{"event":"view_item","ecommerce":{"currency":"","value":"0.00","items":[{"item_id":"A67","item_name":"Flått og flåttbitt | Symptomer & behandling","item_brand":"","item_category":"Sykdom og plager","item_category2":"Bitt, stikk og kløe","coupon":"","currency":"","price":"","discount":"0.00","quantity":1,"item_type":"content"}]}}
Flått (skogflått) er en liten midd som suger blod fra mennesker og dyr. De fleste flåttbitt er ufarlige, men kan også være opphav til sykdom som borreliose og skogflåttencefalitt. Et forebyggende tiltak mot skogflåttencefalitt er vaksinering. Vaksine kan settes hos Vitusapotek.
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert:24.05.2024
Hva er flått og flåttbitt?
Flått, også kalt skogflått eller skaumann, er en liten midd og tilhører edderkoppdyrene (8 bein og ingen antenner). Flåtten er normalt 2 millimeter lang, men den kan bli opptil 1,5 centimeter når den har sugd blod. Flåtten lever av å suge blod fra fugler og pattedyr, inkludert mennesker.
Flåttbitt kommer fra bitt av flått. Selve bittet vises vanligvis kun som et lite rødt merke på lik linje med bitt fra insekt, men flåtten kan bli sittende igjen på huden for å suge blod til den fjernes eller faller av.
På mennesker kan flåtten bite seg fast overalt, men områder med tynn hud som lysken, knehasene, armhulene og området bak ørene, er særlig utsatte.
Forebygging av flåttbitt
Ferdes du i områder med mye flått er det noen enkle forholdsregler som kan begrense risikoen for flåttbitt.
Bruk myggmidler eller flåttmiddel som inneholder DEET, PMD eller Icaridin (enkelte myggmidler reduserer også risikoen for flåttbitt).
Gå på stier fremfor i terreng med høyt gress, busker og kratt.
Dekk deg godt til med klær (vær ekstra nøye med å dekke til bein og ankler). Bruk gjerne lange bukser.
En veterinær kan forskrive forebyggende medisin mot flått til hunder og katter. Frontpro tyggetabletter kan kjøpes reseptfritt til hunder. AdTab tyggetabletter kan kjøpes reseptfritt til hunder og katter.
Sjekk både hud og klær etter ferdsel i område med mye flått. Sjekk også hunder og katter som beveger seg i flåttområder.
Vaksine: et forebyggende tiltak mot den flåttbårne sykdommen skogflåttencefalitt er vaksinering. Du får satt vaksinen i alle våre Vitusapotek - les mer om vaksinering i apotek her.
Vaksine som et forebyggende og beskyttende tiltak
Et forebyggende og beskyttende tiltak mot skogflåttencefalitt fra flått, er vaksine. Skogflåttencefalitt skyldes et virus, og denne sykdommen er det derfor mulig å vaksinere seg mot.
Det er viktig å være klar over at en vaksine ikke beskytter mot andre flåttbårne sykdommer eller mot flåttbitt i seg selv.
Dessverre finnes det ingen vaksine mot borreliose. Siden borreliose skyldes en bakterie, kan man bli kvitt infeksjonen ved hjelp av antibiotika. Antibiotika vil ikke ha noen effekt ved skogflåttencefalitt.
Vær også oppmerksom på at vaksine ikke gir livslang beskyttelse, og man kan vurdere å ta såkalte boosterdoser hvert tredje til femte år.
Vaksine kan settes i apotek
I Vitusapotek tilbyr vi vaksinasjon. Du kan bestille resept på vaksinen hos en av våre samarbeidspartnere; Maja.no, Nettlegevakt eller evaksine.no, og velge hvilket apotek du ønsker å få satt vaksinen i. En lege vil alltid foreta en nøye vurdering av dine behov for vaksine, før en eventuell e-resept skrives ut til deg.
Resept kan også fås hos din fastlege.
Du kan forhåndsbestille time til vaksinering eller komme innom et Vitusapotek for drop-in vaksinering.
Anbefalinger om hvem som bør vurdere å ta vaksine, kan leses her.
Anbefalingene er spesielt gjeldende for de som oppholder seg mye ute i skog og mark, og for de som opplever å bli bitt av flått ofte, både Norge og på reise til andre land.
Snakk med legen din eller kom innom oss i apoteket, dersom du er usikker på om du bør vaksinere deg eller ikke.
Hvordan fjerne flåtten?
Fjern flåtten så raskt som mulig. Sjansen for overføring av smitte er liten dersom flåtten fjernes innen et døgn.
Bruk en vanlig pinsett eller en flåttfjerner som du får kjøpt på apoteket. Har du ikke dette, kan du fjerne flåtten med neglene.
Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.
Ikke bruk oljer, fett, vaselin, smør eller lignede til å fjerne flåtten. Dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten.
Er flåttbitt farlig?
De fleste flåttbitt er ufarlige, men det er viktig å fjerne flått raskt. Jo lengre en flått får sitte fast jo større er risikoen for smitteoverføring. Flått som får sitte på i mindre enn 24 timer overfører sjeldent sykdommer.
Den vanligste sykdommen som overføres med flåttbitt i Norge er borreliose, som skyldes bakterier fra slekten Borrelia. Skogflåttencefalitt (hjernebetennelse) er en annen flåttbåren sykdom, som skyldes TBE-viruset.
Borreliose
Sykdommen som overføres hyppigst med flåttbitt er borreliose (Lyme borreliose). Borreliose kjennetegnes ved et ringformet og rødt utslett rundt bittstedet som oppstår 3-30 dager etter flåttbittet, og som gradvis spres utover. Influensalignende symptomer som feber og hovne lymfekjertler kan også tyde på borreliainfeksjon. Kontakt alltid lege ved mistanke om borreliose. Sykdommen behandles med antibiotika.
Skogflåttencefalitt
Flått kan i sjeldne tilfeller være bærer av TBE-virus (tick-borne encephalitis) som kan forårsake skogflåttencefalitt, en infeksjon i sentralnervesystemet. Skogflåttencefalitt kan gi alt fra et mildt til svært alvorlig sykdomsforløp i form av hjernebetennelse. Skogflåttencefalitt er regnet som en etablert sykdom i kystdistriktene i Sør-Norge, men flått med TBE-virus kan også dukke opp andre steder.
Det finnes ingen spesifikk behandling mot skogflåttencefalitt, men det finnes en vaksine. Folkehelseinstituttet anbefaler barn og voksne som ferdes mye i skog og mark i kjente flåttområder i Agder, Telemark og Vestfold å vaksinere seg. Les mer om deres anbefalinger om hvem som bør vurdere å ta vaksine her.
Flått utbredelse
Flåtten er mest utbredt i kystområdene i sørlige deler av landet, og trives best på fuktige steder med gress, småbusker, kratt eller i skog. I Norge finner vi flått spesielt i kystområdene helt opp til Helgeland. Men den er aller mest vanlig på Sørlandet. Fordi flåtten også suger blod fra fugler kan flått transporteres over store avstander og dukke opp mange ulike steder. Flått er imidlertid også observert lenger nordover i landet.
Flåttpodden - podcast om flått
Vil du lære mer om flått og flåttbårne sykdommer, og samtidig få gode tips og råd om flått og flåttvaksine? Hør på Flåttpodden, en podcast fra Flåttsenteret ved Sørlandet Sykehus. I podcasten får du også høre gode og nyttige råd fra en av våre farmasøyt i Vitusapotek.