
Publisert:
15.03.2023
Vitamin D er en samlebetegnelse på vitamin D3 og D2. Les mer om hva vitaminet D3 gjør for kroppen din, kilder til vitaminet og symptomer på mangel.
Vitamin D3, eller kolekalsiferol, er en av formene vitamin D finnes i i naturen. Det er denne formen for D-vitamin man inntar gjennom blant annet fet fisk. Den andre formen, vitamin D2, finnes i planteriket, men har lite betydning for D-vitamininntaket hos mennesker. Les mer om Vitamin D her.
Ved mangel på vitamin D kan man i ytterste konsekvens utvikle rakitt (engelsk syke) som barn, eller ostemalaci som voksen. Mangel kan også gi symptomer som muskelverk og muskeltretthet, og depressive tanker. Les mer om vitamin D-mangel her.
Vitamin D3 dannes i huden ved soleksponering, og inntas i kosten gjennom marine kilder. Vitamin D2 kommer hovedsakelig fra planteriket. Begge disse formene for D-vitamin er inaktive i kroppen, og må omdannes før de gir biologisk effekt. Både D2 og D3 omdannes først til kalsidiol i leveren, og deretter til den aktive formen for D-vitamin (kalsitriol) i nyrene. Noen studier har vist at vitamin D3 gir en høyere konsentrasjoner av kalsidiol, men både D2 og D3 er egnet til å behandle D-vitaminmangel. Summen av D2- og D3-nivåer avgjør om en person har D-vitaminmangel.
Nå huden eksponeres for sollys, danner kroppen selv vitamin D3. De viktigste matkildene til vitamin D3 er fet fisk, rogn og fiskelever. D3 finnes også i egg.
Mangel på vitamin D kan gi muskelsmerter, slapphet og økt risiko for benskjørhet. Ved alvorlig D-vitaminmangel kan barn utvikle rakitt (engelsk syke) og voksne kan utvikle osteomalaci. Disse tilstandene gjør at skjelettet ikke har tilstrekkelig styrke og at knoklene kan bli deformerte. Her kan du lese mer om D-vitaminmangel.
Det finnes flere måter å innta vitamin D3 som kosttilskudd. D3-vitamindråper er godt egnet til barn som ikke kan svelge tabletter. D3 finnes også i tran, i tillegg til omega-3 fettsyrer. Andre alternativer til tilskudd er tabletter og kapsler, eller tyggetabletter.
Vi har flere D3-vitamintilskudd som ikke kommer fra animalske kilder, og som derfor er egnet for vegetarianere og veganere. Se alle våre veganske kosttilskudd her.
Kilder: Norsk Helsenett, Relis, Uptodate.com, Nasjonal Brukerhåndbok i Medisinsk Biokjemi, British Medical Journal (BMJ)
Les mer: