Vitusapotek
Kosthold og ernæring

6 tips til mer fiber

Det anbefalte inntaket av fiber er 20-25 gram per dag og en stor del av befolkningen får ikke i seg denne anbefalte mengden. Selv om mange ikke har det anbefalte konsumet, er det overraskende enkelt å øke inntaket av fiber med noen enkle grep. Denne artikkelen gir deg 6 enkle tips til hvordan du får i deg mer og nok fiber per dag.

6 tips til mer fiber
Profile Picture
Publisert: 28.08.2019
farmasøyt
Sist oppdatert: 13.12.2023

Start dagen med et fiberboost

Du har sikkert hørt at frokost er dagens viktigste måltid, med å starte dagen med riktig type mat er enda viktigere. Velg gjerne frokostblanding med høyt fiberinnhold, eller topp yoghurten med fiberrike bær. To enkle grep som kan hjelpe deg med å få i deg nok fiber.

Inkluder grønnsaker i hvert måltid

Det finnes mange grunner til at du bør spise grønnsaker, blant annet fordi du trenger fiber. Grønnsaker inneholder få kalorier og er rike på de fordelaktige næringsstoffene. Et tips kan være å spise en liten tallerken grønnsaker før et stort måltid.

Spis snacks og frukt

Popcorn er ikke bare godt som snacks, det inneholder også mye fiber. Visste du at en porsjon med 50 gram popcorn inneholder 5 gram kostfiber? Frukt som pærer eller eple er også en rik kilde til fiber. En pære inneholder ca. 5 gram fiber.

Bruk fibertilskudd

Hvis du vet at fiberinntaket ditt er lavt, kan du vurdere å ta et fibertilskudd. Fiber absorberer væske og svulmer, en prosess som bidrar til normal fordøyelse og normalt fungerende tarmfunksjon, for eksempel ved treg eller løs mage.

Spis fullkornsprodukter

Fullkornsprodukter er har høyt fiberinnhold og bør være en stor del av din daglige kost. Her er noen eksempler på måltider:

  • Havregrynsgrøt til frokost, og en porsjon med fullkornspasta til lunsj
  • Velg knekkebrød eller fullkornsbrød til frokost istedenfor hvitt brød
  • Inkluder frø og nøtter i måltidene

Nøtter og frø gir protein, fett og fiber. Visste du at 30 gram mandler inneholder ca. 3 gram fiber? Nøtter og frø er også allsidig mat, som kan spises som snacks eller brukes som ingrediens i matretter.

Husk å drikke vann!

Når du øker fiberinntaket, øker du også kroppens behov for væske. Fiber absorberer nemlig vann i tarmene, og uten et rikelig væskeinntak kan fibrene faktisk gjøre mer skade enn nytte. Prøv derfor å drikke minimum 8 glass vann per dag.

Forsøk også å ikke overvelde deg selv med for mange forandringer på en gang. Velg en eller to metoder for å få i deg nok fiber, og hold fast ved det som funker best for deg og de rundt deg!


Kilder: HUSK® Magebalanse