Prevensjon

Spiral

Vi har i prinsippet to ulike typer spiral: vanlig kobberspiral og hormonspiral. Disse to fungerer svært forskjellig. Begge er kjent som sikre prevensjonsmetoder. Spiral beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

Spiral

Kobberspiral

Virkningsmekanisme: Kobberspiralen virker lokalt på slimhinnene i livmoren, slik at sædcellenes bevegelighet hemmes. Samtidig virker kobberspiralen ved å hindre at et befruktet egg fester seg i livmoren.

Bivirkninger: Større menstruasjonsblødninger og mer menstruasjonssmerter.

Riktig bruk: Settes inn hos lege. Spiralen skiftes etter 5-10 år. Skal ikke brukes etter overgangsalder. 

Egnet til: De fleste kvinner, særlig velegnet dersom du har lett for å glemme å ta p-piller/minipiller. Tidligere var kobberspiral ikke anbefalt til kvinner som ikke har født, dette har man nå gått bort ifra. 

Anbefales ikke til:

  • Kvinner som har hatt infeksjoner i skjede, livmor eller bekken, eller som har høy risiko for slike infeksjoner
  • Kvinner som har kraftige eller uregelmessige menstruasjonsblødninger som ikke er utredet

Hormonspiral

Virkningsmekanisme: Hormonspiralen er dels en spiral og dels en minipille. Spiralen er laget av plast, og er tilsatt hormon av typen gestagen. Dette gir en lokal effekt på livmorslimhinnen (endometriet), slik at slimhinnen blir mindre mottakelig for et befruktet egg, i tillegg til at sædcellene hindres i nå frem til det befruktede egget.

Bivirkninger: Uregelmessige blødninger, spesielt de første månedene. Smerter i rygg og bekken. I motsetning til kobberspiralen, gir hormonspiralen ofte en reduksjon av menstruasjonsblødninger. Ca. 20 % mister menstruasjonen helt.

Riktig bruk: Settes inn hos lege. Skifte anbefales hvert 5. år.

Egnet til: Kvinner som ønsker en sikker prevensjonsmetode. Hormonspiralen er blant de sikreste prevensjonsmetodene vi har. Særlig velegnet dersom du har lett for å glemme å ta p-piller/minipiller. 

Anbefales ikke til: Samme som for kobberspiral. I tillegg bør ikke hormonspiral brukes av kvinner som har hatt brystkreft, gulsott, leversvikt eller leverkreft.

Refusjon av spiral

Fra måneden etter man har fylt 16 år til og med måneden før man fyller 20 år, får kvinner dekket 108 kr hver tredje måned til prevensjonsmidler (gjelder p-piller, minipille, p-ring, p-stav, p-sprøyte og spiral). De som bruker dyrere prevensjon enn dette må betale mellomlegget selv.

Hvis du har resept på spiral eller andre medisiner, kan du bestille disse her.

Kilder: Norsk legemiddelhåndbok, Felleskatalogen og Helfo.