Vitusapotek
Vaksiner

TBE-vaksine mot skogflåttencefalitt (flåttvaksine)

Flåttbitt kan i noen tilfeller føre til sykdom. For utsatte grupper kan det være hensiktsmessig å ta forebyggende flåttvaksine. TBE-vaksine mot skogflåttencefalitt (flåttvaksine) kan du sette i nesten alle Vitusapotek.

TBE-vaksine mot skogflåttencefalitt (flåttvaksine)

Hva er flåttbitt?

Flåttbitt kommer fra bitt av den lille edderkoppaktige midden skogflått, også kjent som skaumann. Flått lever av å suge blod fra fugler og pattedyr, inkludert mennesker. Flåtten kan være mellom én og ti centimeter i størrelse avhengig av hvor mye blod den har rukket å suge. Selve bittet vises vanligvis kun som et lite rødt merke på lik linje med bitt fra insekt.

Hva er konsekvensene av flåttbitt?

I de aller fleste tilfeller er flåttbitt helt ufarlig. Flåtten kan likevel føre til sykdom ved å fungere som en mellomvert for sykdomsfremkallende bakterier og virus. Derfor risikerer man å bli smittet av flåtten når man blir bitt. Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge. Skogflåttencefalitt, en annen flåttbåren sykdom, forekommer mye sjeldnere. Mens borreliose skyldes en bakterie, så skyldes skogflåttencefalitt et virus kalt TBE-virus.

Skogflåttencefalitt gir en infeksjon i hjernen og ryggmargen som følge av smitte med TBE-viruset. Sykdomsbilde er varierende, men de fleste opplever ingen symptomer på smitten. Noen får influensalignende symptomer, mens andre får alvorlig hjernebetennelse.  

Man bør kontakte lege om man opplever et rødt utslett rundt flåttbittet, eller tegn på nedsatt allmenntilstand i ettertid av flåttbitt. Dette kan være tegn på borreliose. For å redusere risikoen for sykdom etter flåttbitt, er det viktig at man fjerner flåtten så fort som mulig. Det finnes egne flåttfjernere man kan bruke, men vanlig pinsett fungerer også. Eventuelt kan man bruke fingrene.

I denne artikkelen kan du lese mer om forebygging av flåttbitt og fjerning av flåtten.

Flåttvaksine - vaksine mot sykdommer fra flått

Dessverre finnes det ingen vaksine mot borreliose. Siden borreliose skyldes en bakterie, kan man bli kvitt infeksjonen ved hjelp av antibiotika. Dette er ikke tilfellet for skogflåttencefalitt som skyldes virus. Skogflåttencefalitt har derfor ingen kurerende behandling, kun symptomdempende. Denne sykdommen er det heldigvis mulig å vaksinere seg mot, med TBE-vaksinen (flåttvaksine).

Hvordan fungerer TBE-vaksinen?

Vaksinen vil kun beskytte mot skogflåttencefalitt og TBE-viruset. Den beskytter ikke mot andre flåttbårne sykdommer eller flåttbitt i seg selv. Vaksinen gis i tre omganger. Unntaket er for de som er over 60 år gamle – da består vaksinasjonen av fire doser. Etter at man har tatt den første dosen (fortrinnsvis på vinteren), venter man én til tre måneder før man tar neste dose. Den tredje dosen tas så omtrent fem til tolv måneder etter andre dose.

Flåttvaksinen gis som en sprøyte i overarmen. Etter at alle tre dosene er tatt vil TBE-vaksinen gi nær 100 % beskyttelse mot sykdommen. Allerede etter to doser gir vaksinen omtrent 90 % beskyttelse. Vaksinen gir ikke livslang beskyttelse, og man kan vurdere å ta såkalte boosterdoser hvert tredje til femte år.

Alle legemidler, inkludert vaksiner, kan potensielt gi bivirkninger. De vanligste bivirkningene fra vaksinen er lokale reaksjoner på injeksjonsstedet som hevelser, rødhet og smerter.  

Hvem bør ta TBE-vaksine (flåttvaksine)?

Man anbefaler innbyggere i risikofylker å ta flåttvaksine, altså vaksine mot skogflåttencefalitt. Vestfold og Telemark, Agder, og deler av Viken fylke (tidligere Buskerud) regnes som de største risikofylkene for å bli bitt av flått smittet med skogflåttencefalitt. Anbefalingene er spesielt gjeldende for de som oppholder seg mye ute i skog og mark, og for de som opplever å bli bitt av flått ofte. Siden skogflåttencefalitt er mer vanlig i andre land, kan det være aktuelt å ta vaksinen i forbindelse med reise. Spesielt hvis man skal oppholde seg mye ute i naturen.

Hvem bør la være å ta TBE-vaksine?

  • Barn under ett år.
  • Ved akutte infeksjoner med feber over 38 grader celsius.
  • Ved tidligere alvorlige reaksjoner fra samme vaksine.
  • Ved kjente allergier mot innholdsstoffene i vaksinen.

Flåttvaksine mot skogflåttencefalitt (TBE-vaksinen) kan settes i apotek

Helsepersonell i flere av våre Vitusapotek tilbyr vaksinasjon med TBE-vaksinen (flåttvaksine). Du kan bestille resept på vaksinen hos en av våre samarbeidspartnere; Maja.noNettlegevakt eller evaksine.no, og velge hvilket apotek du ønsker å få satt vaksinen i. Les mer om vaksinasjon i apoteket her.

Pris for TBE-vaksine

Pris for TBE-vaksine (flåttvaksine) finner du der du kan bestille vaksinen, på evaksine.no, maja.no eller nettlegevakt.no. Dette inkluderer resepten, selve vaksinen og gjennomføring av vaksineringen. Du kan også få oppgitt pris i apoteket. 

På grunn av økt smittevern i forbindelse med koronaviruset, tilkommer et smittevernsgebyr på kr 20,-  i apoteket. 

Vil du lære mer? Hør på Flåttpodden!

Flåttpodden er en podkast om flått og flåttbitt, som gir deg svar på alt det du måtte lurer på i forbindelse med flått, hvilke sykdommer du kan få av flåttbitt (flåttbårne sykdommer) og mye, mye mer. Podcasten ledes av lege/forsker og biolog/rådgiver på Flåttsenteret ved Sørlandet Sykehus. 

I podcasten møter du også farmasøyt i Vitusapotek, som gir deg gode råd mot flått fra apoteket. 

Hør Flåttpodden her!     
 

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Folkehelseinstituttet, HelseNorge, Flåttsenteret, Felleskatalogen, Relis, Legevakthåndboka, Store norske leksikon.  

Sist oppdatert: september 2021

Les mer: