Vitusapotek
Sol

Alt du må vite om barn i solen

Er du usikker på hvordan du best skal beskytte barnet ditt mot solen? Smører du barnet ditt godt nok, og ofte nok? Les mer for å få gode råd om trygg og riktig solbeskyttelse til barnas hud i solen, og lær hvordan du kan skape gode solvaner for barna.

Alt du må vite om barn i solen
Profile Picture
Publisert: 08.04.2019
Sist oppdatert: 21.03.2023

Barn og solen

Barn er nysgjerrige og aldri redde for å dra på nye eventyr.
En solstråle er den eneste invitasjonen de trenger for å løpe ut og leke. Barns entusiasme for solen gjør at de ikke alltid tenker på at solen ikke bare er god, og at den faktisk kan være skadelig.

Barn kan reagere annerledes på solen enn det voksne gjør, og det er flere grunner til dette.

 • Barn vokser stadig, og hos barn er det øverste laget i huden, epidemis, tynnere og mer ømfintlig enn hos voksne. Barns hud kan dermed reagere mer på både solen og produkter de påfører huden, enn det en voksens hud gjør.
 • Et barns hud er yngre og derfor mer sårbar, og den krever ekstra beskyttelse og at man er ekstra varsom. Men hva er den beste solbeskyttelse for barn?

Solbeskyttelse til barn

Barn har behov for å bruke solbeskyttelse som er tilpasset deres alder og sensitive hud. I tillegg er det fordelaktig hvis solbeskyttelsen som barnet skal bruke absorberes raskt og ikke er klissete på huden.

Det er viktig å velge produkter med meget høy solfaktor (SPF) som er spesielt utviklet for deres sensitive hud. I tillegg bør solbeskyttelse til barn ha bred UVA- og UVB-beskyttelse, gjerne være uten parfyme, ha høy toleranse og være vannresistente.  

Avène solbeskyttelse er spesielt utviklet for barns sensitive hud og utviklet med tanke på at barn reagerer annerledes på solen og produkter enn en voksens hud. Avène Sun Kids solbeskyttelse til barn er uparfymerte og finnes i spray med solfaktor 30 og solfaktor 50+. Solkremene er vannresistente og har en bred og effektiv UVA- og UVB-beskyttelse takket være et filterkompleks med kun 4 solfiltre. Solfiltrene er fotostabile og i tillegg har produktene høy toleranse. 

Avène Sun Intense Protect SPF50+ kan brukes av hele familien, helt ned til 6 måneder. Kremen er utviklet både til ansikt og kropp, har en lett konsistens som absorberes på bare 3 sekunder og er helt usynlig, selv på mørk hud. Den er også ultra vann- og svetteresistent. I tillegg har den høy toleranse, og svir ikke i øynene. Skal du bare kjøpe en solkrem, er det denne du bør kjøpe!   

Avène Sun Reflex lommestørrelse SPF50+ en en praktisk solkrem i lommestørrelse, fin å ha på farten og med på tur. Solkremen kan brukes av voksne og barn fra 6 måneder.

Det er viktig å velge riktig solkrem til barnas hud, men det er også viktig at man beskytter øynene. Solen kan gi øyeskader som i verste fall kan forårsake alvorlige synsproblemer som for eksempel grå stær. Det er dermed viktig at man søker skygge når solen er på sitt sterkeste midt på dagen og bruker solbriller allerede fra barna er små.

Les mer om solbeskyttelse til barn her.

Risiko ved soleksponering

Solen kan forårsake store skader hvis barna er eksponert for solens stråler over lang tid, og det er flere risikoer forbundet med overeksponering for solen:

 • Heteslag (solstikk): hvis barnet tilbringer for mye tid i sol og varme kan de overopphetes og få heteslag, også kalt solstikk. Dette gjør at kroppstemperaturen stiger over 40 °C. Symptomene man skal se etter ved heteslag er hvis barnet klager over hodepine og man kan se rødhet på barnets kropp. Hvis symptomene ikke går vekk av seg selv skal man kontakte lege.
 • Solforbrenning: Solforbrenning skyldes først og fremst UVB-stråler, men kan også forårsakes av UVA-stråler. Symptomene er på sitt verst etter 12-24 timer og kan vare i opptil 72 timer. En solforbrenning er ikke bare rødhet i huden. Hvis det skjer gjentatte ganger kan det være meget farlig, da et barn som blir eksponert for solen uten solbeskyttelse har en større risiko for å utvikle hudkreft som voksen, så solforbrenning må ikke undervurderes.

Det er derfor veldig viktig at man hele tiden følger med og er oppmerksomme på barna i solen, og alltid følger gjeldene anbefalinger for opphold i solen.

Solen har også sine fordeler for barn

Selv om det er flere farer ved overeksponering av sol, så er det likevel viktig å huske på at så lenge barnet er tilstrekkelig beskyttet fra solens stråler, så er det også mange fordeler ved solen!

Solen gjør at liv spirer, og når man vokser, er det viktig at barnets skjellet styrkes og at man har sterke ben.

UVB-stråler fremmer produksjonen av D-vitamin i kroppen, som igjen bidrar til å styrke barns ben. Hvis et barn er eksponert for solen i cirka 10 - 20 minutter, 2 - 3 ganger i uken, er det tilstrekkelig for å oppfylle kroppens behov for vitamin D.

I tillegg til å fremme produksjonen av D-vitamin i kroppen, har solen også en meget positiv innvirkning på barns sinnstilstand. Soleksponering har innflytelse på barns søvn og humør, og den gir energi og vitalitet! 

Anbefalinger for trygg soleksponering

Anbefalingene nedenfor er viktig å følge slik at dine barn kan nyte solen uten å ta skade av den.

 • Ta høyde for hvilken tid på dagen det er – jo høyere solen står på himmelen, jo sterke er UV-strålene. Strålene er sterkest midt på dagen, mellom kl.12 og kl.15. Derfor bør barn ikke være eksponert for solen i dette tidsrommet og søk gjerne skygge under for eksempel trær eller en parasoll.
 • Bruk beskyttende plagg i tillegg til solkrem – beskytt øynene med solbriller, beskytt hodet med en bredbremmet hatt og beskytt skuldrene og kroppen med en t-skjorte eller UV-drakt.
 • Sørg for at barna får i seg nok væske – når barn oppholder seg i solen blir de raskt varme og halsene tørre. Det er meget viktig at barn ikke blir dehydrert. Så pass på at de drikker masse vann når de oppholder seg i solen. Husk også å drikke nok selv om de oppholder seg mest i skyggen!
 • Små barn og babyer bør aldri eksponeres for direkte sol.
 • Vær oppmerksom på at noen barn er mer sensitive ovenfor varme og UV-stråling enn andre – kan dette gjelde ditt barn?
 • Smør barna med solkrem selv om de ikke direkte eksponeres for sollys – det er viktig å huske på at selv om man oppholder seg i skyggen så kan man bli solbrent, og det er dermed viktig å smøre godt med solbeskyttelse selv om man ikke er direkte eksponert for solen. Grunnen til at man kan bli solbrent i skyggen er fordi UVB-stråler reflekteres av vann, sand, snø og gress.


Det aller viktigste er å bruke tilstrekkelig mengde med riktig solbeskyttelse til barna, slik at man er sikker på at de har optimal solbeskyttelse gjennom hele dagen. I tillegg er det viktig at barna selv lærer seg gode solvaner så tidlig som mulig, for å forebygge senskader senere i livet.

Påfør solkremen riktig

Å bruke solkrem er bra, og å påføre den riktig er enda bedre!

Barn er en sårbar gruppe. De kan eksponeres for solen store deler av dagen gjennom blant annet lek og uteaktiviteter i barnehage og skole, og barn oppholder seg i gjennomsnitt mye ute.

For å sikre optimal solbeskyttelses er det viktig at man påfører solbeskyttelsen riktig:

 • Påfør solbeskyttelse ca. 20 minutter før soleksponering.
 • For å oppnå optimal beskyttelse må riktig mengde brukes, det vil si 2 mg pr. 2 cm2 hud, eller én barnehåndfull til hele barnekroppen.

Her en noen flere tips for å sikre at du påfører riktig mengde solbeskyttelse.

Solkrem i tube:

 • Påfør 1 fingerlengde på barnets ansikt og hals.
 • Påfør 2 fingerlengder på hvert område av barnets kropp (armer, ben, mage etc.).

Solkrem på spray:

 • Påføre 6-8 spray på hvert område av barnets kropp.
 • Hvis den ovenstående mengden ikke følges vil barnet ikke være optimalt beskyttet.
 • Husk også å gjenta påføring ofte for å opprettholde beskyttelsen. Dette er spesielt viktig å huske på hvis barnet har badet, svettet eller etter de har tørket seg med håndkle.

Avkjøling og lindring til soleksponert hud

Å ta seg en dukkert er ikke den eneste måten barna kan kjøle seg ned på en varm dag.

Avène Termalkildevann er en avkjølende spray som er ideell for barn som begynner å bli opphetet på grunn av varmen. I tillegg til at den er avkjølende, har den også beroligende og irritasjonsdempende egenskaper. Skulle barnet være så uheldig å bli solbrent eller få soleksem, så kan Avène Termalkildevann sprayes direkte på det berørte området. Du kan i tillegg lage kompresser av parfymefrie papirservietter. Legg serviettene på huden, spray over med Avène termalkildevann og la de ligge på i 15 minutter. Spray igjen ved behov.

Etter en lang dag i solen, kan en avkjølende og beroligende after-sun være godt å smøre på huden. Avène After Sun Creamy Gel er tilpasset en sensitiv hud, har en lett konsistens og trekker raskt inn i huden uten å klisse.

 

Kilder: Pierre Fabre, forskning.no, Miljøstatus, DSA, Norsk Helseinformatikk, Helse Norge, D-vitaminmangel

Les mer: