Pleie

Intimpleie

Underlivet trenger annen pleie enn resten av kroppen. Det finnes egne produkter til rengjøring og pleie. På apoteket finnes også melkesyrebakterier til lokalbehandling som kan hjelpe ved irritasjoner og ubehag i skjeden.

Intimpleie

Skjeden hos kvinner har normalt en pH-verdi som ligger mellom 3 og 4. Bakterier og andre mikroorganismer som naturlig finnes i skjeden sørger for at området holdes rent og enkelte bakterier produserer melkesyre. Miljøet i skjeden trives best ved lav pH. Bruk av såpe med høy pH-verdi, stress og menstruasjon er faktorer som kan bidra til at pH-verdien stiger. En økt pH-verdi i skjeden kan gi uflod, svie og kløe i underlivet og sopp- eller bakterieinfeksjon.

Gode råd

  • Det er ikke nødvendig med daglig såpevask av underlivet. Overdreven vask kan virke mot sin hensikt og gi både irritasjon og ubehag
  • Bruk en intimsåpe (pH mellom 3 og 4) til vask av underlivet. Vanlig såpe med høy pH-verdi bør ikke brukes 
  • Ved rød og sår hud kan en intimolje eller babyolje gi næring til huden slik at den raskere normaliseres
  • Etter barbering kan huden bli irritert og få røde prikker. En intimkrem/gel gir fuktighet slik at hudbarrieren opprettholdes 
  • Dersom du opplever irritasjoner eller plager i underlivet som kan skyldes en ubalanse i den naturlige bakteriefloraen i skjeden, kan du prøve produkter med melkesyrebakterier. Disse finnes i form av vagitorier (skjedestikkpiller) og gel.

Spør gjerne på apoteket om flere råd!