Urinlekkasje
Urinlekkasje vil si manglende evne til å holde på urin. Det er flest kvinner som får urinlekkasje, men mange menn er også plaget. Bekkenbunnstrening er ofte nyttig ved urinlekkasje. På apoteket finnes ulike hjelpemidler slik at du kan opprettholde et aktivt og sosialt liv.
Årsaker til urinlekkasje
Det finnes flere ulike årsaker til urinlekkasje, som blant annet:
- Graviditet og fødsel
- Overgangsalder
- Naturlig aldringssvekkelse i bekkenbunns- muskulaturen
- Bivirkning av en medisin
- Manglende hormonutskillelse (sengevæting)
- Forstørret prostata
- Urinveisinfeksjon
Ulike typer urinlekkasje
Det finnes flere former for urinlekkasje. Disse har ulike årsaker, symptomer og behandlingsform.
Anstrengelseslekkasje (stressinkontinens) er den vanligste formen for urinlekkasje og oppstår hovedsakelig på grunn av økt press på urinblæren. Anstrengelseslekkasje kan forekomme under graviditet, etter fødsel, ved overvekt, ved hard trening eller ved at bekkenbunnsmuskulaturen blir svekket på grunn av skade, operasjon eller som følge av naturlig aldringssvekkelse.
Ved anstrengelseslekkasje kommer det små urinmengder hver gang, og man kjenner ikke trang til å tømme blæren. Typiske situasjoner der man ikke klarer å holde på urinen, er for eksempel ved tunge løft, trening, hosting, nysing eller latter. Plagene kan reduseres eller bli borte ved hjelp av bekkenbunnstrening.
Overaktiv blære (hastverksinkontinens) er vanligst blant eldre kvinner, men forekommer både hos kvinner og menn i alle aldere. Den oppleves som en plutselig, sterk vannlatingstrang og man har ikke kontroll over urinblæren. Toalettet besøkes hyppig, og av og til rekker man ikke frem i tide. Mengden urin er stor hver gang, i motsetning til ved stressinkontinens. Les mer om overaktiv blære.
Blandingsinkontinens er en blanding av anstrengelses- og hastverksinkontinens og forekommer oftest blant kvinner.
Overløpslekkasje (dryppinkontinens) rammer både menn og kvinner, men er vanligst blant menn, spesielt ved forstørret prostata. Overløpslekkasje kjennetegnes ved av at det drypper små mengder urin hele tiden.
Gode råd ved urinlekkasje
- Drikk minst 1,5-2 liter væske i døgnet. Dette bidrar til å opprettholde en god blærekapasitet. Drikk mer når det er varmt og i forbindelse med fysisk aktivitet.
- Er du plaget av urinlekkasje eller toalettbesøk om natten, bør du drikke mindre om kvelden.
- Reduser inntaket av kaffe, te, brus og alkohol, da disse virker vanndrivende.
- Sørg for regelmessige toalettvaner, og ikke hold deg for lenge (med unntak når dette er et ledd i blæretrening). Tøm heller ikke blæren for ofte eller for sikkerhetsskyld.
- Gjør bekkenbunnsøvelser daglig.
- God hygiene er viktig, blant annet for å unngå sårhet og urinveisinfeksjoner. Bruk såper med lav pH. Det anbefales å ikke overdrive vaskingen.
- Lokal østrogenbehandling (reseptfritt) kan hjelpe eldre kvinner som har urinlekkasje.
- Det er viktig å passe vekten, da fedme kan gi økt trykk mot bekkenbunnen.
- Hvis du bruker mer enn tre bind om dagen, bør du vurdere å bytte til et bind med høyere absorpsjonsevne.
Hjelpemidler ved urinlekkasje
Det finnes mange gode og trygge hjelpemidler på markedet.
På apoteket finnes urinabsorberende hjelpemidler som kontinensbuer, bind, truseinnlegg, dråpesamlere for menn, bleier og buksebleier. De absorberer urinen og hindrer videre lekkasje, men føles likevel tørre mot huden. Noen hemmer også lukt og finnes i ulike størrelser. Vi har egne produkter til menn.
Sengeunderlag, såkalte kladder med plast mot madrassen og absorberende materiale mot brukeren, kan benyttes i tillegg til bind og bleier. De kan også brukes til ekstra beskyttelse av stoler.
Trening av bekkenbunnen er også viktig ved utfordringer med urinlekkasje. Britt vaginalkuler trener og stimulerer musklene i bekkenbunnen og vagina. Kulene kan brukes både forebyggende og etter for eksempel fødsel eller overgangsalder for å trene opp styrken i knipemusklene i bekkenbunnen.
Refusjonsordning for inkontinensutstyr
Dersom du trenger urinabsorberende hjelpemidler i mer enn 3 måneder per kalenderår, kan du få inkontinensutstyr på blå resept.
Behandling
Ved urinlekkasje anbefales ofte bekkenbunnstrening. Spør gjerne etter vår brosjyre ”kort om bekkenbunnstrening” på apoteket for informasjon om dette. Vaginalkuler kan brukes til opptrening av bekkenbunnnen og som både forebyggende og behandlende tiltak mot urinlekkasje.
Ved hyppig vannlating og overaktiv blære er blæretrening aktuelt. Dette er en metode hvor du trener opp blæren til å holde bedre på urinen ved å øke tiden mellom hver vannlating. I samarbeid med lege, fysioterapeut eller sykepleier kan du sette opp et program med faste tidspunkter for vannlating.
Noen former for urinlekkasje behandles også med medisiner.
Du kan bestille inkontinensprodukter på resept, og andre medisiner her.
Når bør du kontakte lege ved urinlekkasje?
- Du bør alltid kontakte lege dersom du opplever urinlekkasje, slik at årsaken kan kartlegges og eventuell behandling igangsettes
- Dersom du trenger inkontinensutstyr i mer enn 3 måneder per kalenderår
Kilder: Eget informasjonsmateriell, Statens legemiddelverk, NAV
Les mer:
- Les mer:
- Overaktiv blære
- Sengevæting
- Urinveisinfeksjon