Vitusapotek
Intim og underliv

Intimpleie

Underlivet trenger annen pleie enn resten av kroppen. Det finnes egne produkter til rengjøring og pleie. På apoteket finnes også melkesyrebakterier til lokalbehandling som kan hjelpe ved irritasjoner og ubehag i skjeden.

Ung kvinne lukker øynene mens hun lukter på en blomst
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 05.04.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Kort om intimpleie

Skjeden hos kvinner har normalt en pH-verdi som ligger mellom 3 og 4. Bakterier og andre mikroorganismer som naturlig finnes i skjeden sørger for at området holdes rent. Enkelte bakterier produserer også melkesyre.

Miljøet i skjeden trives best ved lav pH. Bruk av såpe med høy pH-verdi, stress og menstruasjon er faktorer som kan bidra til at pH-verdien stiger. En økt pH-verdi i skjeden kan gi utflod, svie og kløe i underlivet, samt sopp- eller bakterieinfeksjoner.

Gode råd for intimpleie

Huden i underlivet er følsom, og gode rutiner og egnede produkter er viktig for både hygiene og opprettholdelse av den naturlige bakteriefloraen. Her har vi samlet noen råd til deg:

1.Bruk vann eller mild intimsåpe

Det er ikke nødvendig med daglig såpevask av underlivet. Overdreven vask kan virke mot sin hensikt og gi både irritasjon og ubehag. Bruk en intimsåpe med lav pH (pH mellom 3 og 4) til vask av underlivet. Vask kun utvendig, og pass på å skylle bort intimsåpen. Dusj ikke opp i skjeden eller vask den innvendig med såpe. Skjeden er selvrensende, og innvendig vask kan forstyrre den naturlige bakteriefloraen. Vanlig såpe med høy pH-verdi bør ikke brukes. Hos Vitusapotek finner du flere gode alternativer spesielt tilpasset underlivet, som intimvask fra Vidi ,Vivag Intimsåpe eller Asan+ sensitiv intimvask.

2.Plei tørr og sår hud og slimhinner

Ved rød og sår hud kan en intimolje eller babyolje gi næring til huden slik at den raskere normaliseres. Intimsåpen kan også erstattes med en vaskeolje tilpasset underlivet, som Asan+ intimvaskeolje. Oljen er fuktighetsbevarende og bidrar til å forebygge tørrhet. Oppleves underlivet tørt og sårt, forsøk Aco Intimate Care Moisturising Gel eller Asan+ irritert hud som tilfører fuktighet. Ved tørre og såre slimhinner, kan Asan+ tørr skjede lindre og gi fukt. Denne kan også brukes på ytre intimområder. Tørrhet og ubehag i underlivet kan oppstå i alle aldre og ha flere ulike årsaker. Les mer om tørr skjede her.

3.Unngå irritasjon ved intimbarbering

Huden i intimområdet er ekstra følsom, så vær varsom og bruk egnede produkter ved intimbarbering. RFSU Intim Easy Shave er en mykgjørende og mild barberingsgele spesielt tilpasset den sensitive huden i underlivet, men kan også brukes ved barbering av andre områder som armhuler og legger. Bruk en ren og skarp barberhøvel hver gang. Etter barbering kan du oppleve at huden bli irritert og få røde prikker. En intimkrem/gel, gir fuktighet slik at hudbarrieren opprettholdes. Få flere gode råd om hvordan du kan unngå ubehag etter intimbarbering her.

4.Behandle underlivsplager

Dersom du opplever irritasjoner eller plager i underlivet som kan skyldes en ubalanse i den naturlige bakteriefloraen i skjeden, kan du prøve produkter med melkesyrebakterier. Disse finnes i form av vagitorier (skjedestikkpiller), vaginalkapsler og gel. Prøv for eksempel Lactal Balance Vaginalgel, Lactal Balance Vagitorier eller Vivag Pluss Vaginalkapsler. Mange opplever god effekt av melkesyrebakterier, men det er begrenset med dokumentasjon på effekten av disse produktene.

Ved ubalanse i den naturlige bakteriefloraen eller infeksjoner i underlivet, opplever man gjerne endring i utfloden. Ved bakteriell vaginose blir utfloden tyntflytende og illeluktende. Ikke alle opplever symptomer ved bakteriell vaginose, og tilstanden kan gå over av seg selv uten behandling. Asan+ bakteriell vaginose kan lindre symptomer som lukt, kløe og irritasjon. Behandling av bakteriell vaginose er antibiotika etter resept fra lege. Om du er gravid og mistenker at du har bakteriell vaginose, skal du alltid ta kontakt med lege.

Ved soppinfeksjon i underlivet, er symptomene tykk, «cottage cheese» lignende utflod. I motsetning til ved bakteriell vaginose, lukter normalt ikke utfloden ille. Det er også vanlig å oppleve kløe og svie i underlivet. Soppinfeksjon i underlivet kan behandles med reseptfrie legemidler som Canesten eller Diflucan. Les alltid pakningsvedlegget før bruk. Asan+ soppinfeksjon kan brukes for å lindre symptomer ved soppinfeksjon.

Dersom du er usikker på om du har bakteriell vaginose eller soppinfeksjon, kan du ta en selvtest. Hos Vitusapotek finner du Dynamic Code Bakteriell vaginose og Candida selvtest.


Spør gjerne oss i Vitusapotek om flere råd, eller les mer om intim og underliv her
Kilder: Vitusapotek

Les mer: