
Publisert:
14.11.2022
Diabetes type 1 står for omtrent 5-10 % av alle diabetestilfeller. Type 1-diabetes skyldes mangel på hormonet insulin, som regulerer blodsukkeret. De aller fleste som får påvist diabetes type 1 er barn.
Diabetes type 1 er en livslang sykdom du kan leve godt med, men ved utilfredsstillende behandling er dette også en sykdom man kan dø av. Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom hvor kroppens immunsystem ødelegger cellene som lager insulin (betacellene i bukspyttkjertelen). Dermed får kroppen insulinmangel. Mangel på insulin gjør at sukker i blodet ikke transporteres inn i cellene. Dermed klarer ikke kroppen å bruke sukker som energikilde, dette gir de karakteristiske symptomene på diabetes.
Årsakene til diabetes type 1 er en kombinasjon av arv og ukjente miljøfaktorer. De som har en nær slektning med diabetes type 1 får oftere diabetes type 1. Samtidig unngår de fleste med en arvelig tendens til å få diabetes å utvikle sykdommen.
Forekomsten av diabetes type 1 er økende. Dette kan indikere at miljøfaktorer spiller en viktig rolle for utvikling av sykdommen. Hvilke miljøfaktorer som har betydning er ukjent, men det forskes mye på dette.
Type 1-diabetes oppstår som oftest i barne- og ungdomsårene, men kan oppstå i alle aldere. LADA (Latent Autoimmun Diabetes in Adults) er en form for diabetes type 1 som oppstår i godt voksen alder.
Symptomer som følge av diabetes type 1 er som regel kraftige og sykdommen oppdages nesten alltid raskt. Typiske symptomer ved høyt blodsukker:
Har du diabetes type 1 er god regulering av blodsukkeret avgjørende for å forebygge senkomplikasjoner.
Høyt blodsukker over tid skader kroppens blodårer. Dette gir økt risiko for at andre sykdommer kan oppstå som følge av diabetes.
Senkomplikasjoner som følge av diabetes kan forebygges ved å sørge for god blodsukkerkontroll og jevnlig kontroll hos lege. I tillegg bør man unngå eller minimere andre risikofaktorer for senkomplikasjonene, som høyt blodtrykk, overvekt, røyking og høyt kolesterol.
Diabetes type 1 må behandles med insulin. Insulin blir brutt ned i mage- og tarmsystemet, derfor må insulin gis med sprøyte eller insulinpumpe.
Behandlingsmålet for diabetikere er å være symptomfrie, ha høy livskvalitet og normal livslengde. Man forsøker å etterligne bukspyttkjertelens produksjon av insulin best mulig. For å få til dette må man tilpasse insulinmengde etter blant annet måltider og fysisk aktivitet. Behandling av diabetes type 1 er krevende.
Du kan kjøpe eller bestille klargjøring av dine reseptpliktige medisiner her.
Kilder:
Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk elektronisk legehåndbok, Norges Diabetesforbund, Folkehelseinstituttet, Novo Nordisk og Helsedirektoratet.