Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Forkjølelse hos barn

Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har. Barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar og blir lettere forkjølet enn voksne. En forkjølelse gir normalt tett og snørrete nese, hoste og vond hals. Barn får også ofte feber, søvnvansker og lite matlyst når de er forkjølet.

Forkjølelse hos barn
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 16.11.2023

Hva er forkjølelse?

Forkjølelse er en virusinfeksjon i de øvre luftveiene. Barn får normalt 6-8 forkjølelser i året og de minste barna (under 3 år) er mest utsatt. Spedbarn (under 6 måneder) blir sjelden forkjølet. Forkjølelse forebygges best med god håndhygiene. Gode håndvaskrutiner kan derfor redusere antall forkjølelser.

Generelle råd ved forkjølelse hos barn

 • Gi barnet rikelig med drikke
 • Barn med feber bør være lett påkledd
 • Senk temperaturen på soverommet dersom barnet har feber
 • Ikke utsett barnet for passiv røyking
 • La barn med tett nese sove med hodet hevet

Behandling ved forkjølelse hos barn

En vanlig forkjølelse går normalt over av seg selv etter en ukes tid. Det finnes ikke medisiner som kurerer forkjølelse så behandlingen retter seg mot å lindre eventuelle plager. Husk å lese pakningsvedlegget før bruk av medisiner.

Feber

Feber er en helt naturlig reaksjon på sykdom. Faktisk hjelper økt temperatur immunforsvaret med å arbeide mer effektivt. Pass på å gi rikelig med drikke når barnet ditt har feber for å hindre uttørring (dehydrering). Feber ved forkjølelse hos barn er ofte lavgradig.

Dersom barnet ditt har behov for febernedsettende medisin (vanligvis ikke anbefalt før temperaturen er over 39 °C) er paracetamol førstevalg. Paracetamol doseres etter barnets vekt, og det er viktig at du velger riktig styrke og dosering. Du bør ikke gi febernedsettende medisin til barn under 3 måneder uten etter avtale med lege.

Tett nese

Saltvann
Saltvann anbefales ved tett nese hos barn. Saltvann løser opp slimet slik at det blir lettere å fjerne. Saltvann finnes som spray, dråper og skylling og kan brukes så ofte man ønsker. Små barn som har problemer med å suge melk på grunn av tett nese kan dryppes med saltvann eller morsmelk før måltid.

Slimhinneavsvellende middel
Dersom saltvann ikke gir tilstrekkelig effekt, kan slimhinneavsvellende nesedråper/nesespray forsøkes. For optimal effekt kan du bruke saltvann og pusse barnets nese før bruk.

Slimhinneavsvellende midler trekker slimhinnene i nesen sammen, slik at det blir lettere å puste. Langtidsbruk kan føre til kronisk nesetetthet, og til barn anbefales ikke mer enn 5 dager sammenhengende bruk. Barn under 2 år skal ikke bruke slimhinneavsvellende nesespray/-dråper uten etter avtale med lege.

Tørrhoste

Tørrhoste, eller irritasjonshoste, er hoste uten slim. Tørrhoste kan dempes med hostestillende midler, for eksempel noskapin. Noskapin virker ved å hemme hosterefleksen. Det anbefales å ta Noskapin utenom måltid. Noskapin bør ikke brukes til barn under 2 år uten etter avtale med lege.

Slimhoste

Slimhoste, også kalt produktiv hoste, er hoste hvor det produseres slim. Ved slimhoste bør man ikke bruke hostedempende medisin, men heller løse opp slimet slik at det kan hostes opp. Rikelig drikke, men ikke melk, er det beste rådet for å løse opp slim. Dersom drikke alene er utilstrekkelig, kan slimløsende hostesaft forsøkes.

Produkttips ved forkjølelse hos små barn

Otribaby nesesuger til barn under to år renser nesen hos små barn som ikke kan pusse nesen sin selv.


Når bør du kontakte lege ved forkjølelse hos barn?

 • Hvis barnet har høy feber og nedsatt allmenntilstand
 • Hvis barnet ditt får feberkramper
 • Hvis du ikke får i barnet mat og drikke
 • Hvis barnet ditt har pustevansker eller hoster kraftig
 • Hvis barnet ditt er under 3 måneder og har feber
 • Hvis barnet ditt har vedvarende hoste eller eller betydelig nesetetthet
 • Ved mistanke om alvorlig sykdom


Kilder:
Apotekforeningen, Felleskatalogen, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Helsenorge og Norsk helseinformatikk.