Vitusapotek
Livsstil

9 smarte tips til trening i varme og sol

Med solkrem som tåler svette, forebygging av gnagsår, sportssolbriller og god væskebalanse, blir turer og trening i varme og solskinn en fin opplevelse med mindre ubehag.

9 smarte tips til trening i varme og sol
Profile Picture
Publisert: 19.05.2021
Sist oppdatert: 28.04.2023


Turer og trening i varme og gode sommerdager, bør utnyttes for alt det er verdt. Så bruk den lyse årstiden og kom i bedre form på noen få uker.

Her er 9 tips som gjør utetrening i varmen til en god opplevelse og dermed mer motivasjon til å trene eller komme deg ut på tur igjen.

1. Solkrem til trening i varmen

Husk solbeskyttelse før du tar på treningsklær og snører på joggeskoene. Bruk en solkrem eller solspray som er svetteresistent og ikke renner og svir i øynene, slik som La Roche-Posay Anthelios invisible Spray SPF 50+.

Til menn med lite hår på toppen og/eller mye på kroppen, kan det være bra med en solkrem som er lett og ikke så fet. Solsprayer som er alkoholbasert kan brukes i hodebunn og er lett å påføre uten at det kjennes klissete. Når alkoholen fordamper, sitter solfilteret igjen. Prøv for eksempel Cosmica Sun Transparent Spray SPF 30, uten parfyme. Denne transparente solsprayen har en kjølende og oppfriskende effekt, er ekstra vannresistent og føles hverken oljete eller klissete.

Tips! Påfør solsprayen i to omganger for å sikre at alle hudområder får nok beskyttelse. Sørg for å smøre deg med solbeskyttelse minst 10 minutter før du tar på klær slik at solkremen eller solsprayen sitter godt.

2. Solstift i lommen

Skal du på en lengre løpetur, sykkeltur, padletur eller fjelltur, kan det være smart med litt forsterkning av solbeskyttelsen på de mest utsatte hudområdene, slik som nesen, pannen, leppene og kinnene. Hos ditt nærmeste Vitusapotek finner du mange gode solstifter med høy solfaktor. Solstiftene tar lite plass i lommen eller tursekken, og er enkle å påføre når du er i farta.

A-Derma Protect X-trem Stick SPF 50+ er en transparent solstift med meget høy solbeskyttelse. Den er ekstra vannresistent og svetteavvisende, og solstiften er også god solbeskyttelse for en sensitiv hud.

3. Forebygging av gnagsår

Om sommeren når vi svetter mye, også på føttene, er det lettere å få gnagsår. Bruk gjerne tur- eller treningssokker som frakter bort fuktighet, slik som tynne ullsokker. 

Bruk gnagsårplaster eller Compeed Anti Gnagsår Stift forebyggende der du pleier å få gnagsår, særlig når du bruker nye joggesko, fjellstøvler eller andre tursko.

Hos Vitusapotek har vi gnagsårplastre i ulike størrelser og former. LLP Gnagsårplaster er en pakke med 5 gnagsårplaster. Plastrene kan brukes til både å forhindre og beskytte gnagsår, samt for smertelindring.

Basisfot gnagsårsokk er utviklet av fotterapeuter. Gnagsårsokken virker forebyggende, pleiende og lindrende på gnagsår - perfekt for fjellturen!

4. Tips til nybegynnere på fjelltur

Stadig flere har funnet veien til den norske fjellheimen. Men selv om fjellet er for alle, er det ikke så dumt å start forsiktig. Ta for eksempel noen turer nær der du bor før du trår til med heldagsturer i fjellet. Start ditt nye friluftsliv i godt vær, gir det motivasjon til å fortsette med flere turer i fjellet. Og husk: Det er ingen skam å snu!

Prøv deg på noen turer før du bruker penger på rådyrt fjellutstyr. Bruk heller utstyr du har liggende eller lån av bekjente, så kan du heller investere i turutstyr etter hvert. Unngå å fryse. På fjellet kan været slå om fort. Kle deg heller i flere tynne lag enn et par tykke. Bruk ull innerst og vindtett ytterst. Pakk en smart tursekk, og husk førstehjelpsutstyr, inkludert gnagsårplaster eller gnagsårsokk.

Få våre 5 beste tips til tursekken her.

5. Treningsklær i varmen

Kle deg lett, gjerne med turklær eller treningsklær som transporterer bort svetten.

Trener du på dagen, bør du bruke en caps for å dekke hodet og samtidig sørger for at varmen slipper ut. 

6. Solbriller til trening

Øynene trenger solbeskyttelse, akkurat som huden, for å unngå unødvendige skader. Solbriller er bra for øyehelsen og gjør dessuten utetreningen eller fjellturen mer behagelig.

Hos Vitusapotek har vi sportssolbriller fra Mokki med ventilerte og støtsikre glass som passer for løping, sykling, fjellturer og andre aktiviteter.

7. God væskebalanse

En god væskebalanse er viktig for både treningsopplevelsen og helsen. På varme dager hvor du svetter mye, gjelder det å være ekstra påpasselig med å drikke nok for å unngå å bli dehydrert. De fleste trenger 0,5-1 liter vann pr. treningstime, alt avhengig av hvor hardt du trener, hvor varmt det er, luftfuktighet og kroppsvekt. 

I stedet for å drikke store mengder rett før du trener, bør du heller sørge for jevnt påfyll av vann gjennom dagen. Og om sommeren det lurt å ha drikke med seg på joggeturen. Fyll godt på etter treningsturen også.

8. Væskeerstatning ved trening i sterk varme

På turer eller trening i sterk varme og hvor du svetter mye mer enn normalt, trenger kroppen noe mer enn vann for få tilbake væskebalansen kan det være smart å tilføre kroppen salter. Resorb Original brusetabletter er en reseptfri væskeerstatning som tilsettes vann for å tilføre kroppen salter. Dette sørger for bedret opptak av vann og motvirker dehydrering, noe som er viktig for raskere restituering etter hard trening.

Resorb Brusetablettene kan også brukes mot stort væsketap ved for eksempel omgangssyken.

9. Alternativ trening i varmen

Vurder å ta en svømmeøkt eller sykkeltur, enn å løpe på dagene med høyest temperatur. Da får kroppen lettere avgitt varme.

På en skikkelig varm sommerdag, kan det også være lurt å gjøre som folk som bor i varmere land: Legg treningsturen til morgenen eller kvelden når solen er mindre intens.

Uansett bør du ikke kjøre de høyeste pulsøktene i varmen. Er du på løpetur, kan det være lurt å gå litt ned på farten. Lytt til kroppen og kjenn etter. 


Kilde: Vitusapotek

Les mer: