Vitusapotek
Ansiktspleie

Hyaluronsyre i hudpleie

Oppdag hyaluronsyre i hudpleie. Denne fuktighetsgivende ingrediensen bidrar med å tilføre huden fukt, samt bekjemper tap av elastisitet og gjør aldringstegn mindre synlige. Les om hvordan du kan inkluderer hyaluronsyre i din hudpleierutine, og hvordan du bør bruke hyaluronsyre for best mulig effekt.

En dråpe med hyaluronsyre dryppes ut av en pipette
Profile Picture
Publisert: 07.03.2024
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 08.03.2024

Hva er hyaluronsyre?

Hyaluronsyre er egentlig ikke en syre men et sukkermolekyl som finnes naturlig i blant annet hud, øyne og ledd. Med sine fuktighetsbindene egenskaper, kan hyaluronsyre binde hele 1000 ganger sin egen vekt i vann. Fukt er essensielt for å opprettholde en sunn og elastisk hudbarriere, og med alderen reduseres kroppens egenproduksjon av hyaluronsyre. Dette fører til at hudens egne evne til å holde på fukt blir dårligere og rynker og linjer blir mer fremtredende. Hudpleie som inneholder hyaluronsyre er derfor alfa og omega for moden hud, men er også en super fuktighetsgivende ingrediens for alle med som trenger å tilføre ekstra fukt.

I hudpleie skilles det mellom høymolekylær og lavmolekylær hyaluronsyre, da disse har noe ulike egenskaper og bruksområder.

 • Høymolekylær hyaluronsyre, eller hyaluronsyre med store molekyler, har redusert evne til å trenge ned i huden. Disse ligger på overflaten og danner en fuktighetsgivende og beskyttende film, og er en effektiv ingrediens for deg med fuktfattig hud som trenger styrket hudbarriere og økt elastisitet.
 • Lavmolekylær hyaluronsyre, eller hyaluronsyre med små molekyler derimot, har god evne til å trenge dypere ned i huden. Disse har en utfyllende effekt på linjer og rynker og en plumpende virkning.

Flere hudpleieprodukter med hyaluronsyre som aktiv ingrediens, inneholder en kombinasjon av ulike molekylstørrelser for optimal effekt.

Hvordan bruke hyaluronsyre i din hudpleierutine

Enhver hudpleierutine bør alltid startes med en god rens. Bruk en rens som er mild og ikke uttørrende på huden. Prøv for eksempel CeraVe Hydrating Cleanser eller The Inkey List Hyaluronic Acid Cleanser. Disse inneholder blant annet hyaluronsyre og bidrar til å gjenfukte huden etter fjerning av sminke og smuss.

Når du skal bruke produkter med hyaluronsyre, er det imidlertid viktig å passe på at huden ikke er helt tørr etter rens. Dette fordi hyaluronsyre binder væske svært effektivt, og kan utørre huden ytterligere dersom du påfører den på helt tørr hud.

Bruk et serum, som inneholder en høyere konsentrasjon av aktive ingredienser, for en skikkelig fuktighetsboost til huden. Vitusapotek har flere serum som inneholder hyaluronsyre, deriblant Avene Hyaluron Activ B3 Serum og The Inkey List Hyaluronic Acid Serum. Noen få dråper serum er nok til hele ansiktet. Les mer om serum her.

Etter serum påføres en fuktighetskrem som lukker fuktigheten inne i huden ved å lage en beskyttende film. En fuktighetskrem som inneholder hyaluronsyre, forsterker effekten av serumet og gir en helhetlig hudpleierutine.

Avene Hyaluron Activ B3 dagkrem inneholder i tillegg til hyaluronsyre, den populære hudpleieingrediensen niacinamid. Sammen tilfører disse ingrediensene fukt, gir glød og gjør fine linjer mindre fremtredende.

Eucerin Hyaluron-Filler 3x Effect inneholder en kombinasjon av høy- og lavmolekylær hyaluronsyre, og fukter dermed huden både på overflaten og i dybden. Denne dagkremen har i tillegg solfaktor SPF 30.

Har hyaluronsyre bivirkninger?

Nei, hyaluronsyre finnes naturlig i huden og hyaluronsyre i hudpleie har ingen bivirkninger. Det er imidlertid mulig å bruke hyaluronsyre på «feil» måte, og dermed oppleve at man får motsatt effekt enn det man ønsker-at huden føles tørrere.

Unngå derfor følgende:

 • Å bruke produktene direkte på tørr hud. Hyaluronsyre trekker til seg fuktighet fra omgivelsene, og ved påføring på tørr hud, kan fuktighet trekkes ut av huden isteden. Påfør derfor alltid hyaluronsyre på fuktig hud.
 • Å ikke bruke fuktighetskrem. Dersom du bruker serum med hyaluronsyre, bør du smøre deg med en god fuktighetskrem etter at serumet har trukket inn. Dette bidrar til å lukke inn fuktigheten i huden.
 • Å bruke for mye produkt. Ved bruk av serum, er noen dråper nok til å dekke hele ansiktet. Påføres mer serum enn det huden klarer å absorbere, kan det bli liggende et lag på hudoverflaten og produktet kan samle seg i små klumper utover dagen.

Hvilke produkter inneholder hyaluronsyre?

Er du usikker på om hudpleieproduktene dine inneholder hyaluronsyre? Det brukes flere ulike navn i ingredienslistene avhengig av produsenten og hvilken molekylstørrelse som er brukt. Se etter en av disse ingrediensene:

 • Hyaluronsyre
 • HA
 • Hyaluronic acid
 • Sodium hyaluronate
 • Natriumhyaluronat
 • Hydrolyzed hyaluronic acid
 • Hydrolyzed sodium hyaluronate

I Vitusapotek finner du flere produktserier og et stort utvalg hudpleieprodukter med hyaluronsyre. Vi har mange hudeksperter i våre apotek, så kom innom Vitusapotek dersom du trenger veiledning og hjelp til å sette sammen en hudpleierutine skreddersydd dine behov. Finn ditt nærmeste Vitusapotek her.

Du kan også finne alle våre hudpleieprodukter til ansikt på nett.

Kilder: Vitusapotek, snl.no Healthline.com, produktinformasjon fra leverandør

Les mer: