Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Tett nese hos barn

Små barn blir oftere forkjølet enn voksne, og 6-8 forkjølelser i året er helt normalt. I tillegg er ofte mange små barn ofte plaget med tett eller rennende nese. Det kan være utfordrende med tett nese hos barn, da det blant annet kan påvirke nattesøvn, humøret og appetitten til barnet.

Tett nese hos barn
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 18.11.2022


Nesetetthet gjør at man puster med munnen, noe som kan føre til tørre og ømme/såre slimhinner i munnhulen. Dette igjen kan for eksempel gjøre at det er ubehagelig for barnet å spise og drikke.

Hvorfor får barn ofte tett eller rennende nese?

Ofte gir forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner tett eller rennende nese. Babyer og barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar og er blant annet oftere forkjølelse enn voksne. Små barn i barnehage har rennende og tilløp til tett nese ofte, også uten at de blir forkjølet.

Dersom barnet ditt har vedvarende nesetetthet bør du kontakte lege, da kan det være en annen årsak enn vanlige virusinfeksjoner. For eksempel har mange barn med falsk mandel plager med kronisk nesetetthet.

Tett i nesa på natten

Når man legger seg ned blir nesehulrommene trangere og tetthet i nesen blir ofte verre når man ligger. Et godt tips er derfor å heve hodeenden av sengen til barnet slik at barnet har hodet litt høyere enn vanlig. Forsøk også å pusse nesen til barnet skikkelig før du legger barnet slik at nesen er så godt renset som mulig før man legger seg.

Gode tips mot tett nese hos barn

Bruk saltvann!

Saltvann anbefales ved tett nese hos barn. Saltvann løser opp slim, så det blir lettere å fjerne. Saltvann finnes som spray, dråper og skylling og kan brukes så ofte man ønsker. Til små barn som ikke kan pusse nesen selv finnes det en nesesuger som gjør at foreldrene kan hjelpe barnet med å suge ut slim og snørr fra nesen.

TIPS: Hvis babyen har problemer med å amme på grunn av nesetetthet kan man dryppe morsmelk eller saltvann i nesen til barnet før måltidet.

Nesespray med slimhinneavsvellende middel

Dersom saltvann ikke gir tilstrekkelig effekt, kan slimhinneavsvellende nesedråper/nesespray forsøkes. For at den slimhinneavsvellende sprayen skal ha optimal effekt kan man gjerne først pusse nesen med saltvann og deretter bruke den slimhinneavsvellende sprayen.  

Slimhinneavsvellende midler trekker slimhinnene i nesen sammen, slik at det blir lettere å puste. Langtidsbruk kan føre til kronisk nesetetthet, og til barn anbefales ikke mer enn 5 dager sammenhengende bruk. Barn under 2 år bør bruke slimhinneavsvellende nesespray/-dråper etter råd fra lege, apotek eller helsesykepleier.

Når bør man ta kontakt med lege i forbindelse med nesetetthet hos barn?

  • Dersom barnet har vedvarende tett nese over lengre tid.
  • Dersom barnet har problemer med å få i seg tilstrekkelig mengde væske eller mat.
  • Hvis barnet tydelig plages av nesetetthet og nesetettheten ikke går over innen rimelig tid.


Kilder: Apotekforeningen, Felleskatalogen, Helsenorge og norsk helseinformatikk.

Les mer: