Vitusapotek
Ansiktspleie

Niacinamide i hudpleie- alt du trenger å vite

Oppdag niacinamide i hudpleie. Niacinamide er en allsidig ingrediens, som takler et bredt spekter av hudutfordringer- samtidig som den er mild nok til å kunne brukes av de aller fleste. Lær mer om hva det gjør for huden, hvilke ingredienser du kan kombinere og hvordan du kan inkludere niacinamide i din hudpleierutine.

Ung kvinne med krøllete hår og glødende hud påfører serum i ansiktet ved hjelp av en pipetteflaske.
Profile Picture
Publisert: 19.06.2024
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 19.06.2024

Hva er niacinamide?

Niacinamide, eller niacinamid som det også kalles, er en form for vitamin B3. Vitaminet er vannløselig og finnes naturlig i mat, men brukes også som ingrediens i kosttilskudd og hudpleie. Niacinamide er en antioksidant som har mange viktige funksjoner i kroppen, og i hudpleie er den kjent som en allsidig ingrediens med en rekke egenskaper.

Hva gjør niacinamide for huden?

Niacinamide bidrar til økt produksjon av kollagen, et protein som er med på å opprettholde en fastere hud. Det stimulerer også til økt produksjon av ceramider, som er et fettstoff som styrker og beskytter hudbarrieren. I tillegg balanserer niacinamide talgproduksjonen, reduserer synligheten av porer og har betennelsesdempende egenskaper.

Hvilke funksjoner har niacinamide i hudpleie?

  • Reduserer rødhet
  • Regulerer talgproduksjon
  • Hindrer fukttap og styrker hudbarrieren
  • Bidrar til å opprettholde kollagenproduksjon
  • Beskytter mot skadelige effekter av UV-stråling
  • Kan minimere synligheten av mørke flekker

Passer niacinamide min hud?

Niacinamide er en ingrediens som passer for de aller fleste hudtyper og -tilstander, og tolereres godt også av sensitiv hud. Hudpleieprodukter med niacinamide passer spesielt godt for deg som har:

Hvilke produkter med niacinamide bør jeg bruke?

Du finner hudpleieprodukter med ulik mengde niacinamide, og de fleste av disse har en konsentrasjon på mellom 0,5-10%.

Har du en veldig sensitiv hudtype bør du begynne med niacinamide i en lav konsentrasjon før du eventuelt øker styrken gradvis. Renseprodukter, toner og ansiktskremer inneholder gjerne fra 0,5% niacinamide og oppover, og kan være et lurt sted å starte når du skal introdusere ingrediensen i hudpleierutinen dersom du har sensitiv hud.

Niacinamide er en ingrediens som ofte brukes i serum, ansiktskremer og -masker. Serum er formulert for virke dypere ned i huden og inneholder en høyere konsentrasjon av niacinamide enn ansiktskremer. De fleste serum med niacinamide har en konsentrasjon på mellom 2-10%.

Tenk over dette før du introduserer niacinamide i din hudpleierutine!

  • Hva slags hudtype har jeg, og hva har min hud behov for? Har du en sensitiv hud med tendens til rødhet har huden din andre behov enn for eksempel en fetere hud med store porer.
  • Hvilken konsentrasjon av niacinamide passer meg? Dette er avhengig av hudtype og behov. Niacinamide er en aktiv ingrediens i konsentrasjon 0,5% og oppover.
  • Er det andre ingredienser min hud har behov for? Mange produkter som inneholder niacinamide, inneholder også andre ingredienser med ulik virkning på huden.

Husk at selv om niacinamide er en hudpleieingrediens som tolereres godt, er det alltid lurt å teste nye produkter på et lite hudområde når du introduserer disse i din hudpleierutine for første gang.

Hvordan bruker jeg serum med niacinamide?

For å få best mulig resultat, er det viktig og bruke serum med en konsentrasjon av niacinamide som passer din hud. Fra 2% og oppover bidrar serumet til å regulere talgproduksjonen, dempe rødhet og styrke hudbarrieren. For å ha effekt på ujevn hudtone eller synligheten av mørke flekker, må konsentrasjonen være høyere enn 4 %.

Hos Vitusapotek finner du et stort utvalg serum med niacinamide i ulike konsentrasjoner.

Se vårt utvalg av serum for ulike hudtyper og hudtilstander her.

Her finner du blant annet Avène Hyaluron Activ B3 Serum, som inneholder 6 % niacinamide.

The Inkey List Niacinamide Serum, Cosmica Bright Booster og La Roche-Posay Mela B3 serum inneholder alle 10% niacinamide.

I en hudpleierutine brukes serum etter rens og eventuelt toner. Bruk kun en liten mengde- noen få dråper er som regel tilstrekkelig. Bruker du flere serum, påføres som den mest tyntflytende først. La gjerne serumet trekke inn noen minutter før du påfører ansiktskrem. Avslutt med solkrem eller bruk en ansiktskrem med solfaktor.

Les mer om hvordan du bruker serum i din hudpleierutine her.

Kan jeg kombinere niacinamide med produkter som inneholder retinol, salisylsyre, vitamin C eller hyaluronsyre?

Ja, du kan kombinere niacinamide med alle disse ingrediensene. Hvilke du bør kombinere er avhengig av hvilken hudtype du har, og hva huden din har behov for:

For glød, jevnere hudtone og -tekstur: Velg hudpleieprodukter med en kombinasjon av niacinamide og vitamin C.

For en skikkelig fuktighetsboost og fyldigere hud: Prøv å kombinere produkter med niacinamide og hyaluronsyre.

For mindre synlighet av store porer og fine linjer: En kombinasjon av niacinamide og retinol kan forsøkes. Niacinamide kan bidra til å redusere hudirritasjon fra retinol ved å styrke hudbarrieren.

For en glattere hud med jevnere overflate: Niacinamide i kombinasjon med AHA (fruktsyrer)/BHA (salisylsyre) eksfolierer huden og balanserer talgproduksjon.

Er det produkter niacinamide ikke skal kombineres med?

Niacinamide kan kombineres med de fleste andre hudpleieingredienser. Tidligere har det vært anbefalt å unngå kombinasjonen niacinamide og vitamin C i hudpleie, da disse var antatt å redusere effekten av hverandre. Nyere studier viser imidlertid at ingrediensene kan brukes sammen uten problemer.

De fleste hudtyper tolereres niacinamide godt, men om du skal introdusere nye ingredienser i din hudpleierutine sammen med niacinamide, er det anbefalt at du gjør en «patch-test». Det vil si at du tester den nye ingrediensen på et lite område av huden for å forsikre deg om at du ikke får en reaksjon av kombinasjonen. Dette gjelder spesielt produkter som er kjent for å kunne irritere huden, slik som eksfolierende syrer og retinol.

Hvor lang tid før jeg får effekt av niacinamide?

Som for alle hudpleieprodukter, kan det ta tid for huden å venne seg til nye ingredienser og effekten av disse blir synlige. Hvor lang tid dette tar varierer fra person til person, og er blant annet avhengig av hvilken konsentrasjon niacinamide du bruker.

De fleste opplever fordelene av niacinamide i hudpleie etter 2-4 uker, og synlig effekt etter 8-12 uker.

Niacinamide kort oppsummert

Niacinamide er en mild men effektiv hudpleieingrediens, med et bredt spekter av bruksområder. Regulering av talgproduksjon, irritasjonsdemping, fuktighetsbevaring og bidrag til redusert synlighet av porer, linjer og rødhet er blant hovedfunksjonene.

Du finner niacinamide i en rekke ulike hudpleieprodukter, fra rens og tonere til ansiktskremer, masker og serum. Serum inneholder gjerne den høyeste konsentrasjonen av niacinamide sammenlignet med andre hudpleieprodukter.

Siden niacinamide kan kombineres med en rekke andre ingredienser og tolereres godt av de aller fleste hudtyper, er det enkelt å inkludere det i din hudpleierutine og dra nytte av niacinamides mange fordeler for huden din.

FAQ

Q: Kan niacinamide brukes hver dag?

A: Ja, niacinamide kan brukes daglig- både morgen og kveld.

Q: Er niacinamide trygt å bruke?

A: Ja, niacinamide er generelt trygt å bruke. De fleste hudtyper, inkludert sensitiv hud, tolererer niacinamid godt. Dersom du allikevel skulle oppleve at huden bli rød og irritert, kan du forsøke en lavere konsentrasjon av niacinamide og gradvis øke bruken.

Q: Kan niacinamide brukes av gravide?

A: Niacinamide kan trygt brukes av gravide. Vær imidlertid oppmerksom på at hudpleieprodukter som inneholder niacinamide, også kan inneholde andre ingredienser som ikke er anbefalt til gravide, for eksempel retinol. Les derfor alltid innholdslisten nøye før du bruker nye produkter.

Q: Bør jeg bruke solkrem sammen med niacinamide?

A: Selv om niacinamide i seg selv ikke gjør huden mer solsensitiv, bør du alltid bruke solkrem eller ansiktskrem med solfaktor (SPF) som siste del i din hudpleierutine.

Q: Hva er forskjellen mellom niacinamid og retinol?

A: Niacinamide er en mild ingrediens, som tolereres godt av de fleste hudtyper. Niacinamide reduserer rødhet, regulerer talgproduksjon og jevner ut hudtonen.

Retinol er en kraftigere ingrediens, og brukes ved fokus på anti-age og behandling av kviser. Retinol kan være mer irriterende for huden en niacinamide, og bør derfor alltid introduseres gradvis i hudpleierutinen.

Kilder:

Webmd.com, Healthline.com, Medicinenet.com

 

Les mer: