Vitusapotek
Sommerplager

Hjemmeapoteket - hjelp mot stikk, bitt og sommerplager

Mygg, flått, veps, knott, klegg og brennmaneter er kjente sommerplager. Hos Vitusapotek finner du hjelp mot stikk og bitt, samt midler som lindrer svie og kløe til både hjemmeapoteket, reiseapoteket og tursekken.

Hjemmeapoteket - hjelp mot stikk, bitt og sommerplager


Sommerens hjemmeapotek og reiseapotek bør inneholde hjelp mot stikk, bitt og andre sommerplager vi er godt kjent med her i Norge. Fjorårets sommer var bøy på norgesferie med midnattssol, lyse sommerkvelder, norske fjorder og fjell... knott, klegg, veps, mygg og flått. Og det kunne merkes hos Vitusapotek, hvor produkter til forebygging, lindring og hjelp mot stikk, flåttbitt, svie fra brennmanet og kløe fra kleggbitt var etterspurte varer.

Hjelp mot stikk på ferieturen

– Myggmidler, hydrokortison og kløestillende produkter går det alltid mye av om sommeren, men i fjor var salget ekstra stort. «Alle» skulle på fjelltur, telttur og hyttetur, sier farmasøyt Christine Pernille Lødøen fra Vitusapotek. 

Også i år kommer mange av oss til å nyte den norske sommeren, og her er noen gode tips som forebygger og lindrer stikk og bitt fra blant annet flått, mygg og andre sommerplager. 

Beskyttelse mot flått

Stikk og bitt er irriterende, men stort sett ufarlige. Men én sommerplage skal man være ekstra oppmerksom på, nemlig flåtten.

Flåttbitt er ikke farlig i seg selv, men flåtten kan bringe med seg bakterier og virus som i verste fall kan gjøre deg alvorlig syk. 

– Er du i områder med mye flått, bør du, så langt det går, holde deg unna busk, kratt og høyt gress. Dekk huden med klær og forsøk å gå på stier, sier Christine Pernille. 

Insektspray og flåttsjekk

– Du kan også spraye hud og klær med midler som inneholder DEET mot mygg og flått, tipser farmasøyten.

   – Sjekk hele kroppen som en kveldsrutine, både på deg og barna. Steder du bør se ekstra godt etter er i lysken, armhulene, knehasene og andre områder med tynn hud. Har du vært på løpetur i skogen, kan du ta en dusj eller hoppe i havet. Å få skylt av kroppen hjelper, sier hun.

Skogflåttencefalitt (TBE) og borreliose

Bor du i områder med mye flått, eller ferdes mye i landskap med stor bestand av flått, bør du vurdere å ta en flåttvaksine, eller mer korrekt: vaksinere deg mot det flåttbårne TBE-viruset som kan gi skogflåttencefalitt. Dette er en infeksjon i sentralnervesystemet og kan i verste fall gi alvorlig hjernebetennelse. 

– Vaksinen beskytter altså ikke mot flåttbitt, men mot alvorlig sykdom etter bitt, sier Christine Pernille Lødøen.

Flåttbitt kan også gi borreliose som er mer vanlig en skogflåttencefalitt. Fordi borreliose skyldes bakterier, kan det her gis antibiotika. Skogflåttencefalitt skyldes virussmitte, og da må vaksinasjon til for å forebygge. 

Les mer om flåttvaksine her.

Ta flåttvaksine hos Vitusapotek

– Vi setter vaksiner i nesten alle våre Vitusapotek. Resept på TBE-vaksinen bestiller du enkelt på nett gjennom en av våre samarbeidspartnere, e-Vaksine eller Nettlegevakt. Så kan du sette vaksinen hos ditt nærmeste Vitusapotek, forteller farmasøyten. 

Vaksinen gis i tre omganger for personer under 60 år, og i fire omganger for dem som er eldre. Etter tre-fem år trengs en boosterdose.

Les mer om vaksinasjon i apotek her.

Slik forhindrer du myggstikk

Det skal godt gjøres å unngå myggstikk i løpet av en lang vår og sommer, og noen er mer plaget av mygg enn andre.

Myggen er mest aktiv om kvelden og natten, og den trives best der det er skygge. Pass da på å dekke til huden med klær og/eller bruk myggmiddel på utsatte områder. Bruker du myggmiddel på barn, bør den helst sprayes på klærne og ikke rett på huden.

Husk at mygg tiltrekkes av lys, så husk å ha det mørkt i soverommet når du lufter før du legger deg om kvelden. Hos Vitusapotek har vi også myggnett for enkeltseng som sikrer en god natt uten myggstikk. Myggnettet tar liten plass i bagasjen på norgesferie eller utenlandsferie.

Les mer om mygg og myggstikk her.