Vitusapotek
Intim og underliv

Tørr skjede

Tørr skjede er et vanlig problem hos kvinner etter overgangsalderen og skyldes nedsatt produksjon av kjønnshormonet østrogen. Østrogenmangel gjør slimhinnene i skjeden tynnere og tørrere, og endrer bakteriefloraen i skjeden slik at risikoen for infeksjoner øker.

Tørr skjede
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 26.08.2022

Hva er tørr skjede?

Ved mangelfull smøring i skjeden vil den føles tørr og irritert, og seksuell aktivitet kan bli smertefullt. Tørr skjede kan forekomme hos kvinner i alle aldre. Etter overgangsalderen opplever nesten halvparten tørrhet i skjeden på grunn av nedsatt østrogenproduksjon.

Når østrogenproduksjonen nedsettes, vil slimhinnene bli tynnere, mindre elastiske og mer sårbare. Produksjonen av melkesyrebakterier vil gå ned slik at den normale bakteriefloraen i skjeden endres og risikoen for infeksjoner i skjeden og urinveiene vil øke.

Årsaker til tørr skjede

Nedsatt østrogenproduksjon etter overgangsalderen er den vanligste årsaken til tørr skjede. Østrogenproduksjonen kan også bli nedsatt som følge av strålebehandling eller cellegift, ved fjerning av eggstokkene og etter fødsel/under amming.

Tørr skjede kan også oppstå ved sykdommen Sjøgrens syndrom.

Symptomer

 • Tørrhet
 • Kløe og svie
 • Brenning
 • Irritasjon
 • Svie ved vannlating
 • Smerte eller lett blødning ved samleie

Andre årsaker til plager i skjeden

Underlivssopp eller bakteriell vaginose forårsaket av stress, gjentatte behandlinger med antibiotika, menstruasjon, hyppig sex eller mangelfull/overdreven intimhygiene kan også gi kløe, svie, tørrhet og irritasjon i skjeden. Slike plager kan også være et tegn på kjønnssykdom.

Hva kan du gjøre selv ved tørr skjede?

 • Bruk milde intimprodukter beregnet på vask av underlivet.
 • Ikke spyl eller skyll skjeden din når du dusjer.
 • Dersom samleie er smertefullt, kan du bruke et glidemiddel.
 • Fuktighetsmiddel, for eksempel Replens, gir rask lindring og hjelper til med å holde skjeden fuktig over lengre tid.
 • Bruk av kapsler med melkesyrebakterier kan bidra til å gjenopprette den naturlig bakteriebalansen i skjeden.

Behandling av tørr skjede

Lokal østrogenbehandling har god effekt på tørre slimhinner i underlivet, motvirker sårhet og tørrhet, samt forebygger urinlekkasje og urinveisinfeksjoner. Lokalbehandling med østrogen fås kjøpt reseptfritt på apoteket og finnes som krem og vagitorier (stikkpiller som føres inn i skjeden). Virkningen er best etter noen ukers regelmessig bruk.

Det finnes også vaginaltabletter som føres inn i skjeden med en applikator. Tablettene fester seg til slimhinnen, og virker på samme måte som de andre lokaltvirkende preparatene. Denne er på resept. Preparater brukt lokalt gir generelt få bivirkninger.

Det finnes også tabletter og plaster med østrogen eller en kombinasjon av østrogen og progesteron. Tabletter eller plaster får man ikke kjøpt uten resept, men brukes alltid i samråd med lege. Slik type behandling anbefales som regel kun dersom man har andre plager i tillegg.

Når bør du kontakte lege ved tørr skjede?

 • Ved vedvarende problemer eller dersom egenbehandling med lokalbehandling ikke gir ønsket effekt.
 • Dersom du er usikker på årsaken til problemet.


Kilder: Pasienthåndboka, Helsedirektoratet, Produsentinformasjon

Les mer: