Vitusapotek
Medisin

P-stav

P-stav er den sikreste metoden mot graviditet av alle prevensjonsmidlene. P-staven legges inn under huden på innsiden av overarmen og varer i 3 år.

P-stav
Profile Picture
Publisert: 23.08.2019
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er p-stav?

P-stav er en tynn, myk og bøyelig stav av plast som legges inn under huden på innsiden av overarmen. Den er omtrent på størrelsen med en fyrstikk, 4 cm lang og 2 mm i diameter. Staven inneholder et gestagen, et hormon som hindrer befruktning ved å hindre eggløsning og påvirke endometriet (livmorslimhinnen) slik at den blir tynnere. Et tynt endometrie er mindre i stand til å ta imot et eventuelt befruktet egg.

Av alle prevensjonsmidler er P-stav den sikreste metoden mot graviditet, da det ikke er risiko for brukerfeil. P-stav er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel som varer i 3 år. Hormonmengden som utskilles fra p-stav er høyest i starten og avtar over tid. Etter 3 år bør staven skiftes ut da utskilt hormonmengde er svært lav. 

Fordeler

  • Sikker og trygg prevensjon.
  • Langtidsvirkende prevensjon som varer i 3 år.
  • Ingen mulighet for brukerfeil, som for eksempel det å glemme en pille eller at kondomet sprekker.
  • P-staven inneholder ikke hormonet østrogen og øker derfor ikke risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag.
  • Hormonmengden som skilles ut i p-stav, er lavere enn i vanlige p-piller. Dermed bidrar dette til mindre risiko for bivirkninger ved bruk av p-stav.
  • Effekten opphører kort tid etter fjerning av p-stav. Eggløsning kommer vanligvis innen en periode på 6-12 uker.
  • P-staven har ikke flere bivirkninger enn andre hormonelle prevensjonsmetoder.

P-stav pris

Det finnes kun én type p-stav på det norske markedet i dag. Den heter Nexplanon og koster ca. 1300 kr på apoteket. P-stav har en varighet på 3 år, og månedsprisen blir derfor lav, sammenlignet med andre prevensjonsmidler, slik som for eksempel p-piller.

Stønad til prevensjon for deg under 22 år

Jenter under 22 år får økonomisk støtte fra Helfo til å dekke kostander til prevensjon. Dette gjelder både for p-stav, p-ring, p-plaser, p-piller, p-sprøyte og spiral.

Ordningen gjelder til og med måneden før fylte 22 år.

Du kan få dekket hele eller deler av kostnaden forbundet med prevensjon.

Jenter under 19 år får p-stav og spiral gratis.

Jenter som ønsker å benytte andre prevensjonsmidler enn dette, og jenter mellom 20 og 22 år, må betale noe av kostnaden selv.

Per 1. januar 2023, gjelder følgende bidrag ved kjøp av prevensjon:

Antall måneder med prevensjon

Beløp

3 måneder

129 kr

6 måneder

258 kr

12 måneder

516 kr

På apoteket beregner de hva du skal betale, og prisen beregnes ut ifra varigheten på prevensjonsmiddelet ditt, fødselsdatoen din og datoen for utlevering. Prisen trekkes fra i kassen når du skal betale.

Du kan få utlevert prevensjonsmidler for bruk i inntil seks måneder av gangen. Dette gjelder for p-piller, p-ring og p-plaster.

Bivirkninger ved bruk av p-stav

Bivirkninger som kan forekomme ved bruk av p-stav er:

  • Endringer i blødningsmønster/uregelmessige menstruasjoner
  • Kviser
  • Nedstemthet
  • Irritabilitet
  • Ømme bryster

Bivirkninger er vanlig de 3 første månedene, og går som regel over etter hvert. Dersom bivirkningene ikke går over og du plages veldig av det, kan du bytte til en annen prevensjon.

Endringer i blødningsmønster som bivirkning

Ved bruk av p-stav, har du ikke så mye kontroll over menstruasjonen. Enkelte mister den helt, mens andre kan ha regelmessige blødninger. Noen får også uregelmessige blødninger som kommer og går. Uregelmessige blødninger regnes som normalt de første 3-4 månedene, men dersom blødningene fortsetter ut over dette, er det lite sannsynlig at blødningene vil gå over ved fortsatt bruk av p-stav. Enkelte som opplever uregelmessige blødninger, kan forsøke å ta p-piller daglig i tillegg til p-staven i 3 måneder. Dette kan gjøre blødningene mer regelmessig eller helt borte.

Det er også viktig å utelukke at blødningene skyldes andre årsaker, som for eksempel smitte av en seksuelt overførbar infeksjon, som klamydia.

Innsetting av p-stav

Dersom staven settes inn mellom første og femte dag i menstruasjonen, er du sikker fra første dag. Du kan også få satt inn p-stav utenom de fem første dagene i menstruasjonen, men da må du bruke tilleggsprevensjon, for eksempel kondom, i 7 dager. Samtidig bruk av nødprevensjon (angrepille) og p-stav er ikke anbefalt, da nødprevensjon kan nedsette effekten av p-stav.

P-stav settes inn av lege, helsesøster eller jordmor. Ved innsetting av p-stav, vil du få lokalbedøvelse i huden. Deretter føres staven inn gjennom huden ved hjelp av en nål. Dette er helt smertefritt.

Etter innsetting

Såret lukkes med strips og dekkes med plaster. Såret skal holdes tørt og plasteret skal være på i 2 døgn. Hold armen ut til siden eller bruk plastfolie/vannfast plaster når du skal dusje. Etter 2 døgn kan du vaske huden som vanlig.

Det er vanlig å kjenne litt ømhet eller få et blåmerke etter innsetting, men dette er helt ufarlig. Det er ingen begrensninger til aktivitet, og du kan bruke armen som du vil. Staven kan ikke bli skadet, selv ved slag mot armen, og den kan heller ikke forflytte seg. Enkelte har opplevd at staven har fått en bøy, men den har likevel full effekt.

Slutte med p-stav

P-staven kan fjernes når som helst, men senest innen 3 år fra innsettingsdatoen. For å fjerne p-staven må du bestille time. Det vil være et lite sår i huden etter fjerning av p-staven. Såret lukkes med strips og dekkes med plaster. Såret skal holdes tørt og plasteret skal være på i 4 døgn. Eggløsning vil raskt komme i gang, vanligvis innen en periode på 6-12 uker.

Fortsette med p-stav

Dersom du ønsker å fortsette med p-stav, kan du fjerne den gamle og sette inn en ny samtidig. Kroppen trenger ikke pause fra prevensjon, og det er heller ingenting som tyder på at kvinnens fruktbarhet blir nedsatt ved bruk av p-stav i mange år.

Kilder: Norsk helseinformatikk, Sex og samfunn, eMetodebok for seksuell helse

Les mer: