Vitusapotek
Intim og underliv

Slik unngår du ubehag etter intimbarbering

Intimområdet og huden rundt kan oppleves som sensitivt og følsomt, og bør behandles med forsiktighet. For å unngå unødvendig ubehag etter intimbarbering, har vi samlet noen gode tips til deg.

Slik unngår du ubehag etter intimbarbering
Profile Picture
Publisert: 27.05.2021
Sist oppdatert: 23.11.2023

Sommer, sol og intimbarbering

Med sommer, sol og varmere vær, ønsker mange å kle seg lettere, ta på badetøy og hoppe i havet. For mange innebærer mindre klær også mer fjerning av uønskede kroppshår.  

Dersom barberhøvel benyttes for å fjerne hår, kan huden lettere bli sår, nuppete, rød og irritert. I tillegg kan inngrodde hår lettere oppstå ved barbering.

Intimbarbering blir mer og mer vanlig, og hele 44 % av norske menn og kvinner barberer seg nedentil, viser en undersøkelse gjennomført av InFact for Vitusapotek. Av disse opplever nesten 50 % ubehag i etterkant av barberingen.

Er intimbarbering skadelig?

«Nei!» sier vår farmasøyt og kvalitetssjef i Vitusapotek, Petra Jankovic. Det er ikke en nødvendighet å fjerne hår i intimområdet, men det er heller ikke farlig eller skadelig å gjøre det.

Likevel, noen uønskede utfordringer kan oppstå ved barbering nedentil. Huden her er svært sensitiv og følsom, og kan lett bli skadet, sår og irritert. Det er derfor viktig å være ekstra forsiktig ved barbering.

«Bruk riktig teknikk ved barbering, og vær nøye med å etterbehandle huden» er anbefalingene fra vår farmasøyt Petra.

Slik barberer du riktig

Følger du disse enkle trinnene ved intimbarbering, er sjansen mindre for at du opplever sår og irritert hud i etterkant:

 • Vask og mykgjør området som skal barberes. Bruk en intimsåpe tilpasset underlivet med lav pH.
 • Påfør barberskum eller barbergel tilpasset intimsonen. Det beste er om denne er gjennomsiktig og klar, slik at huden under er enklere å se.
 • Bruk en barberhøvel med skarpe blader for å redusere faren for irritasjon – gjerne engangshøvler.
 • Barber alltid med hårene, ikke mot! Dersom du barberer mot hårenes retning, kan det lett oppstå betennelse i hårsekkene og inngrodde hår.
 • Skyll det barberte området godt etterpå, for å fjerne rester av såpe og barberskum eller gel.
 • Ikke barber hver dag. La huden få hvile noen dager mellom hver barbering.

 

Tilfør fuktighet til huden

Når hårene er fjernet, er det viktig å roe ned huden og tilføre godt med fuktighet:

 • Spray på litt kildevannsspray direkte etter barbering. En slik spray virker antioksiderende, kjølende og lindrende. Sprayen vil også gi ekstra beskyttelse dersom bading og soling står på programmet rett etter barbering.  
 • Avslutt med en god fuktighetskrem, etter at sprayen har trukket inn i huden. Et godt alternativ her er RFSU Intim Cooling Balm. Dette er en svalende intim after shave som bidrar til å redusere sår, irritert og rød hud og nupper.
 • Et annet godt alternativ er A-Derma Skin Care Cream. Denne tilfører huden godt med fuktighet, samtidig som den virker beroligende.


«Et godt råd, er å barbere seg på kveldstid, og ta på undertøy og klær som ikke strammer etterpå» tipser Petra.

Inngrodde hår ved intimbarbering

Opplever du å få inngrodde hår og betente hårsekker ved intimbarbering, er et tips å desinfisere området med sårrens, som Pyrisept eller Klorhexidin.

Les mer om inngrodde hår og få gode tips og råd her.

Oftere utfordringer på sommeren

Våt og klam hud, som ofte hører sommeren til, kan irritere en nybarbert hud.

«Forsøk derfor å ikke barbere deg rett før du skal ut å bade eller sole deg, da kan huden bli ekstra irritert» sier farmasøyt Petra hos Vitusapotek.

Intimhårenes viktige funksjon

Intimhårene, eller kjønnshårene, har flere viktige funksjoner:

 • De beskytter mot infeksjon
 • Holder på fuktigheten
 • Reduserer friksjon

Likevel er det mange som velger å fjerne disse, først og fremst av estetiske årsaker. Men selv om kjønnshårene har viktige funksjoner, er det altså ikke farlig å fjerne de.

Vår farmasøyt Petra Jankovic er også opptatt av at ingen spørsmål rundt intimbarbering eller andre intime temaer kal være ubesvarte.

«Du kan komme til et Vitusapotek for å få gode råd og produktveiledning. Hos oss er ingen spørsmål dumme eller flaue å stille».    

Finn ditt nærmeste Vitusapotek her.


Kilde: Vitusapotek

Les mer: