
Publisert:
28.11.2022
Diabetes (diabetes mellitus) er en sykdom hvor kroppen ikke klarer å regulere eget blodsukkernivå. Diabetikere har redusert eller ingen produksjon av insulin, ofte kombinert med nedsatt insulinvirkning.
Diabetes finnes det flere typer av, og de ulike typene diabetes behandles forskjellig.
Behandling av diabetes består av medisiner, motivasjon, kunnskap, kosthold og fysisk aktivitet.
Diabetesbehandling har som mål å redusere risikoen for senkomplikasjoner og sørge for en best mulig livskvalitet. Senkomplikasjoner av diabetes er sykdommer eller plager som oppstår på grunn av høyt blodsukker over tid. God blodsukkerkontroll for diabetikere er avgjørende for å unngå senkomplikasjoner. I verste fall kan senkomplikasjoner være dødelige.
Diabetes er en sykdom det ikke finnes kurerende behandling for, men medisiner ved diabetes gjør at man kan leve godt med sykdommen. For de med diabetes type 2 kan sykdommen holdes under kontroll med bare egeninnsats i form av livsstilsendring. Mens for de med diabetes type 1 er insulin alltid en del av behandlingen, men egeninnsats kan redusere mengde insulin som behøves.
Insulin er et anabolsk hormon, som blant annet gjør at kroppen klarer å bruke sukker som energi, og er viktig i reguleringen av blodsukkeret.
Insulin blir ødelagt hvis man svelger det, derfor finnes insulin bare som injeksjoner. Det finnes mange ulike insulintyper som er laget med ulike farmasøytiske egenskaper. For eksempel sørger de ulike farmasøytiske egenskapene for at det finnes insulin med både rask og langsom virkning.
Type 2-diabetikere kan kontrollere sin diabetes med blodsukkersenkende tabletter. Det finnes en lang rekke blodsukkersenkende tabletter (antidiabetika). Antidiabetika virker ved å øke utskillelsen av insulin, øke følsomheten/virkningen til insulin, reduserer kroppens egenproduksjon av sukker, øke opptak av sukker inn til cellene eller ved å redusere opptaket av karbohydrater fra tarmen.
Avgjørende for en god behandling av diabetes er en god blodsukkerkontroll. For type 2 diabetikere kan det holde å måle blodsukkeret en gang om dagen eller enda sjeldnere, mens det for type 1 diabetikere som regel er nødvendig med hyppigere målinger. Les mer om blodsukkermåling her.
Du kan bestille dine reseptpliktige medisiner her.
Kilder:
Norsk elektronisk legemiddelhåndbok, Diabetesforbundet, Store norske leksikon og Norsk helseinformatikk.