Vitusapotek
Søvn

Hvordan dempe indre uro

Alle bekymrer seg av og til. Det kan dreie seg om økonomiske bekymringer, jobb, relasjoner, uvisshet knyttet til fremtiden eller bekymring for egen helse. Da kan man føle seg både bekymret, nervøs og irritabel, og for noen kan det i tillegg bli vanskelig å sovne om kvelden. Ved slik indre uro kan det reseptfrie legemidlet Sedix være til hjelp.

Hvordan dempe indre uro

Sist oppdatert: 03.01.2022

Hva er indre uro?

Uro er et vidt begrep som rommer ulike tilstander, som f.eks. bekymring og irritabilitet. Slik indre uro kan i sin tur føre til konsentrasjonsvansker på dagen eller innsovningsproblemer om kvelden.

Les mer om det reseptfrie legemidlet Sedix her.

Naturlig og overdreven uro

Uansett om det handler om helt hverdagslige ting som å få tiden til å strekke til i hverdagen eller større bekymringer som miljø- eller finanskrise, kan det være lurt å være på vakt. Ved å identifisere eventuelle katastrofer eller problemer, store som små, kan vi i beste fall forebygge og unngå dem. Tar uroen for stor plass, kan det bli en kilde til unødvendig helsemessig belastning.

Dette er Sedix

Sedix er et reseptfritt legemiddel som lindrer milde symptomer på uro, og dermed kan lette innsovning. Uro, slik som bekymring, irritabilitet og nervøsitet lindres – for å roe ned på dagtid eller for å finne ro til å sovne om kvelden. Samtidig bruk av syntetiske beroligende medisiner på resept (f.eks. benzodiazepiner) anbefales ikke så fremt det ikke er anbefalt av lege. Det er ikke påvist avhengighet ved bruk. Fås reseptfritt i alle våre Vitusapotek og i vårt nettapotek her.

  • Virker lindrende på mild uro
  • Bekymring, irritabilitet og nervøsitet
  • Letter innsovning

Hvordan føles indre uro på dagtid?

Uro oppleves forskjellig, men noe av det man kan oppleve er muskelspenninger, spesielt i nakke, skuldre og kjeve. Smerter i hodet er heller ikke uvanlig. Man kan også kjenne seg nervøs eller få urolig mage. Det kan være vanskelig å konsentrere seg med for mye uro i kroppen. Man kan dessuten føle seg trøtt når man helst skulle følt seg våken og opplagt. Rastløshet og problemer med å slappe av er typiske tegn på uro, som i tillegg kan føre til innsovningsproblemer om kvelden.

Ved indre uro og nervøsitet kan det reseptfrie legemiddelet Sedix være til hjelp

Råd og hjelp ved indre uro

Det er normalt å kjenne på en viss uro, nervøsitet eller irritabilitet fra tid til annen. Men skulle disse problemene pågå over lengre tid, hindre deg i å gjøre det du ønsker eller at du begynner å unngå visse situasjoner, bør du kontakte legen din. Du kan også få god veiledning på apoteket.

 

Kilder:

  1. Sedix pakningsvedlegg (13.10.21) https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pas-sedix-tilman-612748;jsessionid=RYiwE0GcacAfI4Ku8HIRjEZFWVERpfspr8gmuk3v.fkweb-live-web-cluster-fkweb-live-2
  2. Psykisk helse (14-05-18) https://psykiskhelse.no/bladet/2017/uro-usikkerhet
     

Sist oppdatert: november 2021

Les mer:

Sedix® (Passiflora incarnata L.) 200 mg. Reseptfritt. Tabletter. Til bruk fra 12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Pasienter som opplever seg påvirket av Sedix skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale: 23.12.2019