Vitusapotek
Munn og tann

Karies (hull i tennene)

Karies, også kalt tannråte, er en tannsykdom som gir hull i tennene. Årsaken til karies er matrester som blir liggende igjen på tennene på grunn av dårlig tannstell. God munnhygiene og redusert sukkerinntak er viktig for å forebygge hull i tennene.

Karies (hull i tennene)
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 28.04.2023

Hva er karies?

Karies er en bakteriesykdom i tennene som gjerne omtales som ”hull i tennene”. Karies forårsakes av bakterier i munnhulen. Dersom bakteriene får næring i form av sukker eller matrester som blir liggende igjen på tennene, vil bakteriene formere seg og danne et tykt belegg/plakk på tennene. Plakket består av matrester og bakterier som omdanner sukker til syre. Ved gjentatte syreangrep vil emaljen bli betydelig oppløst, og vi får hull i tennene.

Symptomer på karies

Hvem er utsatt for karies?

Noen vil være mer utsatt for karies enn andre. Dette gjelder spesielt personer som lider av munntørrhet, for eksempel som følge av sykdommen Sjøgrens syndrom. Enkelte medisiner kan gi munntørrhet som bivirkning, og dermed øke risikoen for hull i tennene.

Gode råd for å unngå karies

  • Tannpuss med fluortannkrem morgen og kveld kan hindre karies. Tannpirker eller tanntråd er et fint for å fjerne bakteriebelegg mellom tennene. For at fluortannkremen skal få best mulig effekt, bør ikke munnen skylles med vann etter tannpussen. Fluortabletter eller munnskyllevæske med fluor anbefales i tillegg dersom du er spesielt utsatt for hull i tennene.
  • Duraphat høyfluorid tannkrem er et reseptfritt legemiddel til deg med økt risiko for hull i tennene og karies.
  • Sørg for et sunt kosthold med begrenset godterispising (sukker). En del sukkerfrie søtsaker kan også gi karies. Spesielt gjelder dette søtsaker som inneholder sorbitol.
  • Unngå småspising mellom måltidene. Små kariesangrep kan repareres ved hjelp av spytt som nøytraliserer og skyller bort syren. I tillegg inneholder spyttet kalsium og fosfat som kan styrke emaljen. 
  • Regelmessige besøk hos tannlegen er viktig.
  • Er du plaget av munntørrhet, bør du bruke midler mot munntørrhet (for eksempel sugetabletter som øker spyttproduksjonen).

Behandling av karies

Tidlig behandling av karies er viktig for å unngå større skader på tennene. Dersom karies oppdages tidlig kan tannlegen fjerne plakket, og deretter pensle emaljen med fluorlakk. Kariesangrepet vil da stoppes. Dersom kariesangrepet går dypere i emaljen vil ikke tannen gjenoppbygge seg selv, og det vil være nødvendig med tannfylling, eventuelt rotfylling. I verste fall må hele tannen fjernes.

Hull i tennene kan etter hvert bli svært smertefullt, og smertestillende medisiner kan være nødvendig. Medisiner med paracetamol eller ibuprofen anbefales ved behov for smertedempende i forbindelse med tannverk. Ved kraftig betennelse kan det være nødvendig med antibiotika (for eksempel penicillin).

Når bør du kontakte tannlege?

  • Dersom du er plaget med ising i tennene
  • Ved tannverk eller dersom du tror du har hull i tennene


Kilder: Helsedirektoratet, Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Helsenett.no, Norsk elektronisk legemiddelhåndbok for helsepersonell.

Les mer: