Vitusapotek
Sol

Gir solkrem kviser og uren hud?

Gir solkrem kviser og uren hud? Er du blant dem som unngår å smøre deg med solkrem av frykt for dårligere hud? Da bør du lese videre, for å unngå kviser og uren hud om sommeren!

Gir solkrem kviser og uren hud?
Profile Picture
Publisert: 09.06.2021
farmasøyt
Sist oppdatert: 06.03.2023

Unngå kviser og uren hud om sommeren

Frykten for mer kviser og uren hud om sommeren, gjør mange unødvendig solbrente, for en del av dem som sliter med fet og uren hud, kvier seg for å smøre på solkrem.

Tørker kviser om sommeren?

– Oppfattelsen blant en del er at solen "tørker ut" kvisene om sommeren, men det er forskjell på hvordan huden reagerer på solen, sier farmasøyt Linda Liereng ved Vitusapotek Sandgården på Gjøvik.

– Noen kan få økt talgproduksjon og mer utbrudd av kviser og uren hud om sommeren – i tillegg til solbrenthet. Andre kan bli bedre av solen, forteller hun.

LES OGSÅ: Den beste solkremen for fet hud

De beste solkremene til en hud med kviser

– Det viktige for deg som plages med uren hud om sommeren, er at du bruker solkrem for riktig hudtype og med høy solfaktor. Hos Vitusapotek finner du
solkremer for ulike hudtilstander, også for fet hud, sier farmasøyt Linda Liereng. 

For deg med uren hud og kviser, kan det være lurt å gå for en mattende solkrem som er laget for de med fet hud. Hos Vitusapotek har vi blant annet solkremer fra Avène som er tilpasset denne hudtypen, for eksempel Avène Sun Cleanance SPF 50+, en mattende solkrem til ansiktet med en ultralett konsistens, tilpasset en fet/uren hud.

Også Cliniderm Sun Face Fluid med solfaktor 50+ beskytter utsatte områder som ansikt, bryst og skuldrer.

LES OGSÅ: Slik sjekker du solkremen

Bruk solkrem med høy faktor!

Linda Liereng anbefaler deg med kviser å bruke solkrem med høy solfaktor (SPF).

– En høy faktor er viktig for å beskytte arr. Dette er noe de med uren hud og akne ofte har.

Mange går også på medisiner mot akne som gjør huden mer lysømfintlig.

Hos Vitusapotek jobber mange med kompetanse på hud. Dra innom ditt nærmeste Vitusapotek for å få gode smøreråd og solkremprodukter som passer din hud.

LES OGSÅ: Så mye solkrem må du smøre på

Kviser eller soleksem?

Mange kan oppleve å få et utslett ved soling de tror er et kviseutbrudd, men som kan være soleksem. En forskjell på kviseutbrudd og soleksem er at kvisene som regel ikke klør.

Fuktighet etter solen

Sørg for at huden får godt med fuktighet etter soling. Bruk en god fuktighetskrem for ansiktet og bodylotion. Hos Vitusapotek har vi også flere gode aftersun-produkter som kjøler ned samtidig som huden får godt med fuktighet og pleie etter soling.

– Får du røde prikker og kløe i huden etter å ha vært i solen, er dette antakelig soleksem, forteller Linda Liereng.

– Utslettet kan gå over, men inntil da bør du unngå mer sol. For å lindre utslett og kløe, kan du prøve kalde omslag eller smøre på aloe vera, beroligende A-Derma Cutalgan spray eller kløestillende Eurax krem, tipser farmasøyten.

Også krem med hydrokortison kan brukes i kortere perioder.

– Dersom du likevel må oppholde deg i solen, bør du bruke høy solfaktor, gjerne SPF 50+, sier Linda Liereng.

LES OGSÅ: Solkremen som sitter når du svetter


Kilde: Vitusapotek

Les mer: