Vitusapotek
Intim og underliv

Intimpleie

Underlivet trenger annen pleie enn resten av kroppen. Det finnes egne produkter til rengjøring og pleie. På apoteket finnes også melkesyrebakterier til lokalbehandling som kan hjelpe ved irritasjoner og ubehag i skjeden.

Intimpleie
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 22.09.2023

Kort om intimpleie

Skjeden hos kvinner har normalt en pH-verdi som ligger mellom 3 og 4. Bakterier og andre mikroorganismer som naturlig finnes i skjeden sørger for at området holdes rent. Enkelte bakterier produserer også melkesyre.

Miljøet i skjeden trives best ved lav pH. Bruk av såpe med høy pH-verdi, stress og menstruasjon er faktorer som kan bidra til at pH-verdien stiger. En økt pH-verdi i skjeden kan gi uflod, svie og kløe i underlivet, samt sopp- eller bakterieinfeksjoner.

Gode råd for intimpleie

  • Det er ikke nødvendig med daglig såpevask av underlivet. Overdreven vask kan virke mot sin hensikt og gi både irritasjon og ubehag.
  • Bruk en intimsåpe med lav pH (pH mellom 3 og 4) til vask av underlivet. Vanlig såpe med høy pH-verdi bør ikke brukes. Vivag Intimsåpe eller intimvask fra Vidi er to gode alternativer.
  • Ved rød og sår hud kan en intimolje eller babyolje gi næring til huden slik at den raskere normaliseres.
  • Etter barbering kan huden bli irritert og få røde prikker. En intimkrem/gel, gir fuktighet slik at hudbarrieren opprettholdes.
  • Oppleves underlivet tørt og sårt, forsøk Vivag Intimgel som tilfører underlivet fuktighet. 
  • Dersom du opplever irritasjoner eller plager i underlivet som kan skyldes en ubalanse i den naturlige bakteriefloraen i skjeden, kan du prøve produkter med melkesyrebakterier. Disse finnes i form av vagitorier (skjedestikkpiller), vaginalkapsler og gel. Prøv for eksempel Vivag Pluss vaginalkapsler, Lactal Balance Vagitorier eller Multi-Gyn FloraPlus.


Spør gjerne på apoteket om flere råd, eller les mer om intim og underliv her


Kilde: Vitusapotek

Les mer: