Vitusapotek
Medisin

Kondom

Kondom er det eneste prevensjonsmidlet som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer, og er en svært sikker metode når den brukes riktig. Kondom nedsetter følsomhet på penis noe, dette kan være en fordel for de som plages av overfølsomhet og for tidlig sædavgang.

Kondom
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 03.01.2023

Hva er et kondom?

Kondomer er tynne gummihetter til penis. Ofte lages disse av latex, men man kan også få tak i latexfrie kondomer. De benyttes som prevensjonsmiddel ved at kondomet samler opp mannens sæd ved utløsning, slik at denne ikke kan gjøre kvinnen gravid ved samleie.

Kondomet beskytter også mot kjønnsykdommer, fordi det lager en hinne mellom slimhinnene til de som har samleie. Bakterier og virus utveksles da ikke mellom slimhinner i kjønnsorganer, anus og munnen, og kondom er derfor egnet ved alle disse formene for sex. Ingen andre prevensjonsmidler beskytter mot kjønnsykdommer, og kondom er derfor lurt å bruke selv om man benytter hormonelle prevensjonsmidler

Kondomer kan også brukes for å holde sexleketøy som dildoer rene. Man finner kondomer i ulike farger, former, størrelser og med smakstilsetninger. 

Riktig bruk av kondom

Kondom er et svært sikkert prevensjonsmiddel, og gir omtrentlig 90 % beskyttelse mot uønsket graviditet. Men for at kondomer skal gi ønsket beskyttelse, må det brukes riktig:

  • Kondomet skal rulles på når penis er stiv. Klem ut luften i tuppen samtidig som du ruller kondomet på. Pass på at kondomet settes på riktig vei.
  • Kondomet skal brukes under hele samleiet.
  • Hold på kondomets ring når penis trekkes ut slik at kondomet blir værende på penis.
  • Kondomer skal ikke brukes flere ganger, kast kondomet i søppelbøtte etter bruk. (Et kondom kan holde på 7 liter vann og føre til blokkering av vannrør så ikke kast kondomet i toalettet.)
  • Husk at kondomer har begrenset holdbarhet. Sjekk derfor holdbarhetsdatoen dersom du har hatt kondomer liggende en stund.

Å bruke to kondomer utenpå hverandre gir ikke økt beskyttelse. Faktisk så øker sannsynligheten for at kondomet blir ødelagt dersom du bruker to samtidig. Husk også glidemiddel når det er nødvendig, for eksempel ved tørr skjede eller analsex.

Sikkerhet av kondom

Brukes kondom riktig og konsekvent ved hvert samleie, vil kondom gi en høy grad av sikkerhet, og beskytte mot uønsket graviditet i ca. 90 % av tilfellene. Hvor høy sikkerhet en kodom har, er i stor grad avhengig av riktig bruk og av brukeren selv, og slurv med bruk vil redusere sikkerheten betydelig. For å øke sikkerheten mot uønsket svangerskap, kan kondom brukes i kombinasjon med andre prevensjonsmidler- og metoder, som for eksempel sæddrepende krem og eggløsningstester

Hvorfor kan kondomet gå i stykker?

  • Kondomet kan sprekke dersom det blir en luftlomme mellom kondomet og penis.
  • Glidemidler som er oljebaserte eller salver/kremer med mye fett kan svekke kondomet. Bruk derfor vann- eller silikonbasert glidemiddel.
  • Kondomer som er utgått på dato går lettere i stykker.
  • Bruk av to kondomer utenpå hverandre kan gjøre at kondomet lettere sprekker.

Hva bør du gjøre hvis kondomet går i stykker?

Dersom kondomet sprekker og kvinnen ikke bruker annen prevensjon, vil det være en sjanse for at hun kan bli gravid. Befruktning kan unngås ved å benytte nødprevensjon (angrepillen), som fås kjøpt uten resept. Nødprevensjon bør tas så raskt som mulig etter samleie, men senest innen 72 timer for Norlevo og 120 timer for EllaOne

Det kan også være lurt å teste seg for seksuelt overførbare sykdommer, dersom kondomet sprekker under sex med en ny eller tilfeldig sexpartner. Hos Vitusapotek får du enkle selvtester for testing av kjønnssykdommer hjemme

Hvordan skal kondom oppbevares?

Oppbevar kondomer tørt og kjølig, unngå direkte sollys og høye temperaturer. Dette kan føre til at materialet og kondomet ødelegges raskere. Kondomer er mer følsomme for varme enn kulde, og skulle du derfor glemme en kondom ute i minusgrader, så kan disse likevel brukes.

 

Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Norsk elektronisk legehåndbok, Store Medisinske Leksikon og RFSU.

Les mer: