Vitusapotek
Intim og underliv

Seksuelt overførbare sykdommer

Seksuelt overførbare sykdommer eller kjønnssykdommer er sykdommer (bakterie- og virusinfeksjoner) som smitter via kjønnsorgan, munn eller endetarm. Visse seksuelt overførbare sykdommer smitter også via blod.

Seksuelt overførbare sykdommer

Sist oppdatert: 25.06.2019

Mange seksuelt overførbare sykdommer gir lite plager og kan gjøre de vanskelige å oppdage. Derfor er det viktig at personer som har ubeskyttet sex med ulike partnere kontrollerer seg jevnlig for seksuelt overførbare sykdommer.

Kondom er fremdeles den eneste prevensjonsformen som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Herpes

Herpes genitalis (herpes på kjønnsorganene) skyldes smitte med herpes simplex virus (HSV). Vanlige symptomer på herpes genitalis er vonde blemmer og sår på kjønnsorganene. Herpes genitalis er en svært vanlig seksuelt overførbar sykdom med stadig økende forekomst. Les mer om herpes her.

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter (kondylomer) er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene. Særlig blant yngre aldersgrupper er kjønnsvorter vanlig, og forekomsten er stadig økende. Viruset som forårsaker kjønnsvorter smitter svært lett og rammer både kvinner og menn. Les mer om kjønnsvorter her.

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge, og skyldes infeksjon med bakterien Clamydia trachomatis. Ubehandlet kan klamydia føre til sterilitet og ufrivillig barnløshet. Klamydia er mest utbredt blant seksuelt aktive under 25 år. Les mer om klamydia her.

Hos Vitusapotek får du kjøpt hjemmetest for klamydia og gonoré, slik at du kan ta prøven hjemme på en enkel, sikker og diskret måte. Kjøp testen her, eller i et av våre mange apotek. 

Hiv og aids

Hivinfeksjon er en livslang virussykdom, som etter flere år kan utvikle seg til aids. Hiv angriper celler i immunforsvaret og reduserer kroppens evne til å bekjempe infeksjoner. På verdensbasis smittes cirka 2,5 millioner mennesker med hiv hvert år. Hiv smitter seksuelt, ved blodsmitte og fra mor til barn. Les mer om hiv og aids her.

Hepatitt

Både hepatitt A, B og C kan smitte seksuelt.

Hepatitt A er en leverbetennelse, som skyldes infeksjon med hepatitt A viruset. På verdensbasis får omtrent 1,4 millioner hepatitt A hvert år. Det finnes ingen spesifikk behandling mot hepatitt A. Les mer om hepatitt A her.

Hepatitt B er en virusinfeksjon som angriper leveren og kan forårsake både kronisk og akutt leverbetennelse. På verdensbasis er hepatitt B svært utbredt. Hepatitt B kan være dødelig. Det finnes vaksiner mot hepatitt B. Les mer om hepatitt B her.

Hepatitt C er en leversykdom forårsaket av hepatitt C viruset. Hvert år smittes mellom 3 og 4 millioner av hepatitt C på verdensbasis. I Norge er det hepatitt C som utgjør størstedelen av antall hepatitt tilfeller. Det finnes ingen vaksine mot hepatitt C, men sykdommen kan kureres med medisiner. Les mer om hepatitt C her.

Kilder:
Folkehelseinstituttet, RFSU og Helsenorge.

Sist oppdatert: oktober 2018

       

Les mer: