Vitusapotek
Ansiktspleie

AHA-syrer i hudpleie

AHA-syrer er en gruppe organiske syrer mye brukt i hudpleie grunnet deres gunstige effekter på huden. Ønsker du glød, jevnere hudtone, og mindre synlige rynker og fine linjer? Da bør du vurdere å inkludere AHA-syrer i hudpleierutinen din.

Dråper med ulike hudpleieformuleringer på lys rosa bakgrunn. AHA-syrer finnes i en rekke hudpleieprodukter.
Profile Picture
Publisert: 27.09.2024
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 27.09.2024

Hva er AHA-syrer?

AHA-syrer er en gruppe organiske syrer som stammer fra naturlige kilder som frukt, sukkerrør og melk. AHA-syrer kan også fremstilles syntetisk. AHA står for «alpha hydroxy acid», men på norsk omtaler vi det likevel som AHA-syrer.

Hvordan fungerer AHA-syrer på huden?

AHA-syrer virker eksfolierende ved at de bryter bindinger mellom døde hudceller i det øverste hudlaget. De sørger for økt cellefornyelse, og virker også positivt på kollagensyntesen. Resultatet er mindre synlige rynker og fine linjer, jevnere hudtone og mere glød. AHA-syrer virker kjemisk eksfolierende i motsetning til fysisk eksfoliering (skrubber). Det kan oppleves som mildere for huden enn mekanisk eksfoliering hvor du fysisk skrubber huden med korn eller lignende. AHA-syrer kan også virke fuktbevarende.

Finnes det ulike typer AHA-syrer?

AHA-syrer er en fellesbetegnelse på alfa-hydroksysyrer. De mest kjente AHA-syrene brukt i hudpleie er melkesyre og glykolsyre. Alle AHA-syrene virker som kjemiske eksfolianter på huden, men egenskapene mellom dem kan likevel variere.

  • Glykolsyre. Glykolsyre har lavere molekylvekt enn de andre AHA-syrene, og trenger derfor dypere ned i huden. Glykolsyre kan derfor virke mer effektivt enn de andre AHA-syrene, men kan også lettere gi reaksjoner på huden om det brukes for ofte og i for høy konsentrasjon. Glykolsyre stammer naturlig fra sukkerrør.
  • Melkesyre. Bedre egnet for sensitiv hud enn glykolsyre da den ikke trenger like dypt ned i huden. Stammer naturlig fra melk.
  • Sitronsyre. Stammer naturlig fra sitrusfrukter. 
  • Eplesyre. Stammer naturlig fra eple.

Hva er forskjellen mellom AHA og BHA?

AHA-syrer og BHA-syrer (beta-hydroksysyrer) hører til i gruppen hydroksysyrer, og har til felles at de virker eksfolierende. Salisylsyre regnes som den mest kjente BHA-syren. En forskjell mellom AHA-syrer og BHA-syrer er at AHA er vannløselig, mens BHA er fettløselig. BHA-syrer trenger derfor dypere ned i porene, og virker talgoppløsende. BHA-syrer egner seg derfor ved tilstander som akne og psoriasis.

Hvilke hudtilstander egner AHA-syrer seg til?

  • Rynker og aldersforandringer. AHA-syrer stimulerer kollagenproduksjon, og bidrar til å minimere synligheten av rynker og fine linjer ved å øke cellefornyelsen i huden.
  • Kviser (Akne). AHA-syrer kan bidra til å forebygge akne, og også å redusere dannelsen - særlig glykolsyre som virker mer i dybden.
  • Solskadet hud og pigmentforandringer. AHA-syrer sørger for at gamle, solskadede hudceller fjernes fra huden, og kan gi en jevnere hudtone. AHA-syrer har også vist seg å lysne pigmentforandringer.
  • Gusten hud. Gir økt glød og jevnere hudtone grunnet sine eksfolierende egenskaper.
  • Tørrhet. Grunnet AHA-syre sin evne til å øke fuktighet i huden kan den være egnet for tørr hud.

Hva kan man trygt kombinere med AHA-syrer?

Hva bør man unngå å kombinere med AHA-syrer?

  • BHA-syrer. Hvis man bruker hudpleieprodukter med høy konsentrasjon av AHA-syrer, bør man unngå å bruke hudpleie med BHA-syrer i tillegg. Hvis man derimot bruker milde formuleringer, kan man nyte fordelene av begge disse hudpleieingrediensene samtidig. Noen produkter kan også inneholde begge deler i lave konsentrasjoner – da kan man trygt bruke kombinasjonen.
  • Azelainsyre.
  • Retinol. Unngå å kombinere AHA-syrer med retinoider da det kan gi hudirritasjon.
  • Benzoylperoksid.

AHA-syrer og solbeskyttelse

Alle bør bruke solfaktor for å forhindre solskader og forebygge rynker. Hvis man bruker AHA-syrer i hudpleierutinen sin, er det dog ekstra viktig med solbeskyttelse da den eksfolierende effekten kan gi økt fotosensitivitet. Denne effekten kan vare opptil en uke etter avsluttet bruk. Ved bruk av AHA-syrer bør man derfor bruke bredspektret solbeskyttelse, og også begrense overdreven soleksponering.

Kan AHA-syrer gi bivirkninger?

AHA-syrer kan gi irritasjon på huden, spesielt i høye konsentrasjoner. Et godt råd er å påføre hudpleieproduktet på et lite område først for å se hvordan du tåler produktet. Det er likevel hovedsakelig AHA-syrer i høye konsentrasjoner som gir hudirritasjon. De fleste tåler konsentrasjonene som er i hudpleieprodukter beregnet for forbrukere.

Hudpleie med AHA-syrer

RENS:

TONER:

SERUM:

GEL:

ANSIKTSMASKER:

FAQ

Kan AHA-syrer irritere huden?

Ja, AHA-syrer er aktive ingredienser, og kan spesielt i høye konsentrasjoner gi hudirritasjon. Om man opplever at huden blir irritert, rød eller svir etter bruk av produkter med AHA-syrer, kan man forsøke å vente lenger mellom bruk, eller eventuelt forsøke et produkt med lavere konsentrasjon.

Kan man kombinere AHA-syrer med retinol?

Både AHA-syrer og retinol er aktive og kraftige ingredienser som kan virke irriterende på huden. Det kan være fornuftig å unngå kombinasjon av disse, og heller veksle mellom perioder hvor man bruker en av delene av gangen. Kombinasjonen kan forsøkes, men da med varsomhet.

Kan jeg bruke forskjellige syrer samtidig?

I utgangspunktet bør man unngå å kombinere syrer, altså bør man kun bruke et hudpleieprodukt som inneholder syrer av gangen. Dette er fordi huden kan bli irritert, samt at hudbarrieren kan svekkes ved bruk av for mange aktive ingredienser av gangen.

Kan gravide og ammende bruke AHA-syrer?

Ja, hudpleie med AHA-syrer er trygt å bruke for gravide og ammende.

Kilder: Leverandørinformasjon (Dr. Greve Pharma, Cerave, Dermalogica, Cosmica, Ren), FDA, WebMD, DermNet, Maja, MDPI Open Access Journals (Topical AHA in Dermatology: Formulations, Mechanisms of Action, Efficacy, and Future perspectives).

Les mer: