Livsstil

Hva er egentlig UV-stråler?

Solens stråler består av tre forskjellige typer ultrafiolette stråler, også kalt UV-stråler: UVA, UVB og UVC. UVC-strålene absorberes av gasser i jordens atmosfære, og treffer ikke jordens overflate. Av UV-strålene som når jorden, består ca. 5 % av UVB-stråler og de resterende 95 % av UVA.

Hva er egentlig UV-stråler?

Viktig for dannelsen av D-vitamin

UVB-strålene er viktige for D-vitamintilførselen, fordi D-vitamin dannes når disse strålene treffer huden. D-vitamin opprettholder immunforsvarets normale funksjon, og hjelper kroppen med å ta opp kalk, som er nødvendig for knokler og muskler.

I vinterhalvåret er derimot ikke strålingen sterk nok til å danne D-vitamin, og det anbefales derfor å dekke behovet ved å spise mye fisk. Du kan også sikre nivået av vitamin D ved å ta tran, eller andre D-vitamintilskudd. Dette er spesielt viktig for mennesker med mørk hud.

Før vi startet med sydenreiser og D-vitamintilskudd, trengte vi alt det D-vitaminet vi kunne få fra solen her til lands. Den nordiske hudtypen har derfor færre pigmenter i huden, for å kunne slippe mer UVB-stråling gjennom. Disse strålene trenger igjennom overhuden, og reagerer med pigmentene i huden, og gir oss den ettertraktede brunfargen. Men de kan også gi oss solbrenthet, allergiske reaksjoner og hudkreft. Den moderne tidens overdrevne soling, kombinert med lite pigmenter i huden, tror vi er årsaken til at det er flere tilfeller av hudkreft i Norge enn i andre deler av verden. Vi kan derfor ikke få gjentatt ofte nok hvor viktig det er å beskytte seg med solkrem med høy faktor, særlig i sommerhalvåret og på ferie til sydligere strøk. Alle bør også lære seg solvettreglene:

Solvettreglene:

  1. Ta pauser fra sola - unngå å bli solbrent Dette er spesielt viktig mellom kl. 12 og 15, når solstrålene er sterkest.
  2. Bruk klær, solhatt og solbriller Hodebunnen er gjerne der sola treffer mest. Så bruk et beskyttende hodeplagg!
  3. Bruk solkrem med minst faktor 15. I Norge gir faktor 15 nok beskyttelse for de fleste om du smører jevnt og rikelig - en håndfull krem til en hel kropp. I sydligere land kan høyere beskyttelse være nødvendig. Hvor høy faktor du trenger bestemmes etter hvordan huden din tolerer sol. Spør oss på apoteket!
  4. Unngå solarium Solarium kan øke risikoen for hudkreft, og risikoen øker jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner.

UVA-beskyttelse

UVB-strålene trenger ikke gjennom skyer eller vinduer. Det gjør derimot UVA-strålene. De er aktive hele året, selv i overskyet vær. Så du må heller ikke glemme å beskytte deg mot disse! UVA-strålene går nemlig dypt ned i huden. UVA stråler kan føre til hudaldring, solallergi, pigmentflekker og hudkreft. UVA-strålene treffer oss hele året uansett værforhold. Alle Vitusapotekets solkremer har UVA-beskyttelse på minst 1/3 av solfaktoren, i tråd med EU-kommisjonens retningslinjer.