Vitusapotek
Intim og underliv

Intimpleie

Underlivet trenger annen pleie enn resten av kroppen. Det finnes egne produkter til rengjøring og pleie. På apoteket finnes også melkesyrebakterier til lokalbehandling som kan hjelpe ved irritasjoner og ubehag i skjeden.

Intimpleie

Kort om intimpleie

Skjeden hos kvinner har normalt en pH-verdi som ligger mellom 3 og 4. Bakterier og andre mikroorganismer som naturlig finnes i skjeden sørger for at området holdes rent. Enkelte bakterier produserer også melkesyre.

Miljøet i skjeden trives best ved lav pH. Bruk av såpe med høy pH-verdi, stress og menstruasjon er faktorer som kan bidra til at pH-verdien stiger. En økt pH-verdi i skjeden kan gi uflod, svie og kløe i underlivet, samt sopp- eller bakterieinfeksjoner.

Gode råd

  • Det er ikke nødvendig med daglig såpevask av underlivet. Overdreven vask kan virke mot sin hensikt og gi både irritasjon og ubehag.
  • Bruk en intimsåpe med lav pH (pH mellom 3 og 4) til vask av underlivet. Vanlig såpe med høy pH-verdi bør ikke brukes. 
  • Ved rød og sår hud kan en intimolje eller babyolje gi næring til huden slik at den raskere normaliseres.
  • Etter barbering kan huden bli irritert og få røde prikker. En intimkrem/gel gir fuktighet slik at hudbarrieren opprettholdes.
  • Dersom du opplever irritasjoner eller plager i underlivet som kan skyldes en ubalanse i den naturlige bakteriefloraen i skjeden, kan du prøve produkter med melkesyrebakterier. Disse finnes i form av vagitorier (skjedestikkpiller) og gel.


Spør gjerne på apoteket om flere råd! 


Kilde:
Vitusapotek

Sist oppdatert: April 2018

Les mer: