Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Tett nese

Tett nese er noe vi alle har hatt, gjerne i forbindelse med en forkjølelse. Det er ubehagelig med tett nese og det kan fort forstyrre nattesøvnen. Her finner du gode råd ved tett nese.

Tett nese
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 17.10.2023

Hva er tett nese?

Tett nese vil si at passasjen inn og ut av nesen er innsnevret, og det blir vanskeligere å puste. Tett nese på grunn av forkjølelse skyldes virus som angriper slimhinnene i nesen. Kroppen reagerer med å øke blodgjennomstrømningen, noe som gjør at slimhinnene i nesen svulmer opp og nesen blir tett. Den økte blodgjennomstrømningen vil også føre til økt væskeutskillelse, og nesen kan derfor begynne å renne. Tett nese er som oftest forbigående.

Andre årsaker til tett nese enn forkjølelse

I tillegg til forkjølelse, er allergi en vanlig årsak til tett nese. Andre årsaker til tett nese kan være forstørrede falske mandler hos små barn, nesepolypper, fremmedlegemer, bihulebetennelse (sinusitt), skjevstilling av neseskilleveggen og overfølsom neseslimhinne (vasomotorisk rhinitt). I sjeldne tilfeller kan tett nese være en bivirkning av legemidler. Overforbruk av slimhinneavsvellende nesespray kan gi tett nese.

Egenbehandling

  • Puss nesen regelmessig med engangslommetørkler. Bruk engangslommetørkler med balsam, så unngår du at nesen blir sår
  • På små barn som ikke klarer å pusse nesen kan du gjerne bruke en nesesuger til å fjerne slimet. Les mer om forkjølelse hos barn her
  • Skyll nesen med saltvann i form av nesespray, nesedråper eller ved bruk av en neseskyller. Dette løser opp slimet og gjør det lettere å puste, og kan brukes så ofte det er behov. Dette kan også brukes på barn (nesespray og nesedråper er da vanligvis foretrukket)
  • Dersom saltvann ikke hjelper godt nok kan en slimhinneavsvellende nesespray eller nesedråper forsøkes. Disse legemidlene fås reseptfritt, men finnes i forskjellige styrker tilpasset alder. Forhør deg på apoteket om riktig alternativ. Bruk gjerne saltvann før du bruker slimhinneavsvellende midler da dette bedrer effektene av det slimhinneavsvellende middelet
  • Ligg med hodet hevet høyt om natten dersom det er vanskelig å puste når du legger deg
  • Om du opplever at neselimhinnene blir tørre og såre, kan en nesespray med sesamolje forsøkes. Denne smører og fukter, og kan forebygge problemer som sprekker, sår og irritasjon som følge av hyppig pussing av nesen.

Ved langvarig bruk av slimhinneavsvellende midler vil slimhinnene forandre seg og svulme opp når du slutter å bruke de. Voksne skal derfor ikke bruke nesespray som inneholder slimhinneavsvellende virkestoff i mer enn 7-10 dager sammenhengende. Barn skal ikke bruke disse midlene i mer enn 5 dager sammenhengende. Les alltid pakningsvedlegget før bruk. Saltvann kan brukes i lengre perioder uten bivirkninger.

 

Når bør du kontakte lege ved tett nese?

  • Vedvarende og/eller stadig tilbakevendende tett nese
  • Ved mistanke om fremmedlegemer i nesen hos barn
  • Ved misstanke om lungebetennelse


Kilder: Eget informasjonsmateriell og Norsk helseinformatikk for helsepersonell.