Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Psoriasis

Psoriasis er en hudsykdom som gir utslett som oftest er flekkvis fordelt på kroppen. Man antar at 2-3 % av befolkningen har psoriasis. Årsaken til psoriasis er ikke kjent, men arv er av betydning. I tillegg til medisinsk behandling, finnes det tiltak du kan gjøre selv som får utslettet til å gå tilbake og som hjelper til med å holde sykdommen i sjakk.

Psoriasis

Sist oppdatert: 22.11.2022

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en vanlig hudsykdom som gir utslett som er dekt av hvitaktige, skjellende skorper. Utslettet er forårsaket av en kronisk betennelsesreaksjon i huden. Det er som oftest albuer, knær, rygg og hodebunn som rammes, men psoriasis kan også forekomme andre steder på kroppen.

Det antas at psoriasis skyldes en immunreaksjon rettet mot deler av huden, som gjør at cellene i det ytterste hudlaget deler seg raskere enn normalt og huden blir derfor fortykket.

Årsaker til psoriasis

Årsaken til psoriasis er ukjent, men man vet at arv er av betydning. Halvparten av alle med psoriasis har noen i familien som også har sykdommen. Psoriasis er ikke smittsomt.

Psoriasis kan utløses eller forverres av flere faktorer:

 • Infeksjoner, som for eksempel streptokokkinfeksjon (halsbetennelse)
 • Bruk av legemidler, som enkelte blodtrykksmedisiner (betablokkere), litium og antimalariamedisinen klorokin
 • Store psykiske påkjenninger og stress

Typer psoriasis og symptomer

 • Den vanligste formen er plakkpsoriasis (psoriasis vulgaris) som gir karakteristiske røde og skjellende utslett i avgrensede områder. Plakkpsoriasis begynner vanligvis med små flekker som gradvis vokser og som etter hvert dekkes av en sølvhvit, skjellende skorpe. Utslettet kan forekomme i hodebunnen, på albuer, knær, legger og negler. Mer sjeldent er det å ha psoriasis over store deler av eller hele kroppen (erytroderm psoriasis). Dette er den alvorligste formen for psoriasis, og er ofte utløst av medisiner
 • Utslettet kan også ha dråpeform og kalles guttae psoriasis. Denne formen er vanligst hos barn og unge voksne, og opptrer ofte som følge av en streptokokkinfeksjon i halsen. De fleste med guttae psoriasis blir kvitt utslettet
 • Invers psoriasis (hud mot hud) er psoriasis i hudfolder, som i armhulene, under brystene eller i lysken
 • Psoriasisleddgikt er en type psoriasis som ikke angriper huden, men kroppens ledd. Dette er derfor en form for leddgikt. Psoriasisleddgikt oppstår oftest hos personer som samtidig har sterke hudsymptomer

I tillegg til utslettet opplever mange med psoriasis kløe.

Gode råd

 • Sol og saltvann er gunstig for de fleste med psoriasis, og hos mange er utslettet derfor bedre i sommerhalvåret. Solforbrenning kan derimot føre til en forverring.
 • Daglig bruk av fuktighetskrem er viktig for å motvirke sprekker og sårhet.
 • Vask deg med en mild dusjolje eller en såpe med lav pH-verdi.
 • Unngå unødvendig stress og det anbefales å være forsiktig med alkohol
 • Variert og sunt kosthold med fisk to til tre ganger i uka

Behandling av psoriasis

Målet med behandlingen er å lindre plagene og holde sykdommen under kontroll. Egenbehandling som nevnt under gode råd er viktig, og behandling med medisiner gjøres i tillegg i perioder med oppblussing av symptomene.

Lokalbehandling

Innsmøring med salver og kremer er den viktigste behandlingen. Før behandling bør skjell fjernes. Skjellaget kan fjernes med milde salisylsyrepreparater som salisylolje eller salisylvaselin. Til hodebunnen brukes salisylolje. Skjell skal aldri klores eller skrapes av.

Vitamin D-preparater

Lokalbehandling med vitamin D3-analoger gir god effekt hos de fleste og har få bivirkninger. Hudirritasjon kan forekomme, spesielt på hud mot hud områder og i ansiktet. Det er ikke nødvendig med behandlingsfrie perioder og det oppstår ingen tilvenning ved lengre tids bruk.

Kortison

Lokalbehandling med kortison er effektivt ved psoriasis, lindrer kløe og irriterer ikke huden. Kortisonbehandling over lang tid kan gjøre huden tynn. Det er derfor viktig å bruke fuktighetskrem i tillegg som smøres inn minst 10-15 minutter etter at du har smurt med kortisonkrem. I tillegg anbefales det kortisonfrie perioder. Det er også viktig å fortsette med fuktighetskrem i periodene uten kortisonbehandlingen. Kortisonkrem finnes i fire forskjellige grupper, der gruppe I er svakest og gruppe IV er sterkest. Til psoriasis i hodebunnen brukes flytende kortisonløsninger.

Ofte kan det være en fordel å kombinere bruk av vitamin D3-analog og kortison. Det finnes også andre typer lokalbehandling som tjærebehandling.

Tabletter og injeksjoner

Ved utbredt psoriasis eller dersom lokalbehandling alene ikke er tilstrekkelig kan det være aktuelt med systemisk behandling i form av tabletter eller injeksjoner.

Lysbehandling

Lysbehandling brukes ofte i tillegg til annen behandling. Dette gjøres i spesielle solarier som avgir UVB-stråling og utføres ved hudavdelinger eller hos hudleger.

Når bør du kontakte lege ved psoriasis?

 • Dersom du tror du kan ha psoriasis
 • Dersom du har psoriasis og ikke opplever forventet effekt av behandlingen eller opplever bivirkninger
 • Dersom du har psoriasis og opplever at leddene stivner, hovner opp eller er smertefulle


Kilder: Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk elektronisk legemiddelhåndbok, Hudlegekontoret og Rikshospitalet.

Les mer: