Vitusapotek
Hår og hodebunn

Kløe i hodebunnen

Kløe i hodebunnen kan være forårsaket av både ytre og indre faktorer, og en vanlig årsak til kløe er at hodebunnen er i ubalanse. Feil sjampo kan føre til en hodebunn som er for tørr eller for fet. Andre årsaker til kløe i hodebunnen kan være eksem, psoriasis, allergi, flass og hodelus.

Kløe i hodebunnen
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 03.01.2024

Årsaker til kløe i hodebunnen

Når hodebunnen klør, er det fordi sansenervene i huden blir stimulert. Man får lyst til å klø, og det kan også virke lindrende umiddelbart, men fører nesten alltid på sikt til mer irritert og kløende hodebunn.

Årsaker til kløe i hodebunnen kan være:

  • Tørr hodebunn: En tørr hodebunn har som regel en redusert talgproduksjon og oppleves ofte stram. Tørr hodebunn kan også gi kløe som følge av lite fuktighet. Ved tørr hodebunn løsner det oftere døde hudceller fra det ytterste hudlaget enn normalt. Dette feiltolkes ofte som flass. Forskjellen på flass og tørr hodebunn er at flakene ved tørr hodebunn er mye mindre enn flakene som oppstår ved flass, og de drysser lettere ned på skuldrene.
  • Fet hodebunn: En fet hodebunn har som regel for mye talgproduksjon som resulterer i at håret raskere ser fett ut. Mye talg kan også gi kløe og irritasjon. I tillegg får gjærsoppen Malassezia bedre vekstbetingelser, noe som kan føre til flass.
  • Flass: Malassezia er en vanlig sopp som de fleste har i hodebunnen, overvekst av soppen kan gi flass eller seboreisk eksem. Seboreisk eksem gir større og fetere flak enn vanlig flass.
  • Eksem: Om du har atopisk eksem, kan du også oppleve at hodebunnen blir rammet. Atopisk eksem i hodebunnen gir gjerne røde, irriterte flekker og kan klø veldig. Du kan også oppleve kontakteksem i hodebunnen, dersom du har brukt produkter som inneholder stoffer du reagerer allergisk på.
  • Psoriasis: Psoriasis i hodebunnen oppstår gjerne rundt hårfestet og strekker seg gjerne et par centimeter nedenfor hårlinjen. Utslettet starter som oftest med røde flekker som vokser gradvis og dekkes etter hvert av en hvitaktig, skjellende skorpe.
  • Hodelus: Spyttet til lusene kan utløse kløe i hodebunnen ved bitt. Du kan lese mer om smitte, symptomer og behandling av hodelus her.

Gode råd mot kløende hodebunn

  • Unngå for hyppig vask av håret
  • Bruk en mild sjampo tilpasset din type hodebunn
  • Bruk balsam kun i hårtuppene
  • Skyll håret grundig etter hver vask
  • Unngå hyppig bruk av hårstylingsprodukter som hårgelé, hårspray og lignende

Egenbehandling av kløende hodebunn

Ved ubalanse i hodebunnen, som ved tørr- eller fet hodebunn, kan tilstanden bedres ved å bytte til en sjampo som er tilpasset din hodebunn. Dersom du har tørr hodebunn, kan du i tillegg benytte en hodebunnsgel punktvis på de tørre partiene for å lindre kløe og ubehag.

Ved vanlig flass kan du prøve en flassjampo som løser opp og fjerner flasset, samt virker forebyggende. Dersom du har seboreisk eksem, må den underliggende årsaken behandles. Sjampoer som inneholder soppdrepende middel, tar knekken på gjærsoppen Malassezia som forårsaker flass. Disse sjampoene er reseptfrie legemidler, og brukes ikke som en vanlig sjampo. Det er derfor viktig at du leser pakningsvedlegget før bruk.

Dersom du har kløe i hodebunnen forårsaket av eksem eller psoriasis, bør lege kontaktes for rett behandling. I perioder du er lettere rammet, finnes det gode produkter du kan bruke for å holde symptomene under kontroll.

Hodebunn som er rammet av atopisk eksem bør vaskes med milde, fuktighetgivende sjampoer. Bruk gjerne produkter beregnet på en tørr, sensitiv hodebunn. Disse kan benyttes i kombinasjon med medisinsk behandling forskrevet av lege og i behandlingsfrie perioder. Ved lett psoriasis kan du benytte milde produkter som forhindrer flassing ved å gjenfukte hodebunnen, samt hjelper mot fortykket hud, irritasjon og kløe.

Når bør lege kontaktes?

  • Dersom du plages med intens kløe over tid
  • Om du har forsøkt egenbehandling av kløen, men ikke merker bedring
  • Om du i tillegg til kløe, opplever rødhet eller utslett i hodebunnen og kraftig flassing.
  • Ved symptomer på atopisk eksem eller psoriasis.

Kilder: Eget informasjonsmateriell, Felleskatalogen, Norsk helseinformatikk

Les mer: