Vitusapotek
Vaksiner

TBE-vaksine mot skogflåttencefalitt (flåttvaksine)

Et forebyggende tiltak mot flått og skogflåttencefalitt, er vaksine. Flåttbitt kan i noen tilfeller føre til sykdom, og for utsatte grupper kan det derfor være hensiktsmessig å vaksinere seg. Flåttvaksine kan settes hos Vitusapotek.

TBE-vaksine mot skogflåttencefalitt (flåttvaksine)
Av: Rebecca Solomon Hansen, farmasøyt

Sist oppdatert: 23.08.2022

Hva er flått og flåttbitt?

Flåttbitt kommer fra bitt av den lille edderkoppaktige midden skogflått, også kjent som skaumann. Flått lever av å suge blod fra fugler og pattedyr, inkludert mennesker. Flåtten kan være mellom én og ti til femten millimeter i størrelse avhengig av hvor mye blod den har rukket å suge. Selve bittet vises vanligvis kun som et lite rødt merke på lik linje med bitt fra insekt.

LES MER: Flått og flåttbitt - symptomer og behandling

Vaksine som forebyggende og beskyttende tiltak mot flått

Et forebyggende og beskyttende tiltak mot skogflåttencefalitt fra flått, er vaksine. Skogflåttencefalitt skyldes et virus, og denne sykdommen er det derfor mulig å vaksinere seg mot.

Det er viktig å være klar over at en vaksine ikke beskytter mot andre flåttbårne sykdommer eller mot flåttbitt i seg selv.

Dessverre finnes det ingen vaksine mot borreliose. Siden borreliose skyldes en bakterie, kan man bli kvitt infeksjonen ved hjelp av antibiotika. Antibiotika vil ikke ha noen effekt ved skogflåttencefalitt.

TBE-vaksine (flåttvaksine) kan settes i apotek

Helsepersonell i våre Vitusapotek tilbyr vaksinasjon. Du kan bestille resept på vaksinen hos en av våre samarbeidspartnere; Maja.noNettlegevakt eller evaksine.no, og velge hvilket apotek du ønsker å få satt vaksinen i. En lege vil alltid foreta en nøye vurdering av dine behov for vaksine, før en eventuell e-resept skrives ut til deg.

Resept kan også fås hos din fastlege.

Les mer om vaksinasjon i apoteket her.

Flåttvaksine: Pris for vaksine og vaksinering

Pris for vaksine finner du der du kan bestille vaksinen, på evaksine.no, maja.no eller nettlegevakt.no. Dette inkluderer resepten og selve vaksinen. Du kan også få oppgitt pris i apoteket. 
I tillegg til dette, koster det kr 200,- å sette vaksinen i apoteket.

Hvem kan ikke vaksinere seg i apoteket?

  • Vi setter ikke vaksiner på barn under 12 år.
  • Vi vaksinerer ikke dersom du har feber på vaksinetidspunktet.
  • Vi setter ikke vaksine dersom du tidligere har erfart alvorlig allergisk reaksjon etter vaksinering.

Hvem bør vaksinere seg?

Anbefalinger om hvem som bør vurdere å ta vaksine, kan leses her.  

Generelt er det innbyggere i risikofylker som bør vurdere å ta vaksine. Vestfold og Telemark, Agder, og deler av Viken fylke (tidligere Buskerud) regnes som de største risikofylkene for å bli bitt av flått smittet med skogflåttencefalitt.

Anbefalingene er spesielt gjeldende for de som oppholder seg mye ute i skog og mark, og for de som opplever å bli bitt av flått ofte, både Norge og på reise til andre land.

Snakk med legen din, dersom du er usikker på om du bør vaksinere deg eller ikke. 

Mer om vaksinen og vaksinering

Les mer om flått og vaksine som forebyggende behandling på FHI sine sider her.

En vaksine vil kun beskytte mot skogflåttencefalitt og TBE-viruset. Den beskytter ikke mot andre flåttbårne sykdommer eller flåttbitt i seg selv.

Første dose bør fortrinnsvis settes på vinteren, og vaksinen gis vanligvis i tre omganger (fire omganger for de over 60 år).

Vaksinen gir ikke livslang beskyttelse, og man kan vurdere å ta såkalte boosterdoser hvert tredje til femte år.

Alle legemidler, inkludert vaksiner, kan potensielt gi bivirkninger. De vanligste bivirkningene fra vaksinen er lokale reaksjoner på injeksjonsstedet som hevelser, rødhet og smerter.  

Vil du lære mer? Hør på Flåttpodden!

Flåttpodden er en podkast om flått og flåttbitt, som gir deg svar på alt det du måtte lurer på i forbindelse med flått, hvilke sykdommer du kan få av flåttbitt (flåttbårne sykdommer) og mye, mye mer. Podcasten ledes av lege/forsker og biolog/rådgiver på Flåttsenteret ved Sørlandet Sykehus. 

I podcasten møter du også farmasøyt i Vitusapotek, som gir deg gode råd mot flått fra apoteket. 

Hør Flåttpodden her!     
 

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Folkehelseinstituttet, HelseNorge, Flåttsenteret, Felleskatalogen, Relis, Legevakthåndboka, Store norske leksikon.  

Les mer: