Vitusapotek
Munn og tann

Karies (hull i tennene)

Karies, også kalt tannråte, er en tannsykdom som gir hull i tennene. En av årsakene til karies er matrester som blir liggende igjen på tennene på grunn av dårlig tannstell. God munnhygiene og redusert sukkerinntak er viktig for å forebygge hull i tennene.

Nærbilde av ansiktet til person som ligger i tannlegestol og gaper høyt. I munnen holdes et bor og et redskap som holder kinnet til side av en hanskekledd hånd.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 15.07.2024

Hva er karies?

Karies er en bakteriesykdom i tennene og forårsakes av bakterier som er en del av normalfloraen i munnhulen. Dersom bakteriene får næring i form av sukker eller matrester som blir liggende igjen på tennene, vil de formere seg og danne et tykt belegg/plakk på tennene. Plakket består av matrester og bakterier som omdanner sukker til syre. Ved gjentatte syreangrep vil emaljen bli betydelig oppløst. Skaden som oppstår på tennene ser ut som hull, og karies kalles derfor ofte «hull i tennene».

Ifølge verdens helseorganisasjon er karies verdens vanligst ikke-smittsomme sykdom.

Symptomer på karies

Karies gir ikke alltid noen symptomer i seg selv, men om skaden har gitt en betennelse i tannmargen, kan dette gi tannverk. Smerten kan være intens og bankende.

Noen kan også oppleve ising i tennene når de spiser eller drikker.

Hvordan ser hull i tennene ut?

Det kan være vanskelig å se karies på egen hånd, og ofte oppdages hullene i forbindelse med et tannlegebesøk. I tidlige stadier kan karies ses som en brun eller hvit flekk med misfarging i emaljen på tannen. Flekkene kan etter hvert utvikle seg til groper og hull dersom de ikke behandles.

Hvem er utsatt for karies?

Noen vil være mer utsatt for karies enn andre. Dette gjelder spesielt personer som lider av munntørrhet, for eksempel som følge av sykdommen Sjøgrens syndrom. Enkelte medisiner kan gi munntørrhet som bivirkning, og dermed øke risikoen for hull i tennene.

Kosthold har også en betydning for utviklingen av karies. Personer som har et hyppig inntak av sukkerholdig mat og drikke, har større risiko for å få karies.

I tillegg spiler arv en rolle. Noen har genetisk sett en tannemalje som tåler mindre syrepåvirkning, og er dermed mer utsatt for hull i tennene.

Hull i tennene barn

Da melketenner har mykere emalje enn permanente tenner, er risikoen for å få hull i disse noe større. Barn som inntar mye sukkerholdige matvarer og drikke er også mer utsatt for karies.

Les mer om barn og tenner her.

Gode råd for å unngå karies

  • Tannpuss med fluortannkrem morgen og kveld kan hindre karies. Tannpirker eller tanntråd er et fint for å fjerne bakteriebelegg mellom tennene. For at fluortannkremen skal få best mulig effekt, bør ikke munnen skylles med vann etter tannpussen. Fluortabletter eller munnskyllevann med fluor anbefales i tillegg dersom du er spesielt utsatt for hull i tennene.
  • Duraphat høyfluorid tannkrem er et reseptfritt legemiddel til deg med økt risiko for hull i tennene og karies.
  • Sørg for et sunt kosthold med begrenset godterispising (sukker). En del sukkerfrie søtsaker kan også gi karies. Spesielt gjelder dette søtsaker som inneholder sorbitol.
  • Unngå småspising mellom måltidene. Små kariesangrep kan repareres ved hjelp av spytt som nøytraliserer og skyller bort syren. I tillegg inneholder spyttet kalsium og fosfat som kan styrke emaljen. 
  • Regelmessige besøk hos tannlegen er viktig.
  • Er du plaget av munntørrhet, bør du bruke midler mot munntørrhet (for eksempel sugetabletter som øker spyttproduksjonen).

Behandling av karies

Tidlig behandling av karies er viktig for å unngå større skader på tennene. Dersom karies oppdages tidlig kan tannlegen fjerne plakket, og deretter pensle emaljen med fluorlakk. Kariesangrepet vil da stoppes. Om kariesangrepet går dypere i emaljen vil ikke tannen gjenoppbygge seg selv, og det vil være nødvendig med boring og tannfylling. I tilfeller hvor hullene er så dype at tannens nerve påvirkes, kan det måtte utføres en rotfylling. I verste fall må hele tannen fjernes.

Tannverk ved hull i tennene kan være svært smertefullt, og smertestillende medisiner kan være nødvendig. Medisiner med paracetamol eller ibuprofen anbefales ved behov for smertestillende i forbindelse med tannverk. Ved kraftig betennelse kan det være nødvendig med antibiotika.

Når bør du kontakte tannlege?

  • Dersom du ofte er plaget med ising i tennene
  • Ved tannverk eller dersom du tror du har hull i tennene

Kilder: Helsedirektoratet, Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Helsenett.no, Norsk elektronisk legemiddelhåndbok for helsepersonell.

Les mer: