Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Slik holder du deg frisk i vinter

Vi som bor i Norge må belage oss på å snufse litt i perioder. Men er det noe vi kan gjøre selv, for å unngå å bli smittet av forkjølelse og influensa? Vi har spurt Ruben Kufaas Fossli, farmasøyt i Vitusapotek.

Slik holder du deg frisk i vinter

Sist oppdatert: 06.12.2022

Hva er dine beste råd for å unngå å bli smittet?

  • Mitt beste tips er det gode, gamle rådet om å vaske hendene ofte med varmt vann og såpe. Det er også smart å ha et antibakterielt renseprodukt i vesken, som du kan bruke når det ikke er såpe og vann i nærheten.
  • Unngå kontakt med mennesker som er syke og forkjølet.
  • Et godt immunforsvar gjør deg bedre rustet mot forkjølelse. Er du mye plaget med forkjølelse kan det skyldes vitaminmangel, og dette kan legen din hjelpe deg med å finne ut. Du som har mørk hud kan for eksempel ha behov for et ekstra tilskudd av D-vitamin, særlig i vinterhalvåret.
  • Det er lettere å bli forkjølet om du fryser, og spesielt kalde føtter har vist seg å øke risikoen for å bli syk. Derfor er det lurt å holde bena tørre og varme.
  • Stressa personer blir lettere syke enn andre, og det er også mye som tyder på at lite søvn kan få forkjølelsen til å slå ut. Så om du har mulighet kan det være lurt å roe ned tempoet, og prioritere en god natts søvn.
  • Det er populært å bruke solhatt og høye doser med C-vitamin mot forkjølelse. Men det er mye usikkerhet rundt hvor stor effekt det har, og hvilke doser som trengs for å forebygge eller redusere symptomene. Men bare spør oss på apoteket, vi vil alltid kunne gi råd og svare på spørsmål!

Er et sterkt immunforsvar bra?

- Det er en myte at et sterkt immunforsvar er bra for kroppen. Et for sterkt immunforsvar kan nemlig begynne å angripe egne celler! Altså ønsker vi oss et akkurat passe sterkt immunforsvar. Friske, oppegående mennesker tar heller ikke skade av en infeksjon, så lenge kroppen kan bekjempe den. For eldre, syke eller personer med nedsatt immunforsvar, kan det imidlertid være smart å ta en vaksine mot influensa, en gang i året. Denne anbefaler jeg å ta så tidlig som mulig, helst i november. Da får du best mulig beskyttelse gjennom influensasesongen.

Skal jeg bite tenna sammen og komme meg på jobb?

- For å unngå å smitte andre, er det ingen dum idé å holde sengen når man har forkjølelse eller en annen smittsom sykdom. Men det er også forskjell på om man er i kontakt med syke, eldre eller personer med nedsatt immunforsvar, eller om man sitter alene på et kontor. Man blir heller ikke raskere frisk hvis man holder sengen. - Husk at du også har et ansvar selv, for å unngå å smitte andre når du er syk. Derfor bør du prøve å unngå å hoste og nyse mot andre. Det beste er å hoste eller nyse i armkroken, eller et papirlommetørkle.

Kan jeg trene når jeg er syk? 

- Om du har feber er det aldri en god ide å trene. Men er du forkjølet uten feber er lett trening helt ok, så lenge du er påpasselig med hygienen. Ved andre sykdommer bør du snakke med legen din om treningen, og gjerne gi kroppen noen dager på å bli frisk, slik at du ikke utsetter kroppen din for flere påkjenninger samtidig.

Hvordan kan jeg lindre symptomene?

- På apoteket har vi mange forskjellige produkter som kan lindre symptomene, og gjøre tiden man er syk mest komfortabel. Ikke alle produkter passer til alle, så spør oss om råd slik at vi kan finne de produktene som virker best på akkurat din tilstand. Og husk: Vær snill med deg selv når du er syk. Du kan med god samvittighet legge deg til rette på sofaen, og kose deg med filmen eller serien du aldri får tid til å se ellers!