Vitusapotek
Kundeservice

Influensavaksine

Ønsker du å ta årets influensavaksine? Du kan besøke ditt nærmeste Vitusapotek for trygg og enkel vaksinering.

Influensavaksine
Profile Picture
Endret: 22.08.2023
Farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.

Hva er influensa? 

Influensa er en sykdom som rammer luftveiene. Årsaken til influensa er infeksjon med influensavirus. Influensa gir vanligvis feber og smerter i kroppen, i tillegg til luftveissymptomer. Vanligvis blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke i løpet av en vintersesong. Gjennomsnittlig blir omtrent 5000 personer innlagt på norske sykehus på grunn av influensa hvert år. Influensasesongen varer fra oktober til mai i Norge. 

 

Hvem bør ta influensavaksine? 

Folkehelseinstituttet har definerte risikogrupper og målgrupper som spesielt anbefales å ta influensavaksine. Les mer om hvem dette gjelder på Folkehelseinstituttets nettsider her

 

Hvordan kan jeg få satt influensavaksine i apotek? 

All vaksinasjon i apotek gjennomføres av autorisert helsepersonell med opplæring i å sette vaksiner. Vaksine og vaksinasjonsgebyr betales i apoteket. Om du ønsker å få satt influensavaksine hos Vitusapotek, kan du bestille time her*. Apotekene tilbyr også drop-in-vaksinering gitt ledig kapasitet og tilgjengelig vaksinatør til stede. Finn ditt nærmeste Vitusapotek her.  

 

*Apotekets vaksinering er ikke en del av kommunens tilbud til risikogruppene. 

 

Når bør man ta influensavaksine? 

Les mer om når det anbefales å ta influensavaksine på Folkehelseinstituttets sider her.  

 

Hvem kan få satt influensavaksine i apotek? 

Voksne og barn over 12 år kan få satt influensavaksine i apotek gitt at det ikke foreligger noen kontraindikasjoner. For barn/tenåringer fra 12 til 16 år kreves det samtykke fra begge foreldre med foreldreansvar for å få satt vaksine. Samtykkeskjema kan fylles ut og tas med på apoteket.  

 

Kan gravide sette influensavaksine i apotek? 

Ja. Les mer om influensavaksine til gravide på Folkehelseinstituttets sider her

 

Må man ha resept fra lege for å sette influensavaksine i apotek? 

Nei. Farmasøyter kan skrive ut resept på influensavaksine i apotek. Derfor trenger man ikke resept fra lege for å sette influensavaksine i apotek.  

 

Hvor mye koster influensavaksine i apotek? 

Det koster 399 kr å sette influensavaksine hos Vitusapotek. Prisen inkluderer resept, vaksine og vaksinering. Hvis man har fått resept fra lege, koster det 299 kr. Ved vaksinering i Vitusapotek vil man også få 1000 VI+ poeng

 

Tilbyr Vitusapotek influensavaksine til bedrifter? 

Ja. Vitusapotek tilbyr influensavaksinering til bedrifter. Vi tilbyr drop-in vaksinasjon og timebestilling via Helseboka.no i alle våre apotek. Bedriften kan selv velge om dere vil ha besøk, eller om dere vil besøke oss på apoteket. Kontakt ditt lokale apotek eller vårt kundesenter om du ønsker mer informasjon, eller for en avtale om influensavaksinering av dine ansatte. Les mer om bedriftsvaksinering her

 

Hvor lang tid tar det før vaksine gir effekt? 

Man kan forvente effekt 10-14 dager etter man har satt vaksinen. 

 

Hvor ofte bør man sette influensavaksine? 

Les mer om hvor ofte man bør sette influensavaksine på Folkehelseinstituttets sider her

 

Hva er vanlige bivirkninger av vaksine? 

De vanligste bivirkningene av vaksiner er reaksjoner på stikkstedet i form av ømhet og hevelse. I tillegg kan en del oppleve lett sykdomsfølelse, feber og vondt i musklene.  

 

Kilder: Statens legemiddelverk, Folkehelseinstituttet, HelseNorge, Apotekforeningen.