Vitusapotek
Vaksiner

Influensavaksine i apotek

Ønsker du å sette influensavaksine i apotek, kan du velge mellom drop-in vaksinering på apoteket eller booke time på forhånd. Farmasøyter i apotek har rekvireringsrett på influensavaksine, og vil foreta en vurdering i apoteket før du kan få resept på vaksinen.


SETT INFLUENSAVAKSINE I APOTEK
Finn nærmeste Vitusapotek som vaksinerer
HERBOOK TIME FOR VAKSINERING
via Helseboka
HER


Influensavaksine i apotek
Av: Christine Pernille Lødøen, farmasøyt

Sist oppdatert: 31.05.2022

Book time på forhånd eller kom når det passer deg

Influensavaksine kan settes i apotek. Kom innom et apotek for drop-in vaksinering*, eller book time til vaksinering på forhånd via Helseboka.  


SETT INFLUENSAVAKSINE I APOTEK
Finn nærmeste Vitusapotek som vaksinerer
HER


BOOK TIME FOR VAKSINERING
via Helseboka
HER


*Så fremt godkjent vaksinatør er tilgjengelig i apoteket. 

Autoriserte farmasøyter i apotek har rekvireringsrett på influensavaksine, og kan rekvirere resept til deg. Våre farmasøyter vil ta en nøye vurdering av hvert enkelt tilfelle og rekvirering av vaksiner, og du vil få resept på influensavaksine dersom farmasøyten vurderer det slik. 

Du kan få satt influensavaksine hos et Vitusapotek, dersom du som kunde oppfyller krav til vaksinering og forutsatt at apoteket har tilgjengelig beholdning. Hvis du ønsker å vaksinere deg mot influensa hos oss, kan du kontakte ditt nærmeste Vitusapotek.

Influensavaksinen bør fortrinnsvis tas i perioden oktober/november. Full beskyttelse oppnås etter 1 til 2 uker.

Vaksinasjon i apotek

Du kan få utlevert og satt influensavaksinen din direkte i apoteket. Farmasøyter i apotek har rekvireringsrett på influensavaksine, og vil foreta en nøye vurdering av hvert enkelt tilfelle og rekvirering av vaksiner. Dersom farmasøyten vurderer det slik at influensavaksinering er ok, vil du få resept på vaksinen direkte i apoteket. 

I dag tilbyr nesten alle våre Vitusapotek rundt om i hele landet denne tjenesten, så fremt godkjent vaksinatør er tilgjengelig i apoteket og apoteket har tilgjengelig beholdning. 

Slik fungerer det:

Influensavaksinasjon i apotek:

Influensavaksinen fås direkte i apoteket. Autoriserte farmasøyter i apotek har rekvireringsrett på influensavaksine og vil foreta en nøye vurdering for å beslutte om vaksine kan rekvireres og settes.

  1. Drop-in: Våre apotek tilbyr drop-in for influensavaksinering, så det er bare å komme innom et av våre mange Vitusapotek*. Finn ditt nærmeste apotek og åpningstider her.
  2. Timebooking: Du kan også booke time til vaksinering via Helseboka her.
  3. Du får satt vaksinen med én gang, så fremt det er en kvalifisert vaksinatør til stede i apoteket.
  4. Vent 20 minutter på apoteket etter vaksinen er satt. Dette for å ha hjelp tilgjengelig dersom en allergisk reaksjon skulle oppstå. 

Spør oss i apoteket dersom du er usikker!   

*Drop-in mulighet så fremt godkjent vaksinatør er tilgjengelig i apoteket for vaksinering. 

Influensavaksine kan også settes hos fastlegen din og/eller i kommunehelsetjenesten. Egenandel for å sette influensavaksine der er kr 50,-. 

Pris på influensavaksine

Pris på influensavaksinering i Vitusapotek er kr 399,-.
Dette inkluderer selve vaksinen og vaksinasjonen i våre apotek, samt annet administrativt arbeid. Farmasøyter i apotek har rekvireringsrett på influensavaksine, og vil foreta en nøye vurdering av hvert enkelt tilfelle og før rekvirering av vaksinen direkte i apoteket. 

Med resept på influensavaksine fra lege, koster influensavaksinering kr 299,-. 
Dersom du bestiller resept på influensavaksine fra en av våre samarbeidende nettlegetjenester eller fra fastlegen din, og ønsker å sette vaksinen i apoteket hos oss, trekker vi fra et beløp tilsvarende kr 100,- som du har betalt for resepten, når du kommer i apoteket. 

Influensavaksine kan også settes hos fastlegen din og/eller i kommunehelsetjenesten. Egenandel for å sette influensavaksine der er kr 50,-. 

Annen vaksinasjon i apotek

I apoteket kan du også få satt flere andre typer vaksiner: Les mer om vaksinasjon i apotek her.

Smittevern på apoteket

Vi følger alltid myndighetenes råd om smittevern, og vaksinasjon i apotek hos oss er alltid trygt. Du kan lese mer om smittevern på apoteket og alle våre smitteverntiltak i forbindelse med vaksinering her. 

Husk at dersom du har feber, symptomer på luftveisinfeksjon, føler deg dårlig, eller vært i kontakt med noen som har fått påvist smitte med korona viruset, så kan du dessverre ikke vaksinere deg hos oss.

Bedriftsvaksinering

Mange bedrifter velger å tilby influensavaksine til sine ansatte som selv ønsker å vaksinere seg mot influensa. Vitusapotek kan hjelpe til med å vaksinere din bedrift.

Les mer om Bedriftsvaksinering her!

Influensavaksine for sesongen 2021/2022

Influensavaksinen for den nordlige halvkule sesongen 2021/2022 er en firevalent-vaksine (tetravalent), i tråd med WHOs anbefalinger. Den inneholder to influensavirus av A-stammen og to virus av B-stammen.

Ønsker du å les mer om årets influensavaksine, kan du lese på Folkehelseinstituttets sider her.

Influensavaksine og korona

Influensasesongen vil være preget av fortsatt tilstedeværelse av korona og Covid-19 viruset, og både influensavirus og Covid-19 vil kunne sirkulere blant befolkningen.

Sykdomstegnene for de to virusene er svært like, og det er ikke mulig å skille influensa og korona fra hverandre, basert på kliniske tegn og symptomer. I tillegg kan man bli smittet av begge virus samtidig.

En influensavaksine vil ikke gi beskyttelse mot korona, kun mot de spesifikke virus som forårsaker influensa.

Når skal influensavaksine tas?

Influensasesongen starter om regel sent på høsten, de senere årene mer mot juletider, for så å nå en smittetopp i januar/februar og frem mot vinterferien.  

Det er viktig å ta vaksinen i god tid før smitten bryter ut, så vaksinen kan gi best mulig beskyttelse mot en eventuell smitte. Vanligvis oppnås dette 1 til 2 uker etter vaksinering med influensavaksine. Samtidig er det viktig å ikke ta vaksinen for tidlig, da vaksinens beskyttelse gradvis reduseres over tid, og ikke varer mer enn i ca. 6 måneder. Beskyttelsen fra vaksinen svekkes raskere hos eldre enn hos yngre personer. Vaksinering på høsten, i perioden oktober – november er derfor å anbefale for de aller fleste.  

Bivirkninger av influensavaksine

Som alle andre legemidler kan også influensavaksinen gi bivirkninger. Vanlige bivirkninger er irritasjon og hevelse på injeksjonsstedet. Lett ubehag i form av feber, hodepine og tretthet kan forekomme i 1-2 dager etter vaksineringen.

Oppsøk lege dersom du opplever kraftige og/eller langvarige reaksjoner etter vaksinering.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Norsk helseinformatikk for helsepersonell og Norsk Legemiddelhåndbok.

Les mer: