Vitusapotek
Hår og hodebunn

Flass

Flass er et svært utbredt problem. Alle voksne kan oppleve å få flass, men som regel er flere menn enn kvinner plaget med flass, og plagene er ofte størst i 40 årene. Flass kan oppleves som sjenerende for mange, men man kan heldigvis behandle det enkelt selv. 

Hodebunn med tørr, finkornet flass
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 09.01.2024

Hva er flass?

Flass er avskalling av døde hudceller fra det ytterste hudlaget. Utskiftning av hudceller i hodebunnen skjer hele tiden. Når det skjer i normalt tempo er det så få døde hudceller som løsner av gangen, at det ikke merkes. Betegnelsen flass brukes når avskallingen skjer svært raskt.

Hva forårsaker flass?

Flass skyldes antagelig en overvekst av en gjærsoppen Malassezia ovale, som er en del av normalfloraen i hodebunnen. Huden reagerer med å avstøte hudceller raskere enn normalt hvis det blir mye av soppen. Dette gir synlig flass i hår og hodebunn.

Hvorfor noen får overvekst av Malassezia og flassproblemer er ikke helt klarlagt. Men en rekke faktorer som potensielt kan forverre flassing er funnet:

  • Svekket immunforsvar (sykdom eller stress).
  • Hormonforandringer.
  • Lite luft til hodebunnen (tette hodeplagg, veldig tykt hår, overdreven bruk av stylingsprodukter).
  • Fet hodebunn.
  • For sjelden eller for hyppig hårvask.

Flass kan også forårsakes av en underliggende sykdom. Skyldes flassingen for eksempel seboreisk eksem eller psoriasis, må disse tilstandene behandles for å få slutt på flassingen. Hvis seboreisk eksem er årsak til flassing, er flakene ofte fete og har gul eller hvit farge.

Flass eller tørr hodebunn?

De fleste som opplever problemer med avflassing av hudceller fra hodebunnen, har flass. Men tørr hodebunn kan også gi økt avflassing av hudceller, og kan lett forveksles med vanlig flass. Flassjampo kan forverre tørr hodebunn.

Egenbehandling av flass

Flassjampoer inneholder soppdrepende middel som tar knekken på gjærsoppen som forårsaker flassen, eller hindrer avflassingen av hudceller. De fleste flassjampoer er reseptfrie og kan kjøpes på apotek. Flassjampoer brukes ikke som en vanlig sjampo, følg bruksanvisningen i pakken.

I tilegg til å bruke en flassjampo kan du forebygge flass ved å

  • Bruke en mild sjampo, slik som for eksempel Sebamed Mild Shampoo.
  • Skylle håret grundig etter hver vask.
  • Bruke balsam kun i hårtuppene.
  • Unngå overdreven bruk av stylingsprodukter.

Når bør du kontakte lege ved flass?

  • Ved kraftig flassing som ikke blir bedre av medisinske spesialsjampoer.Kilder: Norsk helseinformatikk, Store norske leksikon, Norsk legemiddelhåndbok, Felleskatalogen, Norsk elektronisk legehåndbok

Les mer: