Vitusapotek
Skjelett, muskler & ledd

Psoriasisleddgikt

Psoriasisleddgikt (psoriasisartitt) er en betennelsessykdom som gir smerter og stivhet i ledd. De fleste som får psoriasisleddgikt har også hudsykdommen psoriasis.

Psoriasisleddgikt

Hva er psoriasisleddgikt?

Psoriasisleddgikt er en type psoriasis som ikke angriper huden, men kroppens ledd. Psoriasis gir utslett som er dekket av hvitaktige, skjellende skorper, mens leddgikt gir stive, hovne og smertefulle ledd. 7 av 10 personer som får psoriasisleddgikt er allerede diagnostisert med psoriasis (hudsykdommen). Kvinner og menn rammes like ofte. Vanlig debutalder er 30-50 år, men også yngre kan rammes. 

Årsaker til psoriasisleddgikt

Psoriasisleddgikt er en betennelsessykdom hvor immunforsvaret angriper kroppens ledd (autoimmun sykdom). Årsaken til hvorfor dette skjer kjenner man ikke til, men arvlige faktorer ser ut til å spille en medvirkende rolle.

De fleste som får psoriasisleddgikt har allerede psoriasis. Hos andre kan sykdommene oppstå samtidig og noen får psoriasisleddgikt før de får hudsykdommen.

Forskjeller mellom leddgikt og psoriasisleddgikt

  • Leddgikt gir normalt debutsmerter i flere ledd, mens psoriasisleddgikt ofte gir smerter i færre ledd (ofte fingre eller tær). Etter hvert kan symptomene spre seg til flere eller større ledd (bekken/rygg). I omtrent 70 % av tilfellene angripes kun hender og føtter.
  • Psoriasisleddgikt gir ofte mildere symptomer enn leddgikt og det er ofte kun de ytterste leddene som er angrepet.
  • Leddgikt rammer vanligvis de samme leddene på høyre og venstre side av kroppen. Dette skjer som oftest ikke ved psoriasisleddgikt.
  • Psoriasisleddgikt kan gå i dvale slik at man kan ha lite eller ingen plager i perioder, som følges av perioder mer plager igjen. Leddgikt er i motsetning en progressiv sykdom som stadig utvikler seg og gir mer leddskade.

Behandling av psoriasisleddgikt

Psoriasisleddgikt behandles med smertestillende og betennelsesdempende medisiner på samme måte som ved vanlig leddgikt. NSAIDs er førstevalget. Les mer om behandling av leddgikt.

Ved samtidig hudsykdom, les om behandling av psoriasis.

Når bør du kontakte lege?

  • Dersom du har psoriasis og opplever at leddene stivner, hovner opp eller er smertefulle

Kilder: Norges Revmatikerforbund, Norsk Helseinformatikk