Vitusapotek
Råd og tips

Eksotisk reise

Reise til eksotiske strøk er blitt mer og mer vanlig. For å gjøre reisen til en like stor suksess som du drømmer om er det viktig med god planlegging. Vaksiner og malariaforebyggende medisin er nødvendig til visse reisemål. Finn ut om det gjelder ditt reisemål i god tid før avreise. Ta også med deg et lite ferieapotek.

Eksotisk reise

Reisetips for eksotiske reiser

Trenger jeg vaksine?

Behovet for reisevaksiner avhenger av reisemål, hvor lenge du skal være borte, boforhold, samt din helsetilstand og alder. Vaksiner må som regel tas noen uker før avreise, så vær ute i god tid. 

Malaria

Malaria er utbredt noen steder i verden. Forebyggende medisin mot malaria kan fås på resept. For å ha full effekt i malariaområdet må disse normalt tas 2-7 dager før innreise, avhengig av hvilken medisin du har fått av legen din. Les mer om malaria her.

Har du en kronisk sykdom?

Har du en kronisk sykdom er det viktig at du forteller legen din om turen og hører om hvilke forholdsregler du bør ta på reisen. I noen tilfeller gir legen med deg et skriv som beskriver sykdommen din på engelsk.

Faste medisiner

Bruker du faste medisiner må du sørge for å ta med deg nok medisiner for hele turen. I enkelte land bør du unngå å kjøpe medisiner på grunn av risiko for at de kan være av dårlig kvalitet eller falske. Husk alltid å oppbevare medisinene dine i originalemballasjen med apoteketiketten på. Dersom du bruker sterke medisiner som er klassifisert som narkotika må du ta spesielle forhåndsregler. Les mer om medisiner og reise her.

Hvordan unngå turistdiaré?

Maten vi spiser når vi er på ferie i utlandet kan ha andre bakteriekulturer enn maten vi er vant til hjemme. Bakteriekulturer som er uvant for oss, kan forstyrre fordøyelsen og gi løs mage. Turistdiaré kan forebygges gjennom å tilføre kroppen melkesyrebakterier fra 2-3 dager før avreise og under oppholdet. Det finnes også en drikkevaksine (reseptpliktig) mot blant annet turistdiaré. Les mer om hvordan du unngår turistdiaré her.

Nyt solen med solvett

Solen er skarpere enn hjemme på de sydlige breddegrader og du bør derfor beskytte deg godt mot solen. Finn en solkrem som passer deg i vår solkremguide.

Solkremen bør påsmøres i et jevnt, tykt lag. Gjenta smøringen flere ganger i løpet av dagen.

Hva bør du ha i ferieapoteket?

 • Reisesyketabletter eller reisesykearmbånd.
 • Solkrem og solstift til utsatte områder som lepper, nese og ører.
 • After sun eller en god fuktighetskrem.
 • Desinfiserende håndrens (for eksempel Antibac).
 • Myggmiddel og insektmiddel til impregnering av klær (for eksempel Cactuz).
 • Kløestillende/lokalbedøvende midler.
 • Sårpleieprodukter, som sårrens, plaster og gnagsårplaster.
 • Probiotika kan være gunstig for å regulere tarmfloraen og hjelpe til å forebygge diaré/forstoppelse.
 • Stoppende middel ved akutt diaré (for eksempel Imodium).
 • Reisestrømper for å forebygge hevelse og blodpropp under reise.
 • Ørepropper.
 • Smertestillende og febernedsettende medisin (for eksempel medisiner med paracetamol).

Her finner du produkter til ditt reiseapotek.

En riktig god tur fra oss i Vitusapotek!