Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Influensa

Symptomene på influensa, som høy feber, smerter i muskler og ledd og tørrhoste, kommer ofte brått. Influensa er smittsomt, og det er derfor viktig med god håndhygiene om du eller en i nærheten er smittet. Vaksinering er et forebyggende tiltak mot influensasykdom. 

Influensa
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 07.05.2024

Hva kan du selv gjøre ved influensa?

 • Sørg for nok hvile og ro.
 • Drikk rikelig med væske.
 • Feber, muskel- og leddsmerter kan behandles med smertestillende reseptfrie medisiner. Paracetamol og ibuprofen virker smertestillende og febernedsettende. Ibuprofen har i tillegg en betennelsesdempende effekt som kan være gunstig ved verking i muskler og ledd. Medisiner med acetylsalisylsyre kan også brukes, men er ikke anbefalt til barn under 12 år.

Behandling av influensa

Ved influensa er det først og fremst aktuelt å behandle symptomene og ikke selve virusinfeksjonen. Men i noen tilfeller kan legen din finne det aktuelt å behandle med antivirale midler. Disse må tas innen 48 timer etter man merker de første symptomene og kan da forkorte sykdomsforløpet med 1-2,5 dag. Medisinene kan også brukes som forebyggende behandling til enkelte.

Antibiotika vil kun ha effekt dersom man har fått en bakterieinfeksjon i tillegg til virusinfeksjonen.

Varighet av influensa

Rammes du av influensa, varer sykdommen som regel et sted mellom 7 - 10 dager. Noen opplever likevel at formen er betraktelig redusert lengre enn dette. 

Hva er influensa?

Influensa er en virusinfeksjon i luftveiene, både øvre og nedre luftveier kan rammes. Virustypen som forårsaker influensa kalles influensavirus. Influensavirusene har evne til å forandre seg litt fra år til år, dette gjør at ingen blir helt immune mot influensa. Det må derfor også lages ny vaksine mot influensasykdom hvert år.

Hvordan smitter influensa?

Influensa smitter hvis man puster inn dråper fra en som har influensa og hoster eller nyser. Dråpene med smitte kan "henge" litt i luften, influensa smitter derfor lett. Du kan også bli smittet hvis du har direkte kontakt med en som har influensa.
Det tar normalt 1-3 dager fra du blir smittet til du blir syk, men du kan smitte andre fra du merker de første symptomene og i omtrent 5 dager etterpå.

Et forebyggende tiltak mot influensa er vaksine, og dette er en effektive måten å beskytte seg mot influensasykdom på.

Symptomer på influensa

Symptomer på influensa kommer ofte brått

Enkelte kan få en bakterieinfeksjon som komplikasjon til influensasykdommen, for eksempel bihulebetennelse, lungebetennelse eller mellomørebetennelse. En influensa varer vanligvis 7-10 dager.

Influensa eller forkjølelse?

Influensa og forkjølelse kan ligne på hverandre. Men som regel er symptomene kraftigere ved influensa enn ved forkjølelse. I tillegg er det ganske sjeldent forkjølelse gir muskelsmerter og redusert allmenntilstand i like stor grad som influensa kan gjøre.

Hvordan forebygge influensa?

 • Hyppig håndvask
 • Bruk av desinfiserende midler der hvor det ikke er tilgang på vann og såpe.
 • Bruk papirlommetørklær som skal kastes etter bruk.
 • Unngå å hoste og nyse mot andre, nys inn i albuekroken.
 • Vær hjemme fra jobb, skole eller barnehage til du er frisk.
 • Influensa kan også forebygges med vaksinering.

Vaksine 

Et viktig, forebyggende tiltak mot influensa er vaksine. Noen personer er mer utsatt for influensasykdom, og er anbefalt å vaksinere seg årlig mot sykdom. På Folkehelseinstituttets sider kan du lese mer om hvem som er anbefalt å vaksinere seg. 

 

Du kan få satt vaksine i apotek dersom du ønsker det. Les mer om vaksinering i apotek her.

 

Når bør du oppsøke lege i forbindelse med influensa?

 • Ved langvarige symptomer.
 • Ved svært svekket allmenntilstand.
 • Dersom du opplever å bli verre igjen etter å ha blitt bedre.


Kilder: Folkehelseinstituttet, Felleskatalogen, Pasienthåndboka, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell.

Les mer: