Vitusapotek
Intim og underliv

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen, eller kjønnssykdommen, i Norge. Infeksjonen skyldes bakterien Chlamydia trachomatis. Ubehandlet kan klamydia føre til sterilitet og ufrivillig barnløshet. Klamydia er mest utbredt blant seksuelt aktive under 25 år.

Klamydia
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 24.10.2023

Hva er klamydia?

Klamydia er en infeksjon med bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia kan smittes til skjede, penis eller endetarm. Hos kvinner kan bakterien etterhvert infisere urinrør, livmor eller eggledere. Menn kan få infisert urinrøret eller bitestikkel. Klamydiabakterier kan også gi infeksjoner andre steder (øyne og luftveier), men disse formene omtales ikke som klamydia.

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia smitter ved slimhinnekontakt, ved vaginalt eller analt samleie. Indirekte smitte gjennom sexleketøy og fingre er også mulig. Den enkleste måten å beskytte seg mot klamydia er å alltid bruke kondom ved samleie. Barn kan også smittes ved fødsel. Hvis man har sex én gang med en som har klamydia, er risikoen for å selv bli smittet mellom 10-20%. 

Inkubasjonstid klamydia

Det tar omtrent 5-14 dager fra man er smittet til man kan merke symptomer på klamydia. Man kan ikke være helt sikker på at klamydiatesten gir riktig resultat før det har gått 14 dager etter ubeskyttet samleie. Ta hjemmetest enkelt og diskré, kjøp klamydiatest her. 

Symptomer på klamydia

Typiske symptomer på klamydia hos både kvinner og menn er svie og ubehag ved vannlating. Likevel er et av hovedproblemene ved klamydia at infeksjonen ofte er helt symptomfri og mellom 60 og 80 % av alle med klamydia får ingen symptomer. Derfor kan mange ha klamydia uten å vite om det og uvitende smitte andre.

Les mer om klamydia symptomer og tegn på klamydia her.

Hvem bør ta klamydiatest?

Siden klamydia ofte ikke gir noen symptomer, er klamydiatesting viktig. En klamydiatest kan tas hos lege eller på enkelte helsestasjoner, eller man kan bestille hjemmetest for klamydia hos Vitusapotek. Klamydiatest foregår ved at en bakterieprøve tas fra livmorhalsen/urinrøret eller ved at man avgir en urinprøve.

Disse gruppene anbefales å teste seg for klamydia:

  • Unge under 25 år etter partnerbytte.
  • Gravide under 25 år.
  • Før man tar abort eller setter inn spiral.
  • Kvinner under 25 år som bruker p-piller anbefales å teste seg hvert andre år.
  • Ved symptomer som økt utflod, mellomblødninger eller andre symptomer som kan skyldes en infeksjon.

Slik kan du bli kvitt klamydia uten å dra til legen

Du får kjøpt hjemmetest for klamydia og flere andre kjønnssykdommer hos Vitusapotek, både på nett og i alle våre apotek. En klamydistest for hjemmetesting er like sikker som andre tester, og testen sendes direkte til analyse. Alt du trenger å gjøre er å avgi en prøve og sende denne videre til analyse. Ved påvist klamydia, vil du få god oppfølging og hjelp videre.  

Les om hvordan ta en klamydiatest hjemme her.

Kan klamydia gå over av seg selv?

Hos noen kan klamydia gå over av seg selv, og ubehandlet vil infeksjonen ofte gå over av seg selv i løpet av ett til to år. Gjennomgått infeksjon gir ingen beskyttelse mot å bli smittet på nytt, og man kan ikke bli immun mot klamydia. Fordi en av komplikasjonene av klamydia er sterilitet, er det alltid anbefalt å bli behandlet. 

Behandling av klamydia

Klamydia behandles med antibiotika. Avhengig av hva legen skriver ut til deg, skal tablettene tas enten morgen og kveld, eller en gang om dagen i 7 dager. I noen tilfeller skal antibiotika også tas som en engangsdose. Følg doseringen oppgit på etiketten nøye!

Medisiner på resept kan bestilles trygt og enkelt her. Få de sendt hjem eller hent i apotek.

Hvem skal behandles for klamydia?

Hvis man får påvist klamydia må seksualpartnere fra det siste halvåret varsles, fordi man kan ha hatt sykdommen lenge uten å vite om det. Det er viktig at alle som kan ha blitt smittet blir varslet så de kan teste seg. Nåværende partner til den som er smittet behandles alltid samtidig som den smittede.

Hva skjer hvis man ikke behandler klamydia?

Kvinner som får klamydia kan, dersom de ikke behandles raskt, få betennelse i egglederne eller eggstokkene, noe som senere kan føre til svangerskap utenfor livmoren og sterilitet. Ubehandlet klamydia hos menn kan også i sjeldne tilfeller føre til sterilitet.

Kan man ha sex mens man behandles for klamydia?

Ubeskyttet samleie skal unngås under behandlingen og 1 uke etter behandlingsslutt. Dette for å være sikker på at infeksjonen er borte så man unngår videre smitte.

Dine rettigheter ved klamydia

Både behandling og legebesøk i forbindelse med klamydia er gratis. Utgiftene dekkes av folketrygden. Medisiner mot klamydia forskrives på blå resept, som er merket slik at det ikke blir noe å betale på apoteket.


Kilder: Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Folkehelseinstituttet, lommelegen.no, Norsk helseinformatikk, Felleskatalogen, Sex og samfunn, eMetodebok for seksuell helse.

Les mer: