinene dine igjen

7. Bruk treningsdagbok

Skriv ned timer og resultater, men også opplevelsen i en treningsdagbok. Det er inspirerende å se hvor du har vært og fremgangen du har fått, og det kan gi deg motivasjon til å trene mer.

Husk at du kan ha dårlige dager, så ikke gi opp når det går litt trått og du mister litt motivasjon til å trene.

8. All bevegelse er bra!

Husk hverdagsaktivitetene og vær bevisst på å bruke kroppen aktivt i minst 30 til 60 minutter daglig. Det kan være å gå til og fra jobb, lek med ungene, husarbeid, en sykkeltur – alt av aktiviteter som inngår som en naturlig del av dagen.

9. Trening er herlig egentid

Tenk på trening som egentid som gjør deg godt. Det er en mental ventil og gir utløp for frustrasjon. Gjør treningen til en vanlig del av hverdagen.

Kilde: Kyrre Kjesbu - personlig trener

Les mer: