
Publisert:
05.12.2022
Legemidler kjøpt i norske apotek er trygge, men handler du medisiner i utlandet eller på internett bør du være på vakt. Økt internettsalg og manglende myndighetskontroll i enkelte land har gjort at mengden falske legemidler i verden er økende.
Bak produksjonen av falske legemidler står kriminelle som utnytter muligheten til enorm fortjeneste. De legger stor vekt på å lage nøyaktige kopier av originalpakningene til de kjente merkene. Ofte er kopiene så like originalene at det er svært vanskelig å se forskjell, men innholdet i falske legemidler kan være langt fra originalen. Produksjonen av falske legemidler er ulovlig og skjer utenom de strenge kravene som stilles til godkjente legemiddelprodusenter.
Legemidler med høy omsetning og stor interesse i befolkningen er de som oftest forfalskes. I vestlige land finner man flest falske produkter blant nye og dyre livsstilsmedisiner. Dette skyldes sannsynligvis at de er høyt priset og mye etterspurt, og fordi mange handler slike medikamenter via internett.
Eksempler på legemidler som har blitt forfalsket er potensmidler, legemidler mot fedme, insulin og blodtrykksmedisiner.
Kjenner du originalpakningen, bør du være oppmerksom på små detaljer som kan avsløre om det er et falskt legemiddel du har fått tak i. Dette kan være:
Vær klar over at piratkopier også i enkelte tilfeller kan ha høyere kvalitet på emballasjen enn originalen.
Myndighetenes, leverandørenes og grossistenes kontrollrutiner og prosedyrer hindrer falske legemidler å slippe inn i distribusjonsleddene til apotekene. Medarbeiderne i våre apotek er også opplært til å være på vakt og de har gode rutiner for å hindre at falske legemidler kommer inn i apotekene. Av den grunn er det for eksempel også strenge regler for å returnere kjøpte legemidler til apoteket (det gjelder ikke legemidler som leveres for destruksjon).
Kilde: Eget informasjonsmateriell.