Vitusapotek
Intim og underliv

Soppinfeksjon

Opp mot ¾ av alle kvinner over 25 år har opplevd en soppinfeksjon i underlivet. Vanligvis vil man oppleve kløe, svie og endring av utflod når man har en soppinfeksjon. I de fleste tilfellene kan en enkelt behandle seg selv ved bruk av reseptfrie legemidler.

Soppinfeksjon
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 26.01.2023

Årsak til soppinfeksjon

En soppnfeksjon skyldes som oftest en oppblomstring av soppen Candida Albicans som skjer ved en endring av den naturlige bakteriefloraen i skjeden. Denne soppen er vanligvis ufarlig og finnes naturlig på kroppen.

Faktorer som kan utløse soppinfeksjon

Symptomer på soppinfeksjon

De vanligste symptomene på underlivssopp hos kvinner er akutt kløe og svie i underlivet. Mange opplever i tillegg en endring av utfloden (hvit, «cottage cheese-lignende). Som oftest er det ikke sjenerende lukt fra utfloden. Noen vil oppleve smerter ved samleie.

Selvtest ved soppinfeksjon 

Er du usikker på om du har fått en soppinfeksjon i skjeden, kan du ta en selvtest hjemme. Dynamic Code selvtest for soppinfeksjon og bakteriell vaginose er enkel i bruk og gir deg en sikker diagnose. Testen utføres hjemme, og sendes deretter til analyse. I løpet av et par dager vil du få svar på testen din. Ved påvist soppinfeksjon, kan denne behandles med soppdrepende midler. 

Soppinfeksjon hos menn

Menn kan også få soppinfeksjon på penis. De kan smittes ved samleie hvis kvinnen allerede har en soppinfeksjon. Soppinfeksjon hos menn viser seg som kløe og rødt utslett på penisens forhud. Dette utslettet kan spre seg til lysken. Dette behandles med Canesten krem, som er reseptfri. 

Behandling av soppinfeksjon

Har du hatt underlivssopp før og kjenner igjen symptomene kan du enkelt behandle deg selv. Pevaryl og Canesten finnes i vaginalvagitorier og krem, og vi anbefaler å bruke en slik kombinasjonsbehandling for de aller fleste. Hvis behandling med krem/vagitorier ikke er egnet, eller ikke har effekt, er Diflucan kapsel et alternativ. Spør på apoteket om du trenger hjelp til å finne riktig produkt. Hvis partner er symptomfri er det ikke nødvendig med partnerbehandling.

Forebyggende råd

Vi anbefaler bruk av løse bomullstruser og unngå bruk av stramme bukser, da soppen trives best i varme og fuktige forhold. En bør unngå vask av underlivet mer enn en gang daglig. Vasken bør utføres med bare rent vann eller en såpe med lav pH. Slike såper får du kjøpt på apoteket. Kostendringer har ingen dokumentert effekt.

Når bør du kontakte lege ved soppinfeksjon?

  • Første gang du får soppinfeksjon og du er usikker på om det er soppinfeksjon du har fått.
  • Om du ikke har kommet i puberteten, eller er yngre enn 15 år.
  • Dersom du har passert overgangsalderen.
  • Tilbakevennende soppinfeksjoner.
  • Ikke bedring etter egenbehandling med reseptfrie legemidler.
  • Ved utflod som er illeluktende.
  • Andre plager i underlivet, eller om du er usikker på om plagene skyldes soppinfeksjon.
     Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Helsebiblioteket.no, Oslo Universitetssykehus, Folkehelseinstituttet, Felleskatalogen

Les mer: