Vitusapotek
Blodtrykksmåling

Blodtrykksmåling hos Vitusapotek

Har du fått resept på et prevensjonsmiddel fra nettlegetjenesten Maja.no, og har behov for å måle blodtrykket ditt? Da kan du få utført gratis blodtrykksmåling hos Vitusapotek.

Blodtrykksmåling hos Vitusapotek

Sist oppdatert: 02.12.2021

Hvorfor måle blodtrykket ved bruk av prevensjonsmidler?

Blodtrykket skal alltid måles ved oppstart av enkelte typer prevensjonsmidler. Kvinner over 40 år bør i tillegg ha en årlig blodtrykkskontroll.

Dette fordi det i noen få tilfeller er vist en minimal risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt hos kvinner med høyt blodtrykk, ved bruk av prevensjonsmidler som inneholder østrogen. Slike prevensjonsmidler omtales ofte som kombinasjonspreparater, fordi de består av etterligninger av to kvinnelige kjønnshormoner; østrogen og gestagen.  

Både p-piller, p-ring og p-plaster er ulike kombinasjonspreparater, og inneholder dermed også østrogen.

Det er også vist en økt risiko for kvinner med høyt blodtrykk som bruker p-sprøyte. P-sprøyte inneholder ikke østrogen, kun gestagen, men det er likevel vist en økt risiko her.

For å sikre riktig behandling og trygg prevensjonsmiddelbruk for kvinner, er det viktig at blodtrykket alltid måles før oppstart med et kombinasjonspreparat eller p-sprøyte i de tilfeller hvor det anses som nødvendig, for å avdekke mulige risikoer for alvorlig sykdom. I tillegg er det anbefalt at kvinner over 40 år gjennomfører en årlig kontroll av blodtrykket.

Dette ønsker vi i Vitusapotek å hjelpe til med! 

Derfor utfører vi denne jobben på vegne av de digitale nettlegene hos Maja.no, slik at vi sammen sikrer trygg bruk av prevensjonsmidler. Blodtrykket måles i et av våre mange Vitusapotek, og resultatet videreformidles til legene hos Maja.no for videre oppfølging dersom det er behov for det.  

Hvordan fungerer tjenesten?

  • Du bestiller resept på hormonelt prevensjonsmiddel på Maja.no
  • Legene i Maja.no skriver ut resept på et hormonelt prevensjonsmiddel ut fra dine ønsker og en risikovurdering, basert på kontrollspørsmål som du må svare på via Maja.no.
  • Legen vil skrive ut en resept på et prevensjonsmiddel til deg, og følge deg opp så lenge du bruker prevensjonsmiddelet. Ved resept på p-piller som inneholder østrogen (kombinasjonspreparat) eller p-sprøyte, vil du få beskjed på SMS om at blodtrykket skal måles før oppstart. Denne beskjeden viser du frem hos et Vitusapotek, som vil utføre blodtrykksmålingen på deg.
  • Etter at blodtrykket ditt er målt i apoteket, sendes resultatet direkte til legene i Maja.no som vurderer resultatet og følger deg opp ved behov. Du får svar på målingene dine med en gang.
  • Tjenesten er gratis - du betaler ingen ting i apoteket.  
     

Mer om Maja.no

Maja.no er en ren nettlegetjeneste og en digital legehjelp spesielt rettet mot kvinner. Legene i Maja.no kan hjelpe til med alt fra prevensjonsmidler, klamydiatest, HPV vaksine, akne og mye mer innen kvinnehelse.

Ansvar

Maja.no: Det er forskrivende lege hos Maja.no som har det fulle medisinske ansvaret for behandling og oppfølging av resultatet av blodtrykksmålingen.

Vitusapotek: Apotekene er ansvarlige for å utføre blodtrykksmåling på vegne av Maja.no. Apotekpersonalet vil fungere som en medhjelper til måling av blodtrykket i apotek, og følger en klar instruks gitt av Maja.no.

Kan alle som ønsker det, måle blodtrykket sitt hos Vitusapotek?

Nei, dessverre.
Vi tilbyr foreløpig kun denne tjenesten til deg som har fått resept på et prevensjonsmiddel fra nettlegetjenesten Maja.no, og som har mottatt en SMS med beskjed om at du må utføre en blodtrykksmåling i et Vitusapotek.


Sist oppdatert: november 2021

Les mer: